• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Slutåkt med tåg mellan Kiruna och Narvik

Enkel lösning, det där borde ju Norge få betala, för förmånen att kunna resa till Sverige, samt förmånen att få besök av svenskar.
 
Så om de lämnat ett anbud och glömt räkna med vissa kostnader så hoppas jag verkligen det finns en klausul som gör att staten kan stämma skiten ur dem om de bara vägrar köra.

Låt någon seriörs köra istället, stäm Norrtåg för avtalsbrott. Antingen får staten ut pengarna för merkostnaden att låta annan kra elelr så konkar en oseriös aktör.

(under förutsättning att tidningsartikeln stämmer, och de ska man inte vara 100% på)
 
Det här är bara början, det blir många mindre trafikerade tågsträckor som läggs ned, de privata aktörerna är ju bara intresserade av ren vinst. Tåg till Åre lär ju fungera även i framtiden, men efter Åre?
 

avslutad210712

Gäst
Självklart går det att åka buss mellan Kiruna och Narvik men man bommar en del intressanta hållplatser som Katterat eftersom vägen inte går förbi där.
 
Nu läste jag inte tillräckligt noga, men om det bara är att man glömt en kostnad i kalkylen, som rimligen dessutom är intern, så har det förstås ingen betydelse för leveransomfånget.

Men det hela beror ju förstås på vad som är upphandlat, och det i sin tur kan ju bero både på förfrågningsunderlag, offert och slutgiltig beställning eller kontrakt.

Är det sedan så att man som kund krävt transparenta kalkyler i vissa delar - och den delen omfattar det som glömts bort, kan det möjligen bli komplicerat, men i slutändan så bör det ju ändå gå att komma fram till om trafiken ingår eller ej - det är inget man kan välja att ställa in bara för att man under eget ansvar glömt att ta med den i sina egna kostnadskalkyler.
 
Det stod nåt på Facebook angående Riksgränsen om att "synd att SJ ändrat tågtiderna". Istället för att missa 4 timmars skidpkning missar man 1½ dag. Samma sak eller helt annat? Läste snabbt på NSD att det gällde Norrtåg.
 

avslutad210712

Gäst
Det stod nåt på Facebook angående Riksgränsen om att "synd att SJ ändrat tågtiderna". Istället för att missa 4 timmars skidpkning missar man 1½ dag. Samma sak eller helt annat? Läste snabbt på NSD att det gällde Norrtåg.

Som jag förstod det på NSD så tar Norrtåg över efter SJ när SJ koncession (eller vad det kan tänkas heta) upphör.

Däremot har väl Veolia tidigare kört på Narvik men bara två dagar i veckan vilket de kanske fortfafarande gör..
 
Det är inte frågan om all trafik mellan Kiruna och Narvik utan om ett tågpar, den s.k. Karven, som vissa tider går Narvik-Kiruna-Narvik. Det är heller inte frågan om att någon anbudsgivare har räknat fel, utan om att kaptialkostnaden för fordonen glömdes bort när man skulle beräkna vilken ersättning Norrtåg skulle ha av staten för att ta över ansvaret för viss trafik. Norrtåg ägs av länstrafiksbolagen i de fyra nordligaste länen. Norrtåg är alltså inte det bolag som kör, utan det bolag som upphandlar körning, och de har övertagit den rollen från staten. En möjlig förklaring till hur det kunde bli fel finns i det här inlägget i ett annat forum: http://www.postvagnen.com/forum/index.php?id=666877
 
Nu blev det kuriöst!
Jaså, kallas det tåget Karven? Det är i så fall ett tåg som gått i troligen mer än 50 år, och det gick förr även söder om Kiruna, även om jag inte vet vad södra ändstation kan ha varit. Det passerade (och stannade) dock Kaitum i min späda barndom. Karven och Godsan, samt ett och annat Dollartåg stannade utöver de rälsbussar som gick mellan Kiruna och Gällivare.