Variera pastan

Jag börjar bli trött på att äta samma pacta med köttbullar. Nån som har några tips på att variera?

//Nyman
 
latmat

Riktig latmat är att helt enkelt trycka i en tub skinkost eller liknande över pastan.
Annars är ett bra utetips att läsa Utekokboken eller Bortom Frystorkat. Där finns många enkla men smakfulla recept som både går att laga i naturen eller hemma i köket.
 
Mer mat

Det finns (torr)påsar med pasta och sås att köpa som man bara blandar med vatten och kokar. Dessa kan i regel vara lite tråkiga så det är ypperligt att piffa upp den genom att skära ner lite sk ölkorv. Den är oftast kallrökt och behöver då injte förvaras i kyla. Perfekt på sommarturen.
 
Hej Nyman!

Köttförssås på torkad nötfärs och soltarkade tomater i eller curry och torkade bananskivor är gott att variera makaronerna med. En gryta av strimlad och torkad lövbiff är inte heller så dumt, man kan använda t. ex. bearnäs- eller rödvinssås av pulver som smaksättning. Jag torkar kött och färs själv, det är inte alls svårt och ger utrymme för många variationer antingen man vill äta pasta, ris eller potatismos till.
Vill du göra det riktigt enkelt för dig finns det flera olika pastasåser på påse att välja mellan. De brukar lagas på mjölk,men det går bra med bara vatten eller så tar man ett par matskedar torrmjölkspulver också.

Hälsn. BrittMarie
 
Torkad köttfärs

Nja jag skulle nog vara sugen på ngt mer avancerat alternativ än påse iaf. Har dock hört att det är svårt att torka färs i ugnen måste hålla på med luckan öppen osv hur gör du?
//Nyman
 
Torkad färs

Hej igen!

Det är lätt att torka köttfärs och annat kött också. Jag rekommenderar att du läser Forsell; Friluftsmat, en liten bok med många bra råd och recept mellan pärmarna.Får du inte tag i boken kan du höra av dig så berättar jag gärna hur jag brukar göra!
 
Såser

Pulverpastasåser är inte alls så tokigt som det kan låta. Kan lyxas till med några korvar man skär i bitar, lite bacon i bitar eller om man orkar bära med sig en konserv med tex svamp eller tonfisk. Det finns gott om såser att välja på. Vegetabilisk färssås med bacon och till det snabbris är en höjdare! Snabbris är en utmärkt variation till pasta. Man behöver bara koka upp vattnet och kasta i riset. När du är klar med såsen är riset klart. Utmärkt utekäk!

Laila.
 
Torka köttförs inga problem

Innan jag skaffade mig en hushållstork torkade jag köttfärs i ugnen med gott resultat.

Använd nöt/älg-färs med låg fetthalt <10%. Bryn denna i stekpannan med kryddor tills den börjar kännas ganska torr. Dela större klumpar med gaffel. Häll upp på ugnsplåtar och lägg in i ugnen på 50 grader med ugnsluckan på glänt. Du kan ju prova temperaturen med termometer. Byt emellanåt plats på plåtarna och passa på att röra om i färsen och sprid sedan ut den tunn på nytt. Det tar ca ett dygn för färsen att torka. Torr är den då den känns knastrig. Obs, inga mjuka bitar. Förvaras torrt i tät påse eller burk. Används den inte på en gång brukar jag frysa den.

När du ska använda färsen blötlägg den först någon timme så sparar du bränsle.

Lycka till/Håkan
 
Byt ut pastan!

Hejsan!

Jag ser att det är många inlägg om att byta ut köttbullarna mot diverse olika saker. Vad sägs om att byta ut pastan mot ris eller couscous?

+ gott, mättande
- väger lite mer (om du är gramjagare), tar lite längre tid att koka (men vad gör väl det, när man sitter framför sitt primuskök och tältet är rest har man väl inga problem alls med att vänta några extra minuter)

Hej då/Eva!
 
Kom på en till god sak istället för köttbullar: Torkad, tunnt skuren, italiensk skinka.

Gott är ju även torkat eller rökt kött från våra svenska djur, vad sägs om ren, älg, hjort! Gott och hållbart. Nog för att pås-pasta-såserna duger bra, men torkat/rökt kött innehåller väl kanske lite mer nyttigheter och det är ju inte helt fel när man utsätter kroppen för ett antal timmars vandring varje dag! Känns det för torrt att bara äta det till pastan, blanda i köttet i pastasåsen.

Torkat/rökt ren-, älg- och hjortkött kan vara lite dyrt, men den billiga pastan kompenserar det rätt bra tycker jag!

Hej då igen/Eva.
 
Mer boktips?

Någon som har tips på andra (friluftsmat)böcker än Laga mat i fjällen? Alla intressanta matinlägg har väckt min aptit!

/J.
 
Äta bör man ännars dör man.

Utekokboken av Anders klint har många roliga och goda recept.

Annars kan du ju försöka få tag på Torsten Bobergs "Att dra till fjälls" 1949, där det finns recept på kulinariska läckerheter som havresoppa, kolbullar, sluring, flottbröd med fläsk.

"Den erfarne fjällkarlens stamdardvaror för långturssäcken äro gryn, mjöl, socker, fett, torrkött, och torrfrukt."

Nä nu är det dags för frukost efter allt detta matprat.
/Håkan
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg