Spelar storleken roll?

Står i begrepp att köpa mina första friends. Förmodligen blir det WC, och slantarna räcker kanske till 3-4 st till att börja med.
Men vilka storlekar köper jag? Sprida ut över hela bredden (typ stl 1,2,3,4), eller satsa på något visst intervall (1,1.5,2.2,5) - någon bredd man har mer glädje av än andra? Dom ska komplettera rocks och rockcentrics.

Tacksam för råd.
/Per
 
Små storlekar

I Sverige (i alla fall där jag har klättrat) har jag aldrig satt en friend större än en 3:a, tror jag, men jag har behövt komplettera mitt friendsset med en och annan i storlekarna 2 och 2½, där det ibland kan behövas några stycken...

Bara mina erfarenheter...

Lycka till.

/Kotten
 
Först vill jag säga att WC är ett bra val. De är billigare och lättare än Camaloten och funkar utmärkt. Jag har ett tiotal i storlekarna 0 till 4. Jag skulle nog köpa 1, 1.5, 2, 3 eller något sådant. Till skillnad från föregående skribent har jag satt ett flertal fyror i Sverige. Jag instämmer dock i att det inte är den mest frekventa storleken.
Om du ska köpa mindre storlekar än 1 skulle jag dock rekommendera att du tittar på något annat märke, t.ex Aliens då dessa är bättre (och dyrare).
Lycka till och klättra säkert.
/Matte
 
Friends...

...är dyrt, tyvärr. Jag har dock precis köpt på mig ett gäng Rock Empire friends som jag är mycket nöjd med. De är mycket billigare än de gängse märkena eftersom de tillvärkas i Tjeckien. Om du har vägarna förbi i Prag (eller någon stad i Tjeckien överhuvudtaget) så kan du inhandla sådana för drygt 150:- styck! Det ger dig ett set för samma kostnad som en stor Camelot. Visst håller dessa inte riktigt samma klass som Camelotsen men du kan ju köpa så många istället och de är riktigt funkis. I Sverige säljs dessa på http://www.northstar.se dock lite dyrare än i Tjeckien. Ett alternativ för att köpa någorlunda billiga WC friends är http://www.globetrotter.de, där jag tror att de går på drygt 250:-/st. Men mitt tips är en weekendresa till Prag!
 
WC Cams för 250:- ?

Globetrotter tar 109.90 - 119.90 DM för sina Flexible Friends vilket med dagens kurs blir ca. 520 - 565 SEK. Detta är ca. en hundring mer per styck än vad jag nyligen betalade på LGJ Klätter & Högfjäll.

http://www.klatterochhogfjall.com/

De har visserligen inte uppdaterat sin sida på ett tag men är väl värt ett försök.

Peo
 
Fel av mig!

Fel av mig! WC friendsen kostar precis som du säger betydligt mer. Däremot har de tidigare haft Kong friends för 60 DM vilket borde vara under tre hundra kronor. Är dock inte säker på att de finns i den nya katalogen.
 
Liten friend

En liten friend, typ strl 0 eller 0.5 är aldrig fel. Man inser inte hur mycket man behöver den förräns man har en! Fast börja med storlekarna som de andra har rekommenderat (1-3). Själv tycker jag att strl 1, 1.5 och 2 är det mest användbara.