Utväxter (exostoser) på hälbenen

Någon som har erfarenheter av vad som kan göras för att kunna fortsätta ett aktivt löpande/fjällvandrande (och klassiskt längskidåkande)liv när man som jag har förstorade knölar på hälbenen?
Letat på internet i övrigt,ortopedi, men jag hittar inget om det går att åtgärda effektivt.
Det jag själv kan göra och har gjort för att mildra besvären är ortopediska inlägg, större skonummer,eccentriska tåhävningar,undvika smärtframkallande aktivitet.(sånt fungerar men det innebär ju inte att jag kan springa,åka skidor,vandra smärtfritt).
Två tidigare operationer har i längden inte gett bestående resultat.Div annan beh typ akupunktur verkningslöst.

Senast igår försök med att via specialistläkare få råd,men hon hade inget mer råd än ovanstående.
Alltså ingen kännedom om nån "mirakeloperation" med bortmejsling av utväxterna som sen skulle göra att jag skulle kunna återuppta mitt leverne som jag vill.
Vem skulle kunna veta?Annan "gammal idrottare" som blivit bra?
Eller är frånvaron av info beroende av att det faktiskt inte finns nån lösning annat än konservativ behandling och att noga välja aktivitetsnivå?
 
Tyvärr har jag ingen lösning på ditt problem men tycker att det enda som skulle kunna hjälpa dig vore att ta bort utväxterna(men du har ju provat å tydligen fått tillbaks dom)
Har själv löptränat i 40 år, dom första 35 utan problem! Men nu efter 55 kommer skadorna på löpande band.
Tänker själv ta upp cyklandet lite mer då jag tror det är mjukare å skonsammare för kroppen!
Kan det vara nåt för dig kanske att lägga ner löpandet en tid å cykla istället!
Ledsen att jag inte kan hjälpa dig men lycka till å hitta nåt som du kan göra istället om du nu inte skulle komma igång med löpningen igen!

/Janne
 
Två tidigare operationer har i längden inte gett bestående resultat.Div annan beh typ akupunktur verkningslöst.

Det beror lite på hur du är opererad förut, och var på hälen exostoserna sitter, i bakre/övre hörnet (innanför hälsenan/ ofta med en inflammerad slemsäck), i själva hälsenefästet (sämst/ i alla fall svårast att operera på ett bra sätt), eller på sidan om hälsenefästet ?
 
..Tänker själv ta upp cyklandet lite mer då jag tror det är mjukare å skonsammare för kroppen!

Nåja, det är fullt möjligt att ställa till det ordentligt för sig genom att cykla också, så har man problem med skador så finns det all anledning att ta det försiktigt såväl i sadeln som i löpspåret. Se till att hålla kadensen uppe, stretcha ordentligt och komplettera med andra träningsformer för bästa resultat.
 
Ta det lugnt= trist

Ta det lugnare,det är ju det allmänna rådet,men det har jag ingen lust med,för det är bara kul att sitta still sen man rört på sej ordentligt.Utomhus i naturen.
Jag växlar aktivitet ganska friskt,speciellt när det är barmark,men de kvarstår att just att kunna springa mina rundor i skogen några gånger i veckan,gå fjällturer är väsentliga inslag i det jag kallar livskvalitet,så därför tar jag än så länge hellre att ha ont än att avstå och inte ha ont.
5 års "elitsatsning " mellan 15-20års ålder samt sen alltid motionerat ordentligt och har inga planer på att minska aktivitetsnivån alls i framtiden heller;visst sätter det spår,liksom ett stilla liv också gör.
 
mitt lidandes historia

Jag fick mina första hälbesvär 1996, när jag var 52 år. Misskötsel förvärrade problemen därhän att jag fick avbryta en alptur 1997. Sen klarade jag ändå av en 9-dagarstur i Sylarna (jag tog det lättaste som fanns, det var min första tur i mitt åttonde land). Därpå en 14-dagars i Rondane
och Dovre. I februari 1998 opererades jag. Det var bortmejslingav exostoser; vidare avlägsnades
ett par utfällnignar i senfästet. Operationen halverade anliggningen ellan häslena och hälben,
vilket gjorde konvalescensen utdragen och riskabel. Man gör inga sådana operationer
idag!
. Dock ska jag säga att höger häl sedan dess känns osårbar! Jag började springa
på nytt i oktober 98, efter att hållit upp sedan maj 97. Jag höll uppe ångan medels cykling både inne och ute.

På vänster fick jag besvär 2002, klarade trots detta tre turer (Korsika 16 dagar, Havsalperna 9, Jotunheimen 10). På våren 2003 blev det rätt akut, men jag fixade sommarens turer, 18 dagar
i Alperna och 12 i Norge. På hösten fick jag ett program och excentriska övningar av en sjukgymnast. Programmet var att köra långa promenader med stadigt växande inslag av löpning, tills löppassen gick ihop.
Jag började i september och meningen var att jag skulle kunna löpa sammanhängande
efter årsskiftet. Det gick fortare. Jag har väl vandrat mer än nånsin sen dess, bland annat
en 31 dagar lång tur i Pyreneerna 2005, och fyra turer, 16, 5, 7 och 11 dagar senaste sommaren. Min senaste tur började på min 63-årsdag.

Resten av året: när det är tillräckligt varmt: cykling; i övrigt löpning, kortare perioder innecykel.
Det är inte precis ngn intensiv löpning längre; kanske en mil i lugnt tempo varannan dag.
 
Det finns något att göra.

Hej, väldigt sent inlägg i en död tråd, men jag kunde inte låta bli då det finns behandlingsalternativ till op vid calcaneusexostoser som fungerar bra för mina patienter.

Jag gör individuell gipsavgjutning av fot och häl och därefter tillverkas en "silikonhäl" med extra mjukt silikon just över prominensen. silikonhäl är gjord i medical grade silikon, tål kokning för regörningens skull och används närmast huden under strumpan.

Mina patienter utgörs mestadels av hockeyspelare(barn/ungdom till elit) då exostoser på hälbenen är mycket besvärligt i skridskor men användningen av silikonhälar begränsas inte med aktivitet.

Ni som har detta problem borde kunna få hjälp på er närmaste ortopedtekniska verkstad.

Ha det gott där ute!

vh, Oskar Söderqvist, friluftsmupp och legitimerad ortopedingenjör. :)
 
Död tråd men problemet lever i högsta grad

Tack!ska kolla med ortopedtekniker.
Ligger verkligen "löshälen" kvar vid de rörelser som blir vid klassisk skidåkning och vid löpning?
 
Det brukar fungera bra. :)

Det brukar faktiskt inte vara något problem, silikonet har den egenskapen att det så att säga "suger sig fast" mot huden. Men såklart, inga regler utan undantag. Jag har dock gjort hälar till dansare(med skor), friidrottare och vanliga löpare också med gott resultat så det begränsas inte till styva skor såsom skridskor och pjäxor.

God jakt på den perfekta silikonhälen! :)

/Oskar
 
Jag, som ännu inte löptränat i fyrtio år men som gärna vill det, undrar ju om man kan göra något speciellt för att förebygga exostaser? :)
 
dyra skor...

Jag, som ännu inte löptränat i fyrtio år men som gärna vill det, undrar ju om man kan göra något speciellt för att förebygga exostaser? :)

Dyra skor har ofta dubbel nytta - dels är de ofta väl dämpade och dels får man dåligt samvete för att de är för dyra att låta stå - så man använder dem verkligen....

:)

/Patrik
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg