Stephenson's Warmlitetält

Man ska nog inte jämföra det med Hilleberg. Vad jag läst verkar det vara ganska känsliga tält. Funkar bra om man är rädd om dom, men kan lätt gå sönder. Kolla rescensionen på trailspace.
 
Läste om ett par som knatat runt på Mt McKinley/Denali med ultralätt utrustning på BPL. Intressant läsning. De hade valt ett Warmlite-tält och verkade nöjda.

Jörgen
 
Jag använde ett warmlitetält på klättertur i Norge förra veckan, tror att det hette R2. Det blåste sönder, stora bågen knäcktes och lilla bågen pressades ur kanalen och blåste iväg. Vädret var hårt och tältet var uppsatt på en liten snöhylla där en del av tältets långsida hängde utanför kanten. Vi hade heller ingen möjlighet att anpassa tältet efter vinden och fick vinden från sidan/ovanifrån.

Överlag var jag dock impad av tältet och skulle mycket väl kunna tänka mig köpa ett, dock med vindstabilisatorer som finns som tillval. Dubbelvävs lösningen verkade funka bra och jag upplevde ingen kondens innan tältet förvandlades till en översnöad vindsäck. Det enda jag saknade var möjlighet att fästa staglinor utvändigt. För att vara avsett för två personer så är det mycket rymligt och det hade inte varit några problem att få in tre. För den som vill bära ännu lättare eller tälta ensam finns en ny "climbers edition" som är något kortare med mindre utrymme för packning.
 
Är inne på mitt andra.

hejhej är det någon som har testat Stephenson's Warmlites tält?? verkar ju vara lättare och starkare än några andra tält.perfekta vintertält och en får välja mellan massa färger och inte dyrare än hilleberg tex.QUOTE]

Jodå, jag är för tillfället inne på mitt andra Stephenson tält, vilket naturligtvis betyder att jag gillar tälten. Jag skulle däremot inte vilja påstå att de är sådär väldigt bra just på vintern, i alla fall inte uppe på fjället, så som vintertält har jag köpt ett Hilleberg Savio istället.

Den största fördelen med Stephenson's tält, precis som de själva påstår, är att de är oerhört stabila i hård vind OM tältet är perfekt uppsatt med rejäl förspänning i duken. Helst ska hela tältduken vara spänd som ett trumskinn. Om man däremot misslyckas med att få den perfekta spänningen är tältet som alla tunneltält ganska vekt, med den extra nackdelen att väven Stephenson använder är mycket tunn och därmed ganska känslig. Problemet på vintern är att man bara har de 4 pinnarna i bägge ändarna av tältet att åstakomma detta med, så om man försöker slå upp tältet i lös snö och hård vind finns det goda möjligheter att misslyckas.

Den andra stora nackdelen med tälten är att även bottväven är mycket tunn, vilket innebär att man får räkna med att det blir små hål i den efter ett tag. Våra tältmarker här uppe i norden är nog trots allt lite mera steniga än vad de har i Stephenson's hemtrakter.

Bortsett från detta är det mycket trevliga tält med enligt mitt tycke marknadens klart mest intelligenta design, i alla fall bland tunneltälten.

/ Stefan
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg