Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Ja i Perstorps recept är ju sockermängden mindre än 1-2-3.
Jag har vant mig vid Perstorps men Winborgs går säkert lika bra. Jag tycker mest att flaskan är liten och smidig i köksskåpet.
Unilever köpte upp Winborgs för några år sedan. Så hur och var ättikan framställs och var den förpackas idag är för mig oklart.
Kavli köpte Perstorps Åttika. Samma frågetecken som för Winborgs.
Någon som har en källa?
Saxade följande på kemikaliedetektiven.se. http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2013/12/18/dagens-suraste-fraga/
"
Ättiksyra förekommer naturligt, särskilt i frukt, och ingår även i människans energiomsätt-ning. (se Shenet) ”Förr var den enda metoden att få fram högre halt än 15 % att destillera vinäger som jästs fram ur alkohol. Sedan mitten av 1800-talet kan syran göras syntetiskt och stora mängder fås också som biprodukt i andra processer.” Torrdestillering är den vanligaste metoden i Sverige: ”trä, bäst lövträ, torrdestilleras och renas från träsprit och annat”. Apotekens trä-ättika gjordes på detta sätt. Även syntetisk framställning förekommer:
"
/John
I forum med låg trafikvolym är det lättare att acceptera 'thread drift'.
Det händer inte något i rubrikämnet så man frestas kommentera något annat i tråden. Och vips är man på drift.
(som tex detta inlägg)
Nej, tyvärr. Försökte också googla upp nåt. Vet bara att förr var det en tuffare process med den starka ättikan. Det är definitivt en smakskillnad. Perstorp känns fränare, råare eller hur man ska uttrycka det. Har den till städning och Winborgs till inläggningar.
Båda flarrorna är bra förresten. Spar dem för egna brygder. Perstorps är super om man vill frysa t.ex. must i.o.m. att de är fyrkantiga så det inte blir dödutrymme och tjocka nog för att hålla. Se nu blev det riktigt OT!
.. och för att drifta tillbaka till ämnet så började mina svarta skinnskor (svarta knytskor för kontorsbruk) från ecco vittra snder i sulan i veckan - de har ett antal år på nacken min inte alltför många ändå. Tror dock inte det är märkesrelaterat - utan som tidigare konstaterats - konstgjort sulgummi är inte åldersbeständigt, helt enkelt, lika lite som gamla gummiband behåller sin elastisitet.
/Patrik, som nu väntar på googles webannonser för skor när jag öppet erkänt mej som potentiell skoköpare
1dl ättika 12%, 2dl socker, 3dl vatten är 1-2-3 lag-
att jämföra med
0,5dl ättika 24%, 1,5 dl socker, 3dl vatten eller med andra ord
1dl ättika 12%, 1,5 dl socker, 2,5dl vatten. förhållande 1 - 1,5 - 2,5
Förhållandet socker/ättika är alltså 25 % lägre i det senare fallet.
Är man känslig för sötma kan det vara skillnaden mellan gott och knappt ätligt
Du glömmer att totalvolymen blir mindre med Perstorps recept.
Ska vi nu vara petimätriga så så innehåller 1-2-3-lag 34 g socker/dl och Perstorps recept ger 30 g/dl. Så något minde sött, men ingen väsentlig skillnad. Det är i princip samma recept, bara avrundat för att ge hanterliga mått.
1 dl strösocker socker väger i runda slängar 85 g och 1 kg socker löst i vätska ökar volymen med ungefär 0.6 liter om du vill räkna själv.
Jeg har kun hatt ett par Ecco-sko. Det er de eneste skoene jeg noensinne har hatt som jeg har vært nødt til å kaste i søpla fordi sålen smuldret opp som gammelt, tørt brød.