Vargstammen ökar

Verkligen glädjande. Det kommer att bli en utvärdering och ny plan för framtiden när etappmålet om 20 föryngringar är nått, vilket antas motsvara ungefär 200 vargar. Om inte så många år kanske vi har en så livskraftig vargstam att det kan bedrivas reglerad jakt på varg, precis som på lo och björn idag. Sannolikheten ökar för att man äntligen ska få se en varg någon gång, och kanske t.o.m. få den på kort.

Raskesven
 
Men inte i norr

I Norrbotten ökar inte vargstammen. Det är ett transitland för vargar och skall så förbli meddelar länstyrelsen. Vad jag undrar ver är hur vargen vet det, för tydligen gör dom det när det inte stanna några vargar.
För att lösa transitproblemen borde man ju fånga varg i ryssland och flyg in dom till vargområdet i söder. Förresten finns det ingen svensk vargstam, genetiskt är det samma vargar som i ryssland. Kanske bort till Kamtjatka?
Miljöministern har tillsatt en utredning - mer jobb åt byråkrater - om den svenska vargstammens framtid och i Norrbotten håller länsstyrelsen på att utarbeta en förvaltningsplan allt enligt NSD
 
Re: Men inte i norr

Rungá; sa:
I Norrbotten ökar inte vargstammen. Det är ett transitland för vargar och skall så förbli meddelar länstyrelsen. Vad jag undrar ver är hur vargen vet det, för tydligen gör dom det när det inte stanna några vargar.

John försökte stanna i krokarna kring Laponia. Dessvärre fick han väl också stanna för alltid där, förmodligen förföljd, skjuten och nertrampad i en myr nånstans.
 
Re: Re: Men inte i norr

öringen; sa:
John försökte stanna i krokarna kring Laponia. Dessvärre fick han väl också stanna för alltid där, förmodligen förföljd, skjuten och nertrampad i en myr nånstans.
Jag antar att du avser Laponiavargen. Det är rätt märkligt att man går så långt i "persofinieringen" av vargar att man döper dom som hundar. Laponiavargen borde ha läst riksdagsbeslutet.
 
Transitland, ja det kan man ju kalla det. Det är nog inte många vargar som hinner slå sig till ro där, om ens dom hinner förflytta sig genom Norrbotten, fören de "försvinner" obemärkt redan några mil in i Sverige!

/mattias
 
Rungá; sa:
Laponiavargen borde ha läst riksdagsbeslutet.

Från artikeln: "De flesta djuren lever i Sverige, men några familjegrupper har sina revir i Norge eller på båda sidor om gränsen."

Någon kanske även borde upplysa kullarna i Norge om skillnaden i norsk och svensk rovdjurspolitik och varna dem för tamfår.
 
Jag tycker som sagt att det är dags att ordna med färdtjänst för vargarna. Man skulle kunna köra dem från finska gränsen till exempelvis Gotland, Österlen mm där det idag finns gott om bytesdjur men ont om rovdjur? Tänk vilken injektion för ekosystemen! Och vad långlivade vargarna skulle bli!
 
Det är verkligen synd att det ska vara så svårt för vargen att ta sig genom det norrländska filtret. Såg ett inslag om fjällräven, där de funderar på att börja flytta runt fjällrävar för att öka sannolikheten för att de olika gruperna ska få kontakt med varandra och förhindra genetiskt utarmning. Att göra så med fjällräven möter inga protester. Undrar hur det låter om vargar norrifrån börjar transporteras söderut? Men det kanske är det enda raka, att söva kommande Laponiavargar och släppa ut dem i mellansverige?

Vill man ge ekosystemet en injektion bör den injektionen ges där vargen under evolutionens förlopp varit ett naturligt inslag i ekosystemet. Det gäller inte för Gotland, eftersom där aldrig funnits någon varg:

http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/rovdjur/pdfer/vargatg03.pdf

Raskesven
 
Raskesven; sa:
Det är verkligen synd att det ska vara så svårt för vargen att ta sig genom det norrländska filtret. /.../ naturligt inslag i ekosystemet/...
Vargar har nog inget problem att ta sig igenom norrland - bara dom gör det - men stannar dom så kan det uppstå problem.
Vad avses med "naturligt inslag"? Är det att arten en gång vistats inom ett geografiskt område? Avser det en historiskt tid - alltå även nutid? Vilka förändringar i det naturliga inslaget kan vi acceptera. Nu blev det ett sidospår igen ...
 
Re: Re: Re: Men inte i norr

Rungá; sa:
Det är rätt märkligt att man går så långt i "persofinieringen" av vargar att man döper dom som hundar.

Jag säger bara: Gudrun.

Det handlar väl om att det är betydligt enklare att tala om "Vargen John" är "vargen vk-051366" (eller vad de nu kan ha för typ av beteckningar).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KLAGER Den växande svenska vargstammen blir ny turistindustri Vilda djur 5

Liknande trådar