Hej.
...
Nu till mina funderingar.
Var får man inte missa i Marocko?
Är det lätt att lifta eller måste man åka buss eller hyra bil eller nåt?
Hur lång tid måste man ha på sig för att uppleva allt? Väldigt relativ och suddig fråga men ni kan ju göra ett försök att svara
Finns det några bra vandringsmöjligheter i Atlasbergen? isf tips?
Hur är folket?
Är det smidigt att ta sig in i Marocko från Spanien och isf hur?
Något annat att tänka på? Visum? Vattentillgång om man är på luffen? Klädsel? Vad man ska undvika? etc..
Ni behöver ju givetvis inte svara på allt men är väldigt tacksam för all info jag kan få tag på
Tack på förhand!
1. Givetvis bazarerna och raka sig hos en riktig barberare med kniv. Guilette släng dig i väggen. Köpa kryddor men i gatorna utanför turistfällorna. Keramiken är grymt fin och billig. En tagine är en kul souvenir att minnas tillbaka med senare i vinter. Agarolja är mycket speciellt Marocko.
2. Ovannämnda räcker med ett par dagar. Ge dig ut på landsbygden och träffa annat än folket i turistfällorna.
3. Absolut. Du har möjligheten att göra Jbel Toubkal, Nordafrikas högsta berg på 4169 m ö h. Ingen klättring. Ta dig till Imlil och gå uppåt baslägret 1600 m högre upp. Toubkal Refuge eller Neltner Hut. Ligger brevid varandra. Därifrån är det ca 1000 m till toppen. Brant vandring. Jag gjorde den på vintern med stegjärn och isyxa, men ingen glaciaär eller snö sent på sommaren. Ett trekkingberg.
4. Jag upplevde befolkningen som vänliga och nyfikna på oss. Det är ingen snack om att de skådar över medelhavet. Btw det är euro som gäller, eller lokala valutan Dirham. Det är olika befolkningar i städerna på slätten (araber) och i bergen (berber). Öster om Atlasbergen kan man nog också träffa på Tuareger. Där börjar Sahara. I Imlil är det givetvis också ganska turist, men en intressant detalj är att de vill köpa bergsutrustning av oss. Det finns inga bra handelsförbindelser, så för dem är det bättre att köpa av turister. Ska du ändå köpa nya vandrarstavar? Byt bort dem mot ett fossil eller ett berbersmycke till nån du gillar. Upplevde ingen otrygghet i Marakech. De dricker ju inte så fredagkvällarna är lugna. Jag såg olåsta mopeder som man aldrig skulle ställa i Sverige. Däremot kan man vara lite försiktig med folk som bara ska visa dig en sak och du ska följa med. Fattigdomen är stor och även Europeiska snålturister ses som vandrande pengapåsar man kan lura av några Dirham.
Folk i städerna verkar inte vara sådär överdrivet religiösa. Visst går en hel del i mosken och ber när de kallar, men de flesta fortsätter sina bestyr. Väckarklocka kan du lämna hemma. Ytterst få kvinnor är tältklädda. De flesta har fina hellånga klänningar och huvudduk. Många män har också hellång Zaytuna med huva. Många lokala är också västerländskt klädda. På landet mer traditionellt.
Lite om att pruta. Det är till största del en turistgrej. Utom turiststråken har varorna ofta prislappar som man bör respektera. De bjuder då gärna på en give away istället. Matvaror och liknande har fast pris. Ett tydligt bevis är gatuförsäljare av kläder. De dyker upp ur ingenstans och brer ut en filt med kläder på. Nästan bara lokala kunder. Kvinnorna är som hökar och handeln går fort. Inget löjligt prutande där inte.
5. Vet ej.
6. Inget visum, men många stämplar i passet. Dessutom ska man fylla i någon lapp både när man reser in och ut. Lite om vem man är och var man ska bo. Så kanske ordnat boende första natten? Var dessa lappar sedan tar vägen har jag ingen aning om, men de verkade samlas in osorterat. Trafiken ska du inte ge dig ut i ensam. Den är vansinnig. Speciellt tvåhjulingar. Buss, långtaxi och stadstaxi. Förhållandevis billigt. Vi tog en vanlig taxi från Marrakech till Imlil. Går att pruta ner till ca 50 € enkel. Delat på 3 personer är det en struntsumma med tanke på bekvämlighet. Bussar är krångligare. Engelska funkar ganska bra. Franska annars.
Nu låter jag som värsta Marocko-proffset. Det är jag inte. Varit där en vecka men med huvudet på skaft. Norra Afrika är inne i en rasande utveckling där mycket blir bättre. Hälsomässigt och utbildningsmässigt är de där vi var för 50-60 år sedan, men avancerar snabbt. Ekonomiskt är de dock efter. Turismen kommer vara viktig för dem framöver både ekonomiskt och socialpolitiskt.