Variabel polcirkel?

När jag jämför min fjällkarta BD16 från 1997 med BD16 från 2000, ligger polcirkeln någon knapp km längre "norrut" på den nya kartan. Följer man polcirken från Norge till Sverige så sker ett skift knappt en km söderut för polcirkeln vid gränsen mellan Norge och Sverige på gamla kartan, medan inget sådant skift sker på den nya.

Kan någon vänlig själ förklara detta för mig?
 
Polcirkeln rör sig!

Jag misstänker att norrmännen inte anpassar sig och att Lantmäteriet visar hänsyn...

Från Lantmäteriets utmärkta geodesisidor:

Planetprecessionen som förorsakas av planeternas påverkan, gör att jordaxelns lutning förändras långsamt med några grader under en period av c:a 40 000 år. Detta innebär att polcirkeln f.n. förflyttas norrut (d.v.s. radien krymper) med ungefär 0.47" (bågsekunder) per år. Det motsvarar ungefär 15 meter på marken. Det läge som polcirkeln får p.g.a. detta kallas medelpolcirkeln. På ett århundrade har alltså polcirkeln flyttat sig 1.5 km norrut.

Denna rörelse norrut, kommer att fortgå i c:a 10 000 år, med efterhand avtagande hastighet, innan den vänder åt söder igen.

Nutation
En betydligt snabbare periodisk förändring av lutningen förorsakas även av månens inverkan. Den har en period av c:a 18.6 år med en förändring av ±9", d.v.s. polcirkeln flyttas fram och tillbaka, men med en stadig trend norrut (medelpolcirkeln). Läget p.g.a. av den faktiska sammantagna effekten av planetprecessionen och nutationen vid en viss tidpunkt kallar vi den sanna polcirkeln.

Polcirkeln på kartorna
När det på kartan står "Norra polcirkeln" menas egentligen medelpolcirkeln ett visst år.

På 1700-talet framställde den fransk-svenska gradmätningsexpeditionen till Tornedalen en ganska detaljerad karta med polcirkeln inlagd. Dess latitud är där ungefär 66°31'27", vilket motsvarar polcirkelns läge år 1720. På Generalstabens kartor finner man polcirkeln på latituden 66°32'47". Detta är polcirkelns läge år 1890.

För år 2000 ligger medelpolcirkeln ungefär på latituden 66°33´39", detta är det läge som polcirkeln för nuvarande är utritat i på de allmänna kartorna. Tidigare användes under många år läget för medelpolcirkeln 1970.

Läs mer på http://www.lm.se/geodesi
(Kolla t.ex. i ordlistan på P)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack haskell. Man kan undra vad de gör med de vita stenar som på sina ställen finns utlagda för att markera polcirkeln. Skickar ut AMS, eller?;-)
 
Raskesven; sa:
Tack haskell. Man kan undra vad de gör med de vita stenar som på sina ställen finns utlagda för att markera polcirkeln. Skickar ut AMS, eller?;-)

De placerar stenarna intill ett lämpligt näringsställe, med turistprylar, oavsett vart polcirkeln eg ligger.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips