Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Har fastnat ordentligt för Bark River dom senaste åren. Det som förvånat mig själv nu på slutet är att bladen på dom knivar jag köper bara blir mindre och mindre, är det ett ålderstecken tro?! [emoji6]

e698e526fe055ecc2723e59f44b77f1a.jpg


e4212ce3a34e3ed7a28cac6de525ded4.jpg


d658599b1275409d4e67188931335293.jpg


394e64586ac4644a315b85b9d208a867.jpg


Fredrik
 
Jag förstår att läder faller bort, särskilt på en jaktkniv. Man skulle i stort sett behöva koka kniven för att få den bakteriefri. Lädret skulle inte hålla för detta.

/John
Tycker också att läder är snarare snyggt än genompraktiskt. Har haft en del missöden med läderlammellgrepp i mina Marbles. De knivarna finns inte kvar.

Ett tips om man trots allt äger en användarkniv med lädergrepp är att behandla handtaget med exempelvis Obenauf's för bästa antibakteriella egenskaper. Det är en blandning av bivax och Propolis. Poängen är att man inte behöver tvätta greppet med diverse kemikalier efter varje användning. Det räcker med en snabb sköljning i ljummet vatten.

~Paul~
 
Det verkar inte bättre. Dom senaste sju har alla varit under 5” och tidigare köpte jag nästa inga under 6”. Kan ju iofs bara vara en temporär svacka. [emoji6]
 
Det verkar inte bättre. Dom senaste sju har alla varit under 5” och tidigare köpte jag nästa inga under 6”. Kan ju iofs bara vara en temporär svacka. [emoji6]
Det optimala är ju att ha en jämn spridning i storlek genom hela sortimentet. Personligen har jag inget emot mindre knivar per se.

~Paul~
 
Kortare knivar är väl ett mognadstecken, 3" räcker länge och så blir momentet bättre.

Långbladiga behöver man mest till ett skrapa av klabbet under skidorna om man inte sysslar med slakt och stickning, Skära limpa med.
Filea etc.

Huggarknivar om man skär snöblock och har behov av lättare verktyg än yxa.

Men kniv säger mycket om bäraren.

go tur
 
Som bekant så är alla knivar kompromisser. Därför så brukar jag köra på två knivar, en något stabilare pjäs till tyngre arbeten och en liten Vic Rambler till övrigt.

Ibland kan det t o m bli tre knivar. T ex när jag är ute och fiskar/jagar. Då krävs det förutom de tidigare nämnda knivarna ytterligare en variant som brukar vara mer specialiserad.

~Paul~
 
Att det skulle vara så förfärligt kallt med en exponerad full tånge gäller sannolikt bara vid rejäla minusgrader. Inget jag märkt av, vid måttliga minusgrader. När det är väldigt kallt sitter jag hellre vid brasan.

Det kantiga handtaget på Esee 4 passar i vart fall min hand bra. Thermorun upplever jag som halare än Micarta - och i blöt kyla blir Moraknivs handtag också en smula hala. Moraknivs nya handtag (på Gerber, Kansbol och Eldris) är, skulle jag tippa, ännu halare, och har sämre fingerskydd.

Det är för övrigt mycket enklare att slipa eggen på Esee 4 i 1095-stål än Fällkniven F1. En konvex egg i VG 10 är en utmaning att få snits på. Men jag gillar båda dessa knivar.
 
Senast ändrad:
Knivar kortare än 4 tum är svåra att klyva ved med.
För normalt bruk är runt 4 tum idealiskt. Typ F1, Morakniv Survival, Esee 4, etc.

Jag har svårt att se vad som tillförs med 5 tum och däröver, annat än vikt och otymplighet (om vi nu talar om annat än kockknivar och brödknivar).
 
Att det skulle vara så förfärligt kallt med en exponerad full tånge gäller sannolikt bara vid rejäla minusgrader. Inget jag märkt av, vid måttliga minusgrader. När det är väldigt kallt sitter jag hellre vid brasan.

Om det är för kallt för att använda kniven, så sitter du alltså hellre vid brasan.. Vem gör inte det?? Men du kan alltså själv välja när du blir tvungen att använda din kniv? Är det för kallt för aktuell knivuppgift så har du alltid en go brasa att värma dig vid, till vädret blir bättre? Ok.
 
Oftast har jag valmöjlighet att använda kniv eller sitta vid brasan. Än har inte ryssen eller kinesen jagat ut oss i skogen, men när de övat färdigt i Östersjön blir det kanske på det viset.

Är det många minusgrader ute blir det kniv hållen med vante eller fodrad handske. Och då märker jag vare sig av tånge eller handtagsmaterial.

Minus 20 grader, bara händer och kniv låter som en dålig idé, tycker jag.
Men ändå, om man nu ska envisas med det: kniven värms upp under en längre jacka om man bär den högt. Vill man gärna använda molle-fäste och hänga den annorstädes är det klart att den bli kall.

Hur man bär sig åt för att frysa fast i en full tånge begriper jag inte.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg