Svenska arméns koltorvfilter

Jag går på ett par överlevnadskurser med Ingvar Krancher för tillfället och noterar att han fortfarande rekommenderar vattenrening med filtret innehållande vitmossa och träkol som beskrivs i svenska arméns överlevnadshandbok från åttiotalet. Han har visserligen taggat ner lite på det sen en kurs för fyra år sedan, men jag ställer mig ändå tveksam till det. Att vattnet börjar smaka mossa ser jag inte heller som en direkt fördel.

En sökning på utsidan hittar en femton år gammal tråd där filtret ifrågasätts och tråden skulle uppdateras med ny info...

Overlevnad.se har en artikel där funktionen starkt ifrågasätts. Det ska eventuellt rena en del tungmetaller, radioaktivitet och kemiska föroreningar, något som inte känns helt relevant i friluftssammanhang.

Kanske någon har mera konkret information om saken?
 
Filtret är inget vidare på att ta bort bakterier och virus.
Det primära är att ta bort humusämnen och kemikalier.

Vattnet skall kokas eller kloras innan det hälls igenom.
Filtret är bra då det fixar oaptligigt dyvatten.

Dock kan man hoppa mossan.
Fyll burken med krossat kol till hälften , använd burktoppen för att tillverka
en kolv som håller nere kolet på halva burknivån.
En halvburkläng kol passar bra för tillfälligt bruk och fylla på några liters vattenföråd för att sedan slänga kolet.
 
Det var lite det jag tänkte. I de allra flesta fall är det ju mikrober man i första hand bör oroa sig för och då är filtret inget vidare.

Skickat från min E5603 via Tapatalk
 
I krigssituation så är det snarare efterlämningar av kemiska stridsmedel som är problemet och då fungerar förmodligen koltorvfiltret som avsett för att minska och inaktivera kemikalier - varav biomassan (mossan) är en viktig del i detta.

Skall man minska mängden endotoxiner från vatten av överblommande sjöar så är det bra att kolfiltrera - och då handlar det inte om ett tunt lager utan vattnet skall helst sakta passera minst någon dm meter kolpelare packad i tjock slang eller hög hink.

Endotoxiner går inte att koka bort, inte att mekaniskt filtrera bort med sand eller mossfilter etc. heller... skall det fastna så måste ytan på filtret vara 'fet' vilket träkol erbjuder (och aktiv kol ännu mer), men även med att brygga kaffe genom kafferfilter med mald kaffe då de oljiga kornen av finmalda bönor fångar in en del av endotoxinerna.

Här handlar det inte om att få bort alla endotoxiner - bara tillräckligt mycket för att kroppen inte skall reagera för mycket...

---

I modern krigföring så delas med största sannolikhet ut vattenreningstabletter (klorbaserat) alternativ krav på att kokas innan intag för soldaterna, men inget av det är speciellt trevligt i dyigt vatten (och kloret ineffektivt pga. för mycket organiskt material som förbrukar syre) och bör filtreras innan med tex. ovan nämnda koltorv-filter om man inte har bättre grejor till hands.

I sanerings-sammanhang (tex. i samband med kemisk krigsföring) så används klorkalk och denna duger alldeles utmärkt för att klorera vatten för dryck och desinfektion - faktum att det används än idag för just vattendesinficering hos vattenverk.

I civila versionen så har man med sig en treotub med biltemas quick-chlorine granules art:nr 36-427 (100% ren Natriumdiklorisocyanurat, dihydrat enligt MSDS - samma klorerande ämne som i klorerande vattenreningstabletter) - en sådan tub räcker för campandet hela sommaren och förmodligen en bit in på hösten eftersom man bara tar 1-2 st millimeterstora korn per liter vatten och skakar ut så att det blir helt upplöst (tar liten stund), tillräckligt så att det doftar en aning klor fortfarande efter halvtimme (ca 2-2.5 ppm klor, vid 5 ppm luktar det starkt klor, ungefär som badhus) ) - och gillar man inte klordoften när vattnet sedan skall brukas - en mycket liten knivsudd (några kristaller) med askobinsyra från den andra treoröret i vattnet och doften är helt borta som med ett trollslag.

Ett alternativ är att ha en flaska köpt färdigpressad citron och droppa in några droppar, C-vitaminet där tar bort klorresterna och vattnet blir också trevligare att dricka om man gillar citrussmak.

---

Vad som händer är att askobinsyran reducerar aktiva kloret (egentligen underklorsyrlighet) till 'vanlig' klor av samma typ som i koksalt, genom att låta sig själv oxideras (askobinsyra oxideras också av luftsyre och bli brunt - håll det torrt i treotuben, så går processen mycket långsammare) askobinsyra används som antioxidant (genom att den själv oxideras först) i många pulversoppor och andra matvaror.

Observera - askobinsyra som finns i frukter naturligt kallas C-vitamin medans i efterhand tillsatt askobinsyra måste kallas just askobinsyra - ej för C-vitamin, trots att det är exakt samma sak.
 
Färskt filter är viktigt då den fuktiga bädden är odlingskammare för bakterier och alger. Om du kör med grus/kol/vitmossa modellen.

Keramiska filter har inte den svagheten men måste backspolas eller bytas då de blir igensatta.

Att låta grusbädden vid ett strömmande vattendrag bli stort filter är det enklaste.

Klortabletter är det enklast ihop med melittafilter.

go tur
 
Även om nu detta filter inte är jättebra, vad finns det för bättre filter som man kan improvisera?

Om man står i valet och kvalet mellan att låta bli att dricka och att filtrera sitt vatten med ett kol/torv-filter så är det väl i de flesta fall bättre att dricka än att inte dricka?
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg