kanske...
Oxtungssvamp, Fistulina hepatica
Även oxtungssvampen är en brunrötesvamp, och den rötade ekveden uppskattas mycket av engelska möbeltillverkare. Fruktkropparna bildas i juli till augusti och finns hela hösten. De är rödaktigt bruna, som unga med ett gulare porlager. Formen på dem är mer eller mindre hattformade till obeskrivbara klumpar. Ett bra sätt att känna igen arten är att skära i den med en kniv. I snittet ser man något som ser ut som ljus muskelvävnad och efter en stund kommer det droppar som liknar blod.
Matvärde
Denna svamp har en konsistens som mycket påminner om nötkött och kan tillagas som detta, t.ex. som biffstek med mycket lök, eller stekas och gömmas i en gryta, kryddad som du själv vill ha den.
Tillagning
Oxtungssvamp innehåller garvsyra, som måste lakas ur före tillagning. Skär upp svampen i centimetertjocka skivor och placera dem luftigt i en skål som fylls med mjölk. Ställ in i kylskåp över natten. Nästa morgon ser mjölken ut som vattnig chokladpudding. Häll bort mjölken och skölj svampen före tillagning.
Svampen på bilden är ljusare på ytan, men den kanske har olika färgställningar.