I artikeln här på utsidan http://www.utsidan.se/ddb/sakerhet/artiklar/702.htm
skriver man att "En felaktigt använd brännare alstrar snabbt farliga nivåer av såväl koloxid som direkt livsfarlig koldioxid"
Jag skall inte ifrågasätta riskerna med att mixtra med köken, men den meningen får mig att reagera.
Koloxiden är verkligen direkt livsfarlig (kemikalieinspektionens gränsvärde är 40 mg/m3), och bildas om brännaren får för lite syre. Detta är säkert en risk som ökar om en brännare som är avsedd att användas fristående monteras in i ett trangiavindskydd.
Men i artikeln låter det som om koldioxiden är den stora faran. Koldioxid är visserligen inte nyttig, men motsvarande gränsvärde är 9000 mg/m3.
Framför allt är mängden koldioxid som bildas direkt propotionerlig mot mängden förbrukat bränsle. Om brännaren står för sig själv eller i ett hemmagjort vindskydd kan knappast spela någon roll.
Faran här är att överhuvudtaget köra ett kök i tältet, utan att ha tillräcklig ventilation.
skriver man att "En felaktigt använd brännare alstrar snabbt farliga nivåer av såväl koloxid som direkt livsfarlig koldioxid"
Jag skall inte ifrågasätta riskerna med att mixtra med köken, men den meningen får mig att reagera.
Koloxiden är verkligen direkt livsfarlig (kemikalieinspektionens gränsvärde är 40 mg/m3), och bildas om brännaren får för lite syre. Detta är säkert en risk som ökar om en brännare som är avsedd att användas fristående monteras in i ett trangiavindskydd.
Men i artikeln låter det som om koldioxiden är den stora faran. Koldioxid är visserligen inte nyttig, men motsvarande gränsvärde är 9000 mg/m3.
Framför allt är mängden koldioxid som bildas direkt propotionerlig mot mängden förbrukat bränsle. Om brännaren står för sig själv eller i ett hemmagjort vindskydd kan knappast spela någon roll.
Faran här är att överhuvudtaget köra ett kök i tältet, utan att ha tillräcklig ventilation.