utrustning?

Hej!


Funderar på att köpa mig utrustning för turskidåkning. Har åkt en del skidor i preparerade spår men aldrig "i det vilda" och vill prova på det nu! Som den novis jag är så mottages alla råd tacksamt....jag prioriterar alltså turåkningen och vill ha en utrustning som man inte tröttnar på efter en säsong. Undrar också sådana saker som längder på skidor och dylikt.


Häls. Jonas
 

lisaheiberg@hotmail.com (Lisa H)

Gäst
Vad vill du göra?

Hej Jonas,
När jag bodde uppe i bruksvallarna åkte jag en del på fjället med löparskidor (utan stålkant). Det går alldeles utmärkt, speciellt framåt vårkanten när man får bärande skare och kan ´skejta´ fram över vidderna.
Jag ville bara upplysa om att man inte behöver speciella skidor för att komma utanför spåren.
Det beror ju förståss på vad du tänkte göra.
/Lisa
 

i95_lab@lector.kth.se (Jakob Larsen)

Gäst
Kraftigare skidor på fjället

Några svar om turåkningsskidor.


Jag åker mycket skidor både i spår och på fjället. Om din avsikt bara är att skejta runt på fjället, duger ett par lätta löparskidor gott. Det är rentautav väldigt trevligt. När jag säger turåkning, ser jag det mer som ettt sätt att vandra, fast på skidor. Det är så bra med ett par kraftigare skidor, med stålkanter. Stålkanterna "används" för isiga skråpartier. Ofta brukar det stå Telemark på skidorna, men de skall inte förväxlas med pistskidor. De är generellt rätt dåliga att åka telemark på. Nästa val står mellan vallningsfria och vallningsbara skidor. För entusiasten är vallningsbara bra, även om du vill göra några svängar i utförlöporna (vallan går att skrapa bort). Vallningsfria är enklare att hantera, om man inte är van vid att valla.


Angående pjäxor tycker jag att läderpjäxor med nordic norm-standard är ett vinnande koncept. De är generellt varma, vattentäta och stadiga. De går också att använda för skridskoåkning, om man pysslar med det. Värmen är mest avgörande om man planerar att vara ute flera dagar och övernatta på fjället. Den traditionella Rottefelle-bindingen är ett bra alternativ, bättre än riva-typen (kabelbinding som använda på pistskidor) som är lite stel att gå med.


Till sist så skall jag bara notera, att om du är ute efter att göra skidbestigningar, är ett par lätta pistskidor och stadigare pjäxor (telemark) tillsammans med stighudar en roligare kombination. Mycket mera åkglädje utför även om det blir lite tyngre uppför...


Hoppas att detta hjälpte...
 

Liknande trådar