Tørdragter!??????

Hej

Jeg har lige læst den artikel som Karen Mentzing har skrevet om tørdragter. En fin artikel men hun overser to meget vigtige aspekter ved tørdragter!

For det første er den vigtigste regel med tørdragter: Klæd dig på efter vandtemperaturen og ikke efter lufttemperaturen! Dette er meget vigtigt da en tørdragt af den type der bruges til kajakroning ikke er varm i sig selv. Ligger man først i vandet vil al luft blive presset op i "hovedenden" af dragten, i det tilfælde vil uldfrotte undertøj ikke være tilstrækkelig isolering. Man vil ikke blive våd, men man vil stadig blive meget hurtigt afkølet. Moralen er tag noget meget varmt på under dragten når du ror om vinteren i skandinavien.

Den tørdragt uden halsmanchet men med en hætte lyder som et farligt bekendtskab. Hvis man ikke ror så men er "redo för bad" er den meget farlig. Hvis man ender i vandet og ligger der et stykke tid vil dragten, hvis man er uheldig, blive delvis fyldt med vand. Man vil blive afkølet meget hurtigt og hvad værre er vil man have meget svært ved at komme op i sin kajak. Vandet inde i dragten vil være neutralt når man er i vandet, men prøv at komme op i kajaken med 20 L vand i hvert ben!

Jeg tror det er en god ide at afprøve sin tørdragt i virkeligheden. Prøv at ligge ved siden af din kajak i 15 min i koldt vand, og kravl så op i den, hvis dine hænder ikke er blevet for kolde.(gør det et sted hvor du kan bunde og gå i land)

Jeg vil meget gerne have kommentarer til dette indlæg. Skyd LØS!!

Med høj pagajføring Ravn
 
Kyla

Hei Ravn!
Helt rätt. Att klä sig efter vattentemperturen är klokt i alla lägen, varesig man använder torrdräkt ovanpå eller ej. Vattentemperturen runt Skandinavien är ALLTID kall, även i augusti efter en varm och solig sommar. Blir man liggande i vattnet en längre tid, så kommer man obönhörligen att bli nedkyld, mer eller mindre. Så det handlar ju alltid om ett risktagande och var och en får bedöma riskerna och bestämma klädseln därefter.

Kylan och därmed riskerna ökar naturligtvis med sjunkande temperaturer i både vatten och luft – vinterpaddling i öppet hav med brytande sjö är naturligtvis betydligt riskablare än ett strandsnirklande i Bohuslän under tidig augustidag med varmt soligt väder.

Det är många som ger sig ut under pingst och kristi him-helgerna och ofta är det ganska färska kajakister klädda i vad de råkar ha tillgängligt, nämligen oftast inte torrdräkt och ullunderställ, utan kanske träningsoverall och vindjack samt en tveksam flytväst. Vattnet är fortfarande oerhört kallt så tidigt på säsongen, men lufttemperaturen kan vara riktigt behaglig. Man behöver då besluta om ifall risken för en badsituation är så pass stor att man ska paddla i ull-/fleecekläder och torrdräkt, redo för en simtur och därmed riskera överhettning under paddlingen, eller om badrisken är så minimal och sällskapet så vältränade på räddning, att man kan paddla i lättare klädsel.
Och man löper alltid risken att göra en felbedömning…..

Vad gäller huvan nedfälld på den torrdräkten som inte har halsmudd av latex, så är det i de allra flesta fall inte så mycket vatten som hinner komma in i dräkten att benen blir fyllda och det därmed blir omöjligt att ta sig upp i kajaken igen.
Rollar man, så hinner det inte komma in mer än att det bara blir obehagligt. Men man är ju inte torr längre, så som namnet på dräkten antyder att man borde vara....
Gör man en ”wet-exit” så kommer man i allmänhet upp med huvudet ovan vattenytan så fort att det inte heller hinner komma in så mycket att det blir en säkerhetsrisk. Och flytvästen + kapellet snörper ju också åt, så att vatten inte kommer in i några större mängder. Med ett snabbt handgrepp kan man i allmänhet också dra upp huvan när man ligger i vattnet.
Men somsagt, även här löper man alltid risken att det ovanliga händer.

MEN nu kommer jag till den största risken med kallbad, och det är nog inte den nedkylning som sker under en längre tid, utan det handlar om de två fenomen som har dödat många kallbadare, det ena är okontrollerad hyperventilering och det försvarar man sig naturligtvis bäst mot genom att just klä sig väldigt varmt med torrdräkt ytterst. Det andra är den muskelförlamning som kan uppstå från pannan till nacken och den skyddar man sig ju bäst mot genom att ha rejält på huvudet.

Och precis som du säjer; öva alltid i realistisk miljö med den utrustning och klädsel du använder!!! Man ska aldrig förlita sig på NÅGON utrustning innan man provat den själv i de omständigheter man försätter sig i.

Ja, livet är en risk vad man än företar sig och bästa sättet att minimera riskerna och kunna göra realistiska bedömningar, är att skaffa sig kunskaper genom egen övning.

/Karin
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg