Tips på lyxig dagstursmat.

Här kommer två menyförslag som är rätt lättlagade (om man förbereder lite hemma först) och sjukt goda.

Meny 1
Förrätt: Räkceviche

Huvudrätt: Boeuf Bourguignon

Efterrätt: Pannacotta

Hacka ingredienserna till cevichen hemma och blanda allt i en burk. Går utmärkt att lägga upp och äta ur en kåsa. Servera ett vitt vin eller en ljus öl till. Finns massa olika varianter på ceviche, den här liknar den jag brukar göra:
http://www.recept.nu/markus_aujalay/_/_/rakceviche_med_mango_och_lime/

Gör Boeuffen hemma, en eller ett par dagar innan (den blir bara godare om den får stå till sig), värm upp på gjutjärnsgryta över elden (eller den tråkigare varianten i kastrull på gaskök). Koka potatis. Servera en sallad och en gott rödvin till, varför inte en bourgogne t.ex.? Boeufen görs på olika sätt av alla kockar, Per Morerg gör en rätt trevlig variant här som du kan ha som inspiration:
http://www.recept.nu/per-morberg/soppor-och-grytor/kott/boeuf-bourguignon-a-la-per-morberg/

Gör pannacottan hemma, häll upp i (plast)glas och låt stå i kylen tills innan avfärd. Väl ute i skogen är det bara att garnera med lite valfria bär. Här är ett recept på pannacotta även fast jag tycker att det verkar vara lite väl mycket gelatin i den.
http://www.recept.nu/recept-nu/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/graddig-pannacotta-med-hallon/

Meny 2
Förrätt: kantarelltoast på surdegsbröd eller surdegstoast med brieost

Huvudrätt: grillad lax (eller annan valfri fisk) med persiljerotsmos och haricoverts

Efterrätt: kladdkaka med vispgrädde och bär

Den här menyn går inte att förbereda lika mycket hemma men är å andra sidan ganska lättlagad. Stek kantareller och schallottenlök hemma och koka ihop de med grädde salt och grädde. Väl ute i skogen kan du värma på det i en kastrull eller på stekpanna. Rosta surdegsbrödet över öppen elden, lägg på kantarellerna och servera. Om du vill minimera jobbet byter du ut kantarelltoasten till en surdegstoast med brieost, vilket är minst lika gott. Rosta brödet på en stekpanna/sten/grillgaller över en eld, när det börjar bli klart slänger du på en skiva brieost och låter den smälta ut lite grann över brödet, servera med vin eller öl.

Gör persiljerotsmoset hemma. Grilla laxen över eld på grillgaller eller i halster. Smörstek haricoverts och värm på moset. Servera med ett gott glas vitt vin, t.ex. en chablis.

Borgerligheten flyttar ut i vildmarken :)
 
Bra poäng Niklas. Tyvärr kommer jag nog att försöka göra alldels förmycket trots allt. :)

Szvinto - Det börjar luta åt att jag får göra en sjurätters. Förrätt. Sen lite fisk. En gryta på det. Baka bröd. Grilla något kött. Till slut några olika efterrätter. Kaffe och avec.

Härligt problem att välja bland en massa god mat.
 
fisk, grillat.
nått som är gott är att göra en kokgrop och fylla paketen med många goda ting.
eller grilla en hel gris över en öppen eld.
 
En helgrillad gris på fyra personer blir nog lite i överkant, även om alla är glada i maten. Speciellt om man ska få i sig förrätt och efterrätt också. ;)
 
Ha ha en hel gris vore häftigt men jag tror nog att vi måste sova över om vi ska hinna få den färdig. Gissar att det tar ett tag att grilla så mycket kött.
 
Då var det gjort.

Resultatet blev:
Förrätt:
Grillad toast med smörstekta kantareller, stekt rödlök, en skvätt grädde, salt och peppar.

Huvudrätt:
Gös grillad på samma sätt som Ray Mears grillar fisk i filmen "Bushcraft Sweden" och kryddad med timjan, lime, salt och peppar.
Foliebakad grön sparris med lime, smör, olivolja, parmesan, salt och peppar.
Stekt korntunnbröd. (2dl kornmjöl, 1dl vetemjöl, drygt 1dl vatten med en matsked honung i. Platta ut golfbollstora degbitar till kakor som steks på båda sidor i torr panna eller på sten)
Paprika och små söta tomater.
Riven parmesan.

Till maten drack vi öl.

Efterrätt:
Äppelbitar stekta i smör, råsocker, kanel, vaniljsocker, havregryn och en skvätt grädde.
Vanilljvisp.

Kaffe och en tolvårig mörk rom.
Mintchokladen orkade vi inte.

Återigen tack för alla förslag.
Mvh
Björn
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
Northstar Tips på bra frukost under fjälltur Friluftsmat 61
md7dani Tips på stormkök Friluftsmat 21
Damberg Experiment med hemtorkat. Tips på lyckade blandningar? Friluftsmat 17
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
Axel Svensson Tips på sida Friluftsmat 2
smula supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!! Friluftsmat 12
niben Tips på billig utemat i ICA hyllan! Friluftsmat 23
sursta Tips på bra/god frystorkad mat? Friluftsmat 33
Vatten i bensinen! Tips på åtgärder. K-sprit. Friluftsmat 0
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
DoktorGlas Billig manuell vakuumpump - tips! Friluftsmat 4
TROY GARNER Tips billiga energybars och mycket annat Friluftsmat 4
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
rax Tips: Freezer Bag Cooking Friluftsmat 23
k_å Efterrätts tips Friluftsmat 8
omariao Ugnstorka mat! Recept & tips, tack! Friluftsmat 8
KebneKajsa Tips: dinkelpasta Friluftsmat 8
brigas Hemtorkade tips Friluftsmat 2
Zandra Tips för utomhusbakning Friluftsmat 8
bredviken Muurikka, allmänna tips Friluftsmat 3
rifri Tips för laktosintolerant Friluftsmat 5
nermander Tips för matplanering Friluftsmat 0
zzeezz TIPS Friluftsmat 2
Kalle E Energirikt tips Friluftsmat 3
jobogg Tips om gas i kyla Friluftsmat 0
nikeri Murikka tips Friluftsmat 6
412 tips till explorer Friluftsmat 0
Komakt tips för MFS-ägare och andra Friluftsmat 0
Tips om att göra upp eld Friluftsmat 11
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg