svampig broms

Hej!
Jag har två problem med min mtb.

Tycker att min bakbroms är lite svampig.
Man får ta i rättså ordentligt för att få tillräcklig bromsverkan.

Det andra är att när man ska accelerera så knäpper det i vevpartiet (låter det som, men det är lite svårt att avgöra precis varifrån det kommer.) Känns lite oroväckande.

Har ni några bra knep för att åtgärda detta så tas de tacksamt emot?

Anders
 
Bakbromsen "antar" jag är av modell V-broms. Om du INTE har en bromsbooster kan det kanske vara så att bakstagen flexar lite. Ställ dig bakom cykeln och testa och kolla. En booster är en brygga som du skruvar innanför bromsarmarna. Finns för en hundring å uppåt.

Knaket i vevpartiet kan oftare än man tror komma från trampornas axlar. Går de att ta loss och smörja är det idé att börja där. Lager som "går sönder" är inte så vanligt men om det ÄR vevlagret så byt till ett OK. Lite mer trixigt att göra själv kanske.
 
Svampig bakbroms:
ofta kan felaktigt justerade belägg göra att bromsen upplevs som svampig. Det här händer särskilt efter att man slitit ett tag på beläggen och de inte ligger an riktigt rätt mot fälgen. Prova att justera bromsbeläggen och se om det gör någon skillnad.

Knäppande vevpartier:
När det gäller knäppande vevpartier är det ganska vanligt att vevpartiet inte är tillräckligt hårt åtskruvat mot vevaxeln.
 
Kan också vara andra delar

som knäpper. Två gånger som jag har varit bergis på att knäppet kom från vevarna, var det andra orsaker: Skit mellan styrstammen(Al) och styret(Ti) ena gången, rengöring hjälpte. Andra tillfället var det rengöring och återinfettning av sadelstolpen som avhjälpte knäppandet. Ramen och övriga delar flexar framför allt när man tar i med tramporna, vilket kan(!) ådstakomma ljud som verkar komma från veven, med samma frekvens som kadensen.

Hoppas det är något liknande, mycket enkelt att åtgärda.
 
Svampig bakbroms

Hej!
Har haft precis samma problem. Testa med att göra ren höljena, där vajrarna löper, det gjode jag och det var mycket skit som satt i dom kan jag säga. Efter det löper bromsvajern som vanligt igen och bromsen funkar perfekt.
Så enkelt kan det vara! Nu är det ju inte säkert att det hjälper för dig, men testa. / Krille
 
Har bromsen blivit svampig eller alltid varit det? Om svaret är att den blivit det så bör du byta vajrar & höljen, kolla klossarna & byta ut om nödvändigt samt justera in det hela.

Om vajrarna/höljerna inte är gamla så kan rengörning & smörjning hjälpa.


[Ändrat av .Z. 2005-04-09 kl 22:55]
 

Liknande trådar