Tips på frystorkat

jag och min kille drar till jotunheimen vecka 27 och vandrar, vi ska vara där ca 12 dagar och tänkte göra egen frystorkad mat, vet ngn några bra sidor på nätet där det finns recept och tillvägagångssätt? Eller ngn av er kanske har recept ni själva gjort? Det enda vi vet är köttfärsås... så alla tips mottages =)

Och en sak till... läste på tilltopps.com (där receptet på köttfärsåsen finns) att man ska paketera och tillsluta så att ingen luft finns kvar i påsen, hur gör man det på bästa sätt? För även om man "trycker" ut luften innan man knyter påsen eller liknande så brukar det ju alltid finnas lufr kvar iallafall.. ?

[Ändrat av Emeliie 2007-06-23 kl 21:47]
 
Inte min hemsida, men ändå:

http://ulf.ueh.se/

(Länk "Utemat")

EDIT: förlåt läste inte tillräckligt bra. Jag tänkte också på ugnstorkning, inte frystorkning, men det kanske är vad som egentligen avses?

Principen är lätt: tillaga maten, finfördela, torka i ugn på 50 grader över natten.
[Ändrat av millimeter 2007-06-23 kl 22:14]
 
Frystorka är väl lite krångligt att göra själv? Vanlig torkning i ugn är däremot lätt.

Förutom köttfärssås, så har jag torkat renskav med bra resultat. Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Passa annars på när det är bra väder att torka grönsaker. Skär tunt och bred ur på gasväv eller myggnätsväv.
 
GustavOh; sa:
Någon gång har jag gjort en skinkstek, skurit tunna skivor och torkat. Det fungerade men var kanske mer jobb än det var värt.

Skinka torkas enklast genom att man utgår från skinka som köps färdigskuren i tunna skivor. Torkar fort och kan klippas i mindre bitar. Köper man storpack blir det inte jättedyrt. Men det kanske inte blir lika gott som hemmagjord skinkstek. :)

Tillägg: vissa sorter kan vara jättesalta.
 
Angående all luft bort så är det så att slaktarn fyller på med kvävgas innan förslutningen.
Själv suger jag ut luften före tejpning.
Torkning i ugn och frys är mycket enklare än frystorkning. Det senare kräver undertryck och dyra maskiner.

Det finns en hel del recensioner på trevliga böcker om torkning men Anitas bok är ett måste.

go tur
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
Northstar Tips på bra frukost under fjälltur Friluftsmat 61
md7dani Tips på stormkök Friluftsmat 21
Damberg Experiment med hemtorkat. Tips på lyckade blandningar? Friluftsmat 17
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Axel Svensson Tips på sida Friluftsmat 2
smula supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!! Friluftsmat 12
niben Tips på billig utemat i ICA hyllan! Friluftsmat 23
sursta Tips på bra/god frystorkad mat? Friluftsmat 33
Vatten i bensinen! Tips på åtgärder. K-sprit. Friluftsmat 0
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
DoktorGlas Billig manuell vakuumpump - tips! Friluftsmat 4
TROY GARNER Tips billiga energybars och mycket annat Friluftsmat 4
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
rax Tips: Freezer Bag Cooking Friluftsmat 23
k_å Efterrätts tips Friluftsmat 8
omariao Ugnstorka mat! Recept & tips, tack! Friluftsmat 8
KebneKajsa Tips: dinkelpasta Friluftsmat 8
brigas Hemtorkade tips Friluftsmat 2
Zandra Tips för utomhusbakning Friluftsmat 8
bredviken Muurikka, allmänna tips Friluftsmat 3
rifri Tips för laktosintolerant Friluftsmat 5
nermander Tips för matplanering Friluftsmat 0
zzeezz TIPS Friluftsmat 2
Kalle E Energirikt tips Friluftsmat 3
jobogg Tips om gas i kyla Friluftsmat 0
nikeri Murikka tips Friluftsmat 6
412 tips till explorer Friluftsmat 0
Komakt tips för MFS-ägare och andra Friluftsmat 0
Tips om att göra upp eld Friluftsmat 11
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg