Utemat för vegitarianer

Min nya kärlek äter inte kött så jag behöver en ny kokbok. Hon äter dock fisk, mjölk och ägg.

Ge mig allternativ till grillen och stormköket. Vad kan ersätta kött för att ge protein när kroppen arbetar?

Man kan torka fisk, men hur gör man? Har någon provat?

Tacksam för svar / Fresso
 
Friggs såklart!

Varför inte använda sig av Friggs produktsortiment? Dom har exempelvis olika färsmixer som är perfekta att ha med sig ute på vandringen även om man inte är vegetarian. Bara att röra ner i lite vatten och låta det koka i cirka 10 minuter!
 
Det finns protein i sojaprodukter, bönor, ägg och mejeriprodukter. Sojakuddar kan ersätta kyckling/fläskkött i grytor, "sojagruset" som finns i veg. köttfärssås kan ersätta vanlig köttfärs. Böngrytor är kalas, adsokibönor är min nuvarande favorit. Man kan grilla Haloniost, cypriotisk ost osäker på stavning. Kan grillas i fiskklämma över öppen eld. Kan du reglera värmen noga på stormköket så kan du utmana ödet och göra fattiga riddare (pannkakssmet med vitt bröd i). :)
Alla ingredienser ovan hittar jag på Konsum, finns säkert på alla större mataffärer. Det finns ganska mycket vegetariskt i kokboken här på Utsidan. Annars köp en indisk och en mexikansk kokbok.
 
Kom på ett recept till: grilla grönsaker på spett eller i fiskklämman. Gör en god tomatsås och har ris och jordnötter till. Jordnötter har runt 30% protein och är energistinna.
 
böntacos

Mjuka tacoskal fyllda med tomater, lök, sallad och bönor stekta i olja och vitlök är inte dumt. Får man med sig en burk färdig salsasås blir det riktigt gott. Tar lite mycket plats och står sig inte så bra men annars är det en mättsam, god och lättlagad lunch. Som lunch eller middag första dagen på kajakturen fungerar det i alla fall utmärkt.
 
Över elden då?

Har någon tips på sånt man kan grilla?

Tack för alla svar. Det här verkar vara en intressant ämne för många
 
Samla i hop lite..

Två läst tipps: "Friluftsmat" är en bearbetad upplaga av "Laga mat i fjällen" av Anita Forssell
------
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=27632
------
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=30124
------
Sista länken där skriver bla KebneKajsa följande:

Det är lätt att göra egen torkad mat!
Det mesta går att torka, det är bara att prova sig fram!

Grundprincipen är att man först tillagar livsmedlet, sedan finfördelar det och slutligen torkar det i ugnen.

Torktiden varierar, men för kött gäller 10-12 timmar. Ugnen ska vara 50 grader. Kontrollera med en vanlig utomhustermometer, en sån där där kännaren sitter på en sladd, så kan du ha den hängande i ugnen utan att behöva röra luckan när du läser av den. Om det är varmare än 50 grader förstörs proteinerna.
Ugnsluckan ska vara öppen ca 5 cm hela tiden, så att fukten vädras ut.
Kött måste vara helt torrt för att bakterier inte ska kunna börja frodas i det. Potatis och grönsaker kan ha lite vatten kvar utan att bli dåligt.

Några exempel på mat jag torkat:

Köttfärs - det allra enklaste! Bryn färsen i stekpanna. Snåla inte med saltet! Finfördela med gaffel under tiden så att det inte blir några stora klumpar. Fördela köttfärsen på en plåt och torka, lämpligen över natten.

Kuriosa: Första gången jag gjorde detta tog jag undan lite och la i en vanlig plastburk med tättslutande lock. Burken ställde jag högst upp i ett rumstempererat skåp.
Burken var diskad innan på vanligt sätt, alltså inte steril. Jag öppnade den dessutom några gånger och tittade och luktade på innehållet för att notera eventuella förändringar.
Efter tre månader hade den inte förändrats, varken till utseende eller lukt så jag hällde på vatten och kokade upp den - men lät för säkerhets skull ingen annan smaka!
Det smakade helt okej, och jag blev inte sjuk! Kände inte på något sätt av den - förutom att den gjorde mig mätt förståss!

Kyckling: Stek kycklingen hel i ugnen eller stekgryta. Se till att den blir ordentligt genomstekt. Ta bort köttet från benen och skär så små bitar som möjligt. Salta och fördela bitarna på en plåt och torka.

Lamm: Stek en lammstek i en gryta. Skär små bitar, salta och torka.

Potatis: Koka potatisen, skala, skär i mycket små bitar, salta och torka. Eftersom kokt potatis innehåller väldigt mycket vatten tar den lång tid att torka. Den kräver också lång tid i vatten, helst något uppvärmt, för att bli god att äta igen.

Lök, tomater, gurka, paprika, ärter och majs är exempel på grönsaker som kan torkas på samma sätt och blandas med köttet till goda grytor! Jag brukar dock inte blanda grönsaker och kött innan det ska ätas för att inte riskera att nåt oönskat händer med köttet.

Kryddor efter tycke och smak, tar jag med och blandar på plats. Har även provat att krydda hemma och det var praktiskt, men jag var lite orolig att vissa kryddor kunde förstöra köttet.

Innan tillagning är det bra om köttet hinner stå en stund i vatten och dra till sig det. Sedan är det bara att värma och blanda ihop sin gryta. I köttfärsen blandar jag lök och tomater och kokar makaroner till. Till kycklingen kokar jag ris och i lammgrytan lägger jag ner potatisen + de grönsaker jag känner för.

Det blir inte lika lätt som köpta påsar, men mycket godare, mer mättande och billigare (tror jag). Dessutom är det en helt annan känsla!

Prova dig fram och Lycka till!

--------------
Vidare skrev nermander att:

Potatis behöver man inte koka, dock måste de flesta "grönsaker" förvällas kort för att ta kål på de enzymer som gör att de mognar (annars blir de övermogna trots att de är torkade).

Man kan skiva potatisen och sen förvälla skivorna 2-3 minuter innan man torkar dem. (Förvälla hela potatisar fungerar inte eftersom de inte blir förvällda i mitten.)

Kött behöver man inte heller tillaga före torkningen (undantaget är väl köttfärsen eftersom annars hinner bakterierna börja gro i den under torkningen, köttfärs är känsligt). Tror att kyckling bör tillagas också, men marinerad lövbiff kan man torka rå i alla fall.

---
Det finns ännu mer inne på den länken.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
niben Tips på billig utemat i ICA hyllan! Friluftsmat 23

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg