Tidsuppskattning

Guest

Gäst
Hej!

Har planerat in en tur till Kebnekaise området till sommaren och har några frågor angående färdvägar och tidsuppskattning samt andra tips om sevärdheter, erfarenheter mm. Vi har båda som skall iväg hyfsad kondition och vana vid vandring med packning.
Vi tänkt att börja vandra från Nikkaluokta upp längs Visttasvaggi för att gå över Visttasjohka några km innan Vistasstugan (finns en bro här enligt fjällkartan). Vad kan vara rimlig tid för denna sträcka? Uppskattade 7-10 timmar beroende på om man kunde ta båt eller ej vid den inledande vandringen. Hur ofta går båtar norrut?
Vidare tänkte vi följa markerad väg mot Kaskavagge och här välja mellan två alternativa vägar, antingen söderut direkt mot Tarfala (Led M enligt Grundstens bok) eller att gå sydväst mot Kaskasvagge (Led L) för att här så småningom gå sydöst (Led K) mot Tarfala passerandes söder om Gaskkasbakti och Gaskkasjavri och därefter norr om Darfaljavri.
Den senare känns något mer spännande men kanske tar längre tid. Nån som har en uppfattning om tiden från korsningen över Visttasjohka till Tarfala för de båda färdvägarna? Svårigheter, sevärdheter? Rekomendationer om färdväg?
Från Tarfala sedan mot Keb fjällstation och därefter beroende på vad tiden räcker till tillbaka till Nikkaluokta. Hoppas nån fattar min urusla vägbeskrivning ;-)
 
Spännande väg.

Hej!

Trevlig tur, som Du planerar.

Har gått stora delar av den, flera gånger.

Du vinner mycket på att ta båt, så långt det går upp i Vistasvagge. Nedre delen - ja ända fram till stugorna är björkskogsvandring. Visserligen ser man fjälltopparna, men jag gillar att komma upp på höjd snabbt.

Båtskjuts måste beställas i förväg. Det går inte "reguljära" turer. Hur långt man blir skjutsad, beror på vattenföringen i jokken/älven, men ibland får man åka 12 km. Vandringen är annars inga problem, men som sagt, det är skog, myr och annat som man kan hitta på närmare håll än Lapplandsfjällen ;-)

Så här fixar du skjuts: Vistasdalen (beställningstrafik) Nikkaluokta Turist AB 0980-550 15, 550 45. (Fax).

Bron Du talar om ligger nog 3-4 km söder om Vistasstugan och den finns nog kvar. Senaste upplagan av fjällkartan (december 2000) visar det, och jag tror inte snöläget i år kommer att kvadda några broar.

Sedan har jag gått upp i Unna Räitavagge istället för Kaskasavagge, men det är valfritt.
Kaskasavagge är stenig, men ändå inte särskilt svårgången enligt uppgift. Unna Räitavagge är "grönare" och det är också lätt att hitta tältplatser där, när man kommer en bit upp i dalen.

Vidare sträckning är över passet söder om den nedre sjön. Försiktighet på det branta snöfältet.
Sedan enkelt att ta sig ner i Kaskasavagge. Tältplats finns i riktning rakt söderut, dvs mot nästa pass. Det ser stenigt ut, men man hittar en plats där det är möjligt. Platsen är känd av vana vandrare i området.

Fortsättning över i Koupervagge och sedan den väg Du beskriver till Tarfala via "leden" söder om Gaskasbakti. Då har Du gått den omtalade Jojo-leden! Det kan vara "knep o knåp" vissa år att komma ner från tröskeln mot Darfaljavri, dvs strax efter sjön Gaskasjavri. Brant! I år kommer det nog dessutom att vara barsmält på glaciären, som man annars brukar kunna nyttja med sunt förnuft. Det betyder att det kan vara stopp här, om man inte är utrustad med stegjärn. Jag har alltid kunnat nyttja den lösa snön i glaciärkanten, vilket ger säker nerfärd. Men i år är det förhållandevis lite snö i området.

Lägg alltså in reservdagar. Blött väder är ingen höjdare på dessa steniga sträckor. Dessutom kan man tvingas vända tillbaka till Kuopervagge och "gå runt" via Tjäktjavagge - Ladtjovagge/Singivagge.

Vill betona att jag inte har personlig erfarenhet av östra Kaskasavagge, men det lär vara stenigt, vilket också är fallet om man tar vägen direkt till Tarfala förbi Darfaltjcohkka.

Fler frågor?? Hör av dig i så fall!

//Med fjällhälsning
Bert
 
Stenhelvetet

Mer behöver inte sägs om Kaskasavagge. Men därmed inte sagt att det är svårvandrat, ganska mycket stora släta block, men sten,sten och.....

Lönen för mödan får man dock när man kommer in i dalen och ser Gaskasabaktis nordvägg. IMHO den främsta upplevelsen i hela Kebområdet. Visst vyn från en topp i klart väder är en njutning men ingenting ger en sådan respekt för naturen som denna Nordvägg!

/mats
 

Guest

Gäst
Nedgång

Tack så mycket för era värdefulla svar. Vad som oroar mig lite här är nedstigningen mot Darfaljavri. Om nu isen är barsmält här, finns det då ingen som helst möjlighet att ta sig ner helskinnad utan stegjärn? Kan man inte gå precis bredvid isen? Tyvärr så har vi nog relativt tajt med tid och ingen vidare erfarenhet av vandring med stegjärn, så har vi väl kommit upp denna väg så har vi nog tidsmässigt ingen annan möjlighet än att ta oss ner här utan stegjärn. Tittade på vägen Tjäktjavagge - Ladtjovagge/Singivagge men detta är en rejäl sträcka som jag tvivlar på att vi skulle hinna. Får väl annars ta den förra vägen om det skulle visa sig vara helt oframkomligt med barsmält is. Eller lära sig använda stegjärn ;-)

Ps: Bert Bodin, du är inte släkt med en Major Bodin vid I22 i Kiruna?
 
Enligt Grundsten...

Hej igen!

Jag har, som sagt alltid lyckats med nedstigningen i glaciärkanten då det funnits gott om snö.

Ett annat år fick vi helt enkelt vända om, på väg uppför samma sträcka, då isen var barsmält.

Jag vet allts egentligen inte om man kan ta sig nerför klipporna utan att använda sig av glaciären. Claes Grundsten skriver : ".....Efter sjön är det lämpligt att hålla upp mot Giebnebakti för att på så sätt undvika det klippstup, som spärrar vägen ned mot Tarfalavagge." Han använder alltså ordet "spärrar".

Kanske någon annan känner till denna väsentliga detalj!??

Mvh
Bert

PS. Nej jag är inte släkt med major Bodin på I22 i Kiruna. Inte vad jag vet i alla fall.
 

Guest

Gäst
OK

Ok, får väl om inte annat vänta och se. Är inte förrän slutet av sommaren vi skall iväg och vi har ju i alla fall denna väg som ett intressant alternativ om inget annat. Men den verkar onekligen ganska intressant! Tack än en gång!
 
Kaskasavagge alternativ

Hej!

Jag har gått det Du frågar efter i olika varianter.
Tiden från båten och upp till bron stämmer ganska hyfsat.
Bert Bodin lämnar en mycket god beskrivning och jag kan bara komplettera med:
Väljer Ni vägen upp mot Kaskasavagge så är det brant på skrå. (Det är det i Unna Räta också, mest på södra sidan fast då slipper man ett vad).
Ni kan tälta vid rastskyddet och på flera andra ställen i Kaskasavagge. Dalen är stenig men inte svår. Lite storblockigt längs sjön i östra Kaskasavagge om Ni väljer Koupervagge. Väljer Ni den vägen och inte kan gå ned på kanten av Kebnepakteglaciärens övre del pga is så får Ni nog "sno runt" ned mot Kungsleden. Tänk på att det är "lurigt" vid Svarta sjön". Ni måste uppåt en bit för att nå glaciärens kant. Annars kommer Ni in i stupet ned mot Tarfala. Här har jag själv mött folk som skadat sig när de har chansat, och tagit sig ned den vägen i tron att det är den rätta vägen.
Tar Ni istället vägen direkt mot Tarfala rekommenderar jag att Ni från passet, där Ni lämnar packningen tar en avstickare upp på Tarfalapakte-Tarfalatjåkka. Om vädret så tillåter så får Ni en fin utsikt.

Mvh Björn
 

Guest

Gäst
En möjlighet

Jo, är ju lättare att ta en dagstur utan packning upp mot Tarfalajåkka och vidare än att stå inför pressen att vara tvungen att ta sig ner med 25 kg packning. Hade faktiskt diskuterat detta alterantiv också. Vi får väl se! Funderade också på att spana efter lite djur vid Vistasvagge, Grundstens bok nämnde något om detta så får väl hoppas att man kan få in något i kikaren ;-)
 
klippstupet ner mot Tarfala

Ja just det, Bert B, det är ett klippstup som spärrar vägen ner mot Tarfala från Svarta sjön, jag har stått vid det och tvingades klättra uppåt en bit mot Kebnepakte för att ta mig ner mot Tarfala på rätt ställe !

MVH Mats
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg