Rubriken är medvetet satt efter diskussionstråden på Flashback, där det bjuds på anekdoter om användningen av rysk ”ful-diesel” i multifuel brännare.
Diskussionen ska naturligtvis handla om vilket bränsle ni föredrar i det klassiska Trangia-köket. Menar naturligtvis den stora 25-serien.
Jag började naturligtvis med rödsprit, som användes under en herrans massa år. Det läckte och spilldes på både mat och utrustning.
Och vilken dålig effekt, som ett värmeljus. För att inte tala om sot beläggningen. Man har ju diskat i iskallt vatten tills fingrarna skrynklat sig oigenkännliga.
Sen när multifuel-brännaren anlände, trodde jag att problemen skulle lösas.
Men nej. Visserligen blev effekten betydligt högre än med sprit-brännaren, men problemet med sotet kvarstod.
Äntligen kom gasbrännaren. Därmed inleddes skiljelinjen mellan gas och alla andra bränslen.
Jag blev naturligtvis helt såld på gasbrännaren och med det inleddes även min skilsmässa av Trangia.
Övertalad av vandringscommunity fick min gamla trotjänare, inköpt på legendariska Friluftsmagasinet i Stockholm, somna in.
Nu är det Jet boil kastruller med värmeflänsar som gäller. Tre-rätters matlagning är ersatt med uppkok av vatten som hälls i påse.
Vad föredrar ni?
Diskussionen ska naturligtvis handla om vilket bränsle ni föredrar i det klassiska Trangia-köket. Menar naturligtvis den stora 25-serien.
Jag började naturligtvis med rödsprit, som användes under en herrans massa år. Det läckte och spilldes på både mat och utrustning.
Och vilken dålig effekt, som ett värmeljus. För att inte tala om sot beläggningen. Man har ju diskat i iskallt vatten tills fingrarna skrynklat sig oigenkännliga.
Sen när multifuel-brännaren anlände, trodde jag att problemen skulle lösas.
Men nej. Visserligen blev effekten betydligt högre än med sprit-brännaren, men problemet med sotet kvarstod.
Äntligen kom gasbrännaren. Därmed inleddes skiljelinjen mellan gas och alla andra bränslen.
Jag blev naturligtvis helt såld på gasbrännaren och med det inleddes även min skilsmässa av Trangia.
Övertalad av vandringscommunity fick min gamla trotjänare, inköpt på legendariska Friluftsmagasinet i Stockholm, somna in.
Nu är det Jet boil kastruller med värmeflänsar som gäller. Tre-rätters matlagning är ersatt med uppkok av vatten som hälls i påse.
Vad föredrar ni?