• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Utemagasinet

I senaste numret av Ute framgår det tydligt, att Utes redaktion antingen är nybörjare inom skridskoområdet, eller att de representerar en vanlig uppfattning bland attityd-stinna wannebees: Avseende skridskoutrustning fastslår de, att experterna har si eller sån utrustning...som om utrustning kan bestämma vem som kan vad om is? Nu är det på det här viset enligt mina erfarenheter, att de riktiga isrävarna är väldigt modesta i sina utrustningskrav med utrustningsdetaljer som är väl beprövade men fullkomligt out of date. Vad Ute försökte porträttera, var nog en person som i förstone vill åka lätt och snabbt - men det är ingen expertkvalitet. Mycket märklig kategorisering, eller tar jag det för allvarligt..?
 
Ja du tar det för allvarligt. Oavsett vem som skriver om något så vänder det sig oftast till en bred massa, och det finns alltid de som är proffs inom just det området som har en avikande uppfattning, eller tycker att det de skriver är för förenklat.

I just detta fallet så läste jag inte artikeln så jättenoga, och just nu är jag hos mina föräldrar och tidningen hemma (men mina föräldrars grannar har trådlöst nätverk så jag kan snylta till mig internet iallafall). Men hur som helst, om artikeln är rtt till 90% så är det ganska bra.

mvh Christian
 
Jag tyckte poängen var rätt bra, dvs att folk har olika målsättning med sin skridskoåkning. Åker man som deltagare på turer och inte behöver eller vill bedöma is så behöver man t.ex. ingen pik och klarar sig med stavar. Det är en klockren poäng, och understryker vikten av en riktig pik för att lära sig mer om is och kunna leda turer själv.

De riktiga isrävarna behöver inte läsa Utemaggan för att veta vad de ska ha för utrustning.
 
Isrävar

Riktiga isrävar vet näst intill exakt hur mycket kraft de ska lägga på sin pik, för att avgöra om det är åkbart: det gör man först efter flera års användning av sin pik. Därtill var det märkligt att Ute förordade en "svårkastad" lina för experten: En expert löser uppgiften med så lite krångel som möjligt...men för att göra det krävs några skarpladdade situationer, men knappast hänvisningar till materialets vikt. Överhuvudtaget så har experter mer vikt i sin utrustning än gemene man, just p g a. erfarenheter. Att inte plurra, handlar mer om att förstå is, än att väga några gram lättare.
 
Utvecklingen pågår ständigt

Det finns nästan inget som är så varierat som utrustningen hos riktiga isrävar.

Många utvecklar egna prylar och modifierar dessa ständigt utifrån de funktioner som bedöms viktigast av den enskilde.

Det är inte så ofta som experternas utrustning når en massmarknad.

Men det finns också isrävar som har 20 år gammal utrustning och är nöjda med det.

Jag tycker att vinklingen i Utemagasinets artikel var intressant. Det är sällan tidningsartiklar tar upp den stora variation som finns bland specialisterna.

Thure
 
Modereportage

Jag tycker fortfarande att det var en mycket märklig kategorisering, som var både snobbig och opportun och sa väldigt lite om vad som avsågs med expert: Expert på utrustning OK, men i övrigt mycket spekulation. Håller med Thure om att det finns en hel del variationer på isräv, och det ska kunna bli ett riktigt intressant reportage!