I krigssituation så är det snarare efterlämningar av kemiska stridsmedel som är problemet och då fungerar förmodligen koltorvfiltret som avsett för att minska och inaktivera kemikalier - varav biomassan (mossan) är en viktig del i detta.
Skall man minska mängden endotoxiner från vatten av överblommande sjöar så är det bra att kolfiltrera - och då handlar det inte om ett tunt lager utan vattnet skall helst sakta passera minst någon dm meter kolpelare packad i tjock slang eller hög hink.
Endotoxiner går inte att koka bort, inte att mekaniskt filtrera bort med sand eller mossfilter etc. heller... skall det fastna så måste ytan på filtret vara 'fet' vilket träkol erbjuder (och aktiv kol ännu mer), men även med att brygga kaffe genom kafferfilter med mald kaffe då de oljiga kornen av finmalda bönor fångar in en del av endotoxinerna.
Här handlar det inte om att få bort alla endotoxiner - bara tillräckligt mycket för att kroppen inte skall reagera för mycket...
---
I modern krigföring så delas med största sannolikhet ut vattenreningstabletter (klorbaserat) alternativ krav på att kokas innan intag för soldaterna, men inget av det är speciellt trevligt i dyigt vatten (och kloret ineffektivt pga. för mycket organiskt material som förbrukar syre) och bör filtreras innan med tex. ovan nämnda koltorv-filter om man inte har bättre grejor till hands.
I sanerings-sammanhang (tex. i samband med kemisk krigsföring) så används klorkalk och denna duger alldeles utmärkt för att klorera vatten för dryck och desinfektion - faktum att det används än idag för just vattendesinficering hos vattenverk.
I civila versionen så har man med sig en treotub med biltemas quick-chlorine granules art:nr 36-427 (100% ren Natriumdiklorisocyanurat, dihydrat enligt MSDS - samma klorerande ämne som i klorerande vattenreningstabletter) - en sådan tub räcker för campandet hela sommaren och förmodligen en bit in på hösten eftersom man bara tar 1-2 st millimeterstora korn per liter vatten och skakar ut så att det blir helt upplöst (tar liten stund), tillräckligt så att det doftar en aning klor fortfarande efter halvtimme (ca 2-2.5 ppm klor, vid 5 ppm luktar det starkt klor, ungefär som badhus) ) - och gillar man inte klordoften när vattnet sedan skall brukas - en mycket liten knivsudd (några kristaller) med askobinsyra från den andra treoröret i vattnet och doften är helt borta som med ett trollslag.
Ett alternativ är att ha en flaska köpt färdigpressad citron och droppa in några droppar, C-vitaminet där tar bort klorresterna och vattnet blir också trevligare att dricka om man gillar citrussmak.
---
Vad som händer är att askobinsyran reducerar aktiva kloret (egentligen underklorsyrlighet) till 'vanlig' klor av samma typ som i koksalt, genom att låta sig själv oxideras (askobinsyra oxideras också av luftsyre och bli brunt - håll det torrt i treotuben, så går processen mycket långsammare) askobinsyra används som antioxidant (genom att den själv oxideras först) i många pulversoppor och andra matvaror.
Observera - askobinsyra som finns i frukter naturligt kallas C-vitamin medans i efterhand tillsatt askobinsyra måste kallas just askobinsyra - ej för C-vitamin, trots att det är exakt samma sak.