Svampsallad

Hej,

Svampsallad på riskor är ju mycket vanligt i Finland. De flesta riskor bör avkokas (förvällas) först (blodriska och mandelriska kan dock tillredas direkt). Efter avkokning brukar man konservera svampen genom att salta in den, men man kan säker frysa in den som annan svamp. När man gör svampsallad så blandas riskorna med Crème fraiche, lök och om man vill finhackade grönsaker. I Finland använder man en mera syrlig variant av syrad mjölk, smetana. Bra svamrecept kan man hitta i den nya boken

"Svampkokboken" Av Endom, Dieter & Holmberg, Ingrid & Holmberg, Pelle
 
En annan sallad

Hej jag har en annan variant på sallad. Behöver inte vara enbart riskor, går med vilken blandsvamp som helst.

Det här behöver du:
  • 300 g blandad svamp, ansad och skuren i bitar
  • 300 g förvällda skalade tomater, skurna i bitar
  • 300 g röd och grön paprika skurna i mindre bitar
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 msk margarin eller matolja
  • salt
  • peppar
Förväll svampen försiktigt i ca 5 minuter i lite matolja. Ta bort svampen från pannan. Smält fettet i den nu varma pannan och fräs löken genomskinlig. Tillsätt paprikan. Fräs i ca 2 minuter till och vält sedan tillbaka svampen i pannan igen. Tillsätt nu tomaterna och fräs i ytterligare ca 5 minuter på moderat värme. Salta och peppra.

Servera gärna med ris, potatis eller en enkel skiva bröd (helst bondbröd). Smaskig måltid :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gys svampsallad!!!???? Bär och svamp 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg