supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!!

hej!

vet ni, innan jag började kolla på utsidan visste jag inte ens att man kunde torka mat själv! och nu ska jag ut och vandra i 10 dagar och vill förstås ha gott käk på turen!

så... jag har förstått att man kan torka det mesta, men hur länge håller sig sedan det torkade? hur förvaras det torkade? i rumstemperatur? läste om de som gjorde pannkakor t ex när det är ute, det verkar ju fantastiskt! kör man torkade ägg, torrmjölk etc då eller?

har läst om lite olika sätt att torka kött. köttfärs ska man tydligen steka upp först och sedan torka, medan t ex lövbiff ska man bara marinera och sedan torka, stämmer det? väl ute sedan, ska man koka det frystorkade i vatten?

jag är verkligen nybörjare på frystorkat, så vänligen ursäkta min okunnighet! : )

mvh kristin
 
Glöm inte att det finns ganska många alternativ till hemmatorkning, alla målen behöver inte förberedas hemma så att säga.. Det finns en massa vegetariska produkter som är goda och färdiga, gillar man det italienska köket så har dom en massa torkade delikatesser som lufttorkad skinka och en massa goda ostar som lämpar sig för ändamålet.. Rökta produkter kan klara sig bra de första dagarna.. Endast fantasin sätter gränser!!

(Vill du ha rena torkningstips, recept eller?)
 
Anita Forsell har genom STF gett ut några utmärkta små böcker, t.ex "Laga mat i Fjällen". Hon beskriver torkning och tillagning på ett bra sätt.

Raskesven
 
Det mesta har faktiskt avhandlats i gamla trådar här så jag föreslår i första hand en sökning i forumet.

Att torkmetoderna skiljer sig åt beror på olika faktorer, när det gäller köttfärs så bryner man den främst för att annars skulle bakterietillväxten hinna bli för stor (om man nu inte vakuumtorkar den).

Torkning stoppar inte mognadsprocessen på frukt och grönsaker så de måste ofta förvällas för att ta kål på enzymerna, annars blir de övermogna.

Hållbarheten på torkat är flera år (om det förvaras rätt). Förvaras det rätt handlar det oftast om att fettet i maten härsknar.
 
Raskesven; sa:
Anita Forsell har genom STF gett ut några utmärkta små böcker, t.ex "Laga mat i Fjällen". Hon beskriver torkning och tillagning på ett bra sätt.

Raskesven

Tack för tipset om boken Raskesven ,
jag beställde den på adlibris.se 74:- + 19:- frakt. från order 3/5 två dagar tills den låg i brevlådan igår 5/5.
Den heter numera Friluftsmat isbn:9151839199
Den innehåller massor med information om hur man praktiskt går tillväga vid torkning av olika maträtter och innehåller recept på olika maträtter, vill påstå att man kommer mycket långt med denna lilla skrift som kan tas med i benfickan om så önskas (92gram).
Rekommnederas !!!

/Mattias
 
-Patric-; sa:

Jag provade det för två år sedan och det blev pannkaka av hela projektet. Såsen brände fast och det blev bara en massa oätliga klumpar. Vet de faan vad jag gjorde för fel, ni kanske har teflonpannor? Aldrig mer att jag släppar på det igen. Nästa gång blir det optimerat enkelt. Inga jävla sockerkakor och annat skit. :)
 

avslutad210712

Gäst
Håller på att torka maten till årets första färd. Återkommer senare med uppgifter om hur mycket maten tappar i vikt men man blir lika förvånad varje gång över hur mycket som försvinner.

Har dock hittat en ny favorit. Köpte ananas i sockerlag och det är (tänkte skriva var för det minskade fort) kanongott. Kommer att köpa mer och använda både som godis och i maten *L*
 
Hur gör ni med fett som behövs för stekning etc? Olja eller finns det bättre alternativ som klarar sig 10-12 dagar i rumstemp? Blev sugen på pannkakor nu bara för det...
 
tillsätter inget fett

Om du menar hur man löser fettbiten under förberedelserna så skippar jag helt och kör med teflonpanna. Jag har iofs bara gjort det med bacon* och lök.
Skall jag tillsätta fett på fjället eller i den halländska vildmarken har jag med olivolja.

* Där är problemet snarare att man får ta bort överskottsfettet
 
Jag hinner inte leta själv just nu efter vilka proportioner som var bäst, men i en annan tråd var det en som tipsade om att ha färdighackad vitlök blandad i olivoljan.
Jag tycker vitlökshackandet är oerhört tråkigt så jag kommer fortsättningsvis också att ha det färdigblandat.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg