sthlm-malmö

vi är 3 st som skall cykla sthlm-malmö i vår. Vi har ingen erfarenhet av liknande turer. En av oss har redan bra cykel. Hybrid i 20.000 kr klassen. Jag undrar vad man ska köpa för cykel, jag vill inte hamna på efterkälken. Är utväxlingen viktig? Kevlardäck?
Jag vill helst inte lägga ut mer än 8,000 kr.

Vi tänkte skicka hem cyklarna nerifrån malmö eller köpenhamn. Vet någon hur man ska gå tillväga?
Vilken väg cyklar man?

hälsn tobbe
 
Cykel inte viktigt

"Jag undrar vad man ska köpa för cykel, jag vill inte hamna på efterkälken....En av oss har redan bra cykel. Hybrid i 20.000 kr klassen."

Vilken cykel man cyklar på är faktiskt inte så viktigt. Jag tror inte att du kommer att komma på efterkälken om du köper en MTB eller hybrid i 6-8000 kr klassen (t.ex Crescent, Scott, Merida .m.m det är egentlige ingen större skillnad på cyklarna i den prisklassen) och sätter smala däck på den (1,25-1,5 tum).
En dyr cykel är säkert lite lättare men när man har cykeln fullastad spelar det nästan ingen roll om cykeln i sig väger något kilo mer eller mindre. Dyrare komponenter är lättare och i vissa fall hållbarare men det viktigaste är att cykeln är servad och att du vet hur man justerar bromsar och växlar.
Att ha rätt utväxling är viktigt, man måste ha lätta växlar, t.ex 24 eller 26 tänder fram och 32 bak. Utväxlingar för höga farter brukar alltid räcka till 44-46 fram och 11 eller 12 bak är vanligt.
När det gäller kevlardäck är den stora fördelen att man kan vika ihop dem, de är lite lättare, tar mindre plats och man kan därför enklare ha ett i packningen. Om det sitter ett kevlar eller stålkantsdäck på cykeln spelar ingen större roll.

Lycka till på turen.
 
Köp cykel nu!

Satsa på en cykel med bra variation på växlarna. Du blir 10-20 kg tyngre med packning på och då suger uppförsbackarna. Köp kevlardäck som är starkt, vägarna är inte plana och ni kanske kör lite grusväg då och då. Säg i affären att du ska ha cykeln på cykelsem, så du får ett starkt bakhjul också.
Köp också ett par cykelbyxor så slipper du mycket grenproblem. 1-2 flaskställ är också ett måste, du drar mer vätska än du tror.
Köp din cykel snart! Då hinner du cykla in dig på den och justera/byta sadel/styrstång osv så att du får en bekväm cykel. Om du inte är så van att cykla behöver du också bygga upp kondisen. Har du kondis från andra sporter behöver du träna upp cykelmusklerna.
Ge er ut på en minisemester en helg i vår. Då får ni känna på varandra, testa hur ni ska packa och vad som är en lagom dagsetapp.
Jag cyklade Linköping-Malmö för 10 år sedan, via Vimmerby, Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona och sedan längs Blekinge- och Skånekusten.
När ni ska förbi Vättern, så kolla både in Vättern-Sommenleden resp. Sverigeleden genom Tiveden. Generellt så välj de mindre vägarna, på de stora är det fullt med bilar. Kolla in Sverigeleden och Cykelspåret, två leder genom hela Sverige.
Vi har skickar våra cyklar med tåg från bl a Malmö, se till att få ett cykelskydd till dem (SJ lånar ut eller säljer).


Lycka till!
Stina
 
mtb?

hej igen och tack för svaren!! Jag har kollat lite ¨på cyklar i helgen, och måste snart slå till! Men är det verkligen möjligt att cykla på en MTB? Är det inte alltid 26" hjul på dessa?
 
Det går att cykla landsväg på en MTB men inte på en skogscykel.
Med skogscykel menar jag en cykel med rejäla 26"-hjul, grovt mönstrade däck, fjädring, låg utväxling mm för att var rolig över stock och sten.
En MTB kan vara väldigt lik en touringcykel i det att den har rejäla 28"-hjul som tål grusvägar och dålig asfalt, stort register växlar samt ett styre med flera olika grepp. Byt dock ut de grova däcken mot finmönstrade slicks.
Om du skriver vad det är för cykel du tittat på så kanske någon annan här kan svara vad de tycker om den som semestercykel. En kompetent handlare borde också kunna ge en åsikt.

/Stina
PS: Själv kör jag på min gamla (halv-)racer, med mtb-växel, racerreglage, mtb-fälg bak. DS.
 
välja cykel

hej igen!

jag har tittat på en Bianchi för 11895:- på Länna sport.
eller en spezialized för 7995:- hos grahns.
Båda har samma Shimano-växlar som jag inte minns namnet på. dock har spezialized 3 nav i mitten..
 
Cykelköp

Hej Tobbe!
En stor del av de som cyklar riktigt långt använder faktiskt en mtb med smalare däck, och styrändar (för att kunna ändra ställning). Man cyklar inte fortare för att hjulen är större, men det är viktigt att, precis som Christina skriver, inte ha grovmönstrade feta däck, då går det tungt. Det finns gott om smala 26 tums slicks för MTB.
Du skriver att Specialized har "tre nav i mitten" och jag tror att du menar att den har tre drev i vevpartiet. Det anser jag är ett måste för att klara av sega backar i slutet av dagen. Om Bianchin inte har det tycker jag inte att du skall välja den.

En annan sak att tänka på är hur du skall använda cykeln efter semestern. Om du i vanliga fall cyklar på väg kanske du skall köpa en hybrid, men om du vill kunna cykla i skogen kanske du skall satsa på en MTB. Det finns ju ett liv efter också.

Gå till en cykelhandlare som verkar trevlig och berätta vad du tänker göra. Försök att få ett bra pris på skärmar och pakethållare om det inte följer med.

Se inte cykelvalet som en begränsning, det finns en stor mängd bra cyklar på marknaden, och om du undviker att köpa cykel på bensinmacken kommer du säkert att hitta en bra cykel. I prisklassen 6000 och uppåt brukar komponenterna vara slitstarka och bra.
 
Re: välja cykel

Håller med om att du bör ha tre drev fram (de vid tramporna).
Du säger att du inte semestercyklat förr och kanske du tidigare mest har haft en cykel som tar dig t/r affären och jobbet? Kanske kommer du att fastna för cykelsemester? Kanske du kommer på att cykling i skog eller på väg är en himla kul träningsform? Eller så behöver du bara en ny cykel till affären och jobbet?
Jag håller med tidigare att detta är inte ditt livs cykelaffär. Köp en som kostar vad du har råd med. Din cykel behöver inte kosta 20000 kr, du kan hänga med ändå. Vill du cykla mer i framtiden så kan du sälja denna eller bygga om den till en ren touring. Kanske köpa en skogscykel eller landsvägsracer...
/Stina
 
Stockholm - Malmö

Hej
För några år sedan cyklade jag tillsammans med en väninna sträckan Stockholm - Malmö, fast uppdelat i två etapper. Första året Kalmar- Lund och året efter Stockholm - Kalmar. Vid båda tillfällena följde vi i stort sett helt Cykelspåret längs Ostkusten, som är upplagt av Cykelfrämjandet. Via dem kan du också köpa karta. Leden är väldigt fint upplagd och man cyklar i princip bara på små vägar. Rekommenderas å det varmaste. Själv cyklade jag på en 18-växlad turcykel, försedd med kevlardäck och min väninna på en 7-växlad Skeppshult.
Cykeln kan du få transporterad genom Expressgods, förra året till en kostnad av 375 kr enkel resa.
Lycka till med turen
Jutta J
 
Cykel inte viktig

Hej Tobbe.

Var i samma sits som du för tre år sedan - vill långfärdscykla utan särskilt mycket erfarenhet - behövde cykel.

Efter mycket om och men slutade jag upp med en DBS Spinnova Sport för 5995,- och den har klarat sig helt fint i över 10000 km nu. Kastar ut en liten brandfackla - Jag har svårt att se varför man skall lägga ner mycket pengar i en cykel om man inte elitidrottscyklar. Det som jag tycker är viktigt är att cykeln är hållbar och lättskött, eftersom jag inte är någon tekniker, samt att växelsystemet fungerar bra, eftersom man har mycket packning med sig, och det är skönt att ha den biten på plats i tunga uppförsbackar. Från 5000,- så tillfredsställer de flesta cyklar de kraven.

Som regel, när man cyklar många mil varje dag under en längre tid så vill jag påstå att det är mer det mentala än det fysiska och det tekniska utstyret som betyder något.

Själv så valde jag att lägga en del pengar i cykelväskor med hög kvalitet, och som är regnTÄTA, inte regnavstötande (Ortlieb) och det ångrar jag inte nu. Har mött många frustrerade och våta cyklister på fina cyklar under mina resor ;)

F.ö så skall jag göra en liknande resa (Oslo - Sth - Gotland - Oskarshamn - Malmø - Oslo) i sommar så vi kanske ses på vägarna ;)

Mvh Ricard
 
Två tum = drygt 50 mm

Det verkar onödigt tjockt tycker jag. Och varför semi-slicks? 1,5-tums slicks tror jag passar bättre när man ska köra på väg. Om man inte har packning kan man nog med fördel gå ner till 1,25 tum.
[Ändrat av GunnarH 2003-05-06 kl 18:24]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
ingridm resesällskap sthlm-malmö augusti Långcykling 11
trekknekk Cykla Gbg–Sthlm – vilken väg? Långcykling 6
Hålistrumpan Cykeläventyr med 9åring - Sthlm Långcykling 8
Anette Grinde Bästa cykelbutiken i Sthlm Långcykling 1
hannulan Cykelaffär Sthlm Långcykling 10
Flyrib Cykelväg Sthlm-Vaxholm Långcykling 9
hannulan Sthlm - Göteborg Långcykling 8
Exupérance Cykelaffärer i Sthlm Långcykling 12
StefanP- Bra cykelverkstad i sthlm? Långcykling 4
Everard Sthlm - Polen - transport av en cykel Långcykling 0
RichardXVI ruttförslag sthlm-arvika Långcykling 2
Swedish Berman sthlm - zaragoza Långcykling 1
Swedish Berman Sthlm - Norrtälje Långcykling 4
på två hjul/ sthlm Långcykling 0
sunshine Vägval Sthlm-Mora? Långcykling 10
Andrez Cykelverkstad i sthlm? Långcykling 1
Carpetride cykla Sthlm-Jönköping Långcykling 2
Gaban Cykla Bergen-Sthlm Långcykling 1
Motionscykling i Sthlm Långcykling 3
prnilla Mountainbikespår Sthlm Långcykling 1
millamill mtb-klubb i sthlm Långcykling 3
millediablo Sthlm - Bergen på cykel Långcykling 11
Lea262 Upplev naturen mellan Malmö och Mörlunda på cykel Långcykling 0
thureb Cykelhighway Malmö-Lund Långcykling 0
Kvadding Malmö - Tjeckien (Trutnov) Långcykling 7
chicole Malmö - Indien på cykel Långcykling 20
Nitsson Cykla från Stockholm - Malmö, har några blandade frågor Långcykling 6
matildasofia Cykla från Malmö till Göteborg Långcykling 1
bakemonster Planerar Malmö - Paris 2010/2011 Långcykling 2
.:matilda Tips på Skånecykling (Malmö-Simrishamn) Långcykling 10
magnuswelroos Malmö-Bryssel Långcykling 1
Toft Malmö - Amsterdam Långcykling 3
some0neelse Haparanada - Malmö Långcykling 7
Martin O Ledig tjänst i cykelaffär, Malmö Långcykling 0
Flafa Cykla till Malmö Långcykling 3
Cykla från Båstad till Malmö Långcykling 0
mats108 malmö-khamn-helsingör-hborg Långcykling 2
Grus grus Cykelaffärer i Malmö Långcykling 10
pgy Narvik - Malmö Långcykling 2
pgy Narvik - Bergen - Oslo - Malmö Långcykling 3
Boelle Lift Malmö-Vätternrundan t/r ? Långcykling 0

Liknande trådar