Det är rätt att mottagaren bestämmer positionen i tre dimensioner. Men visningen av hastigheten brukar vara en projektion i horisontalplanet (så plant det nu är).
Noggrannheten i en positionsbestämmning beror på flera olika faktorer. Diverse störningar kommer och går, så de är inte lätta att säga något om i förväg. Vissa kan man säga något om, eller mäta dem, men andra beror på slumpen eller miljön där man befinner sig.
En genomgående faktor är dock satellitgeometrin, dvs hur satelliterna är placerade på himlen i ett visst ögonblick. Jämnt utspridda satelliter ger bättre noggrannhet än hopklumpade satelliter i "ett hörn" av himlen. Detta kallas DOP (Dilution of Position) på utrikiska.
För positionsbestämning i Z-led gäller dock att geometrin alltid är sämre. Man skulle behöva signalerna från satelliterna på andra sidan jorden också, men det där som vi står på blockerar dessa signaler, så de går inte att utnyttja.
Vanligtvis säger man att höjdens onoggrannhet är ungefär 1,5 gånger så stor som den horisontella. Nu ska det inte förväxlas med vad man sedan refererar denna höjd till. En GPS-koordinat är från början en rätvinklig koordinat, med origo i jordens centrum. Sedan projiceras denna punkt på en matematisk modell av jordytan, för att få X och Y i latitud och longitud enligt WGS 84. Därefter kan man göra en transformation till valfritt koordinatsystem och/eller kartdatum.
Höjden blir då avståndet från punkten, längs lodlinjen, ner till ytan på denna matematiska jord. Att jorden inte är ett riktigt klot är nog känt av de flesta. Ellipsoiden är en matematisk modell av det tilltryckta klot som vi går på. Men på grund av oregelbundenheter i massfördelningen i jorden, blir tyngdkraften inte homogen över hela världen. Detta leder till att jordytan "bågnar" på olika ställen. Ett visst avstånd från jordens centrum leder alltså inte till samma höjd över medelhavsytan överallt, utan varierar med lokala förhållanden.
Dessa lokala förhållanden kompenserar GPS-mottagaren för, genom att den har data för geoiden (matematisk modell av denna "bågnande" värld) lagrat i sitt minne. Denna kompensation är dock förhållandevis grovmaskig, så det kan skilja en del gentemot verkligheten där också.
Den som till äventyrs har en Garmin iQue, med version 1 av systemprogramvaran kvar i minnet, kan begrunda detta fenomen på ett ganska enkelt sätt. R1 av iQue visade nämligen höjden gentemot WGS 84, inte mot geoiden. Detta korrigerades i R2, så nu går det inte att se skillnaden längre.
Anders