Lavinkurser i Sverige
Det är inte helt lätt att välja lavinkurs - inte ens i lilla Sverige numer. I Nordamerika är problematiken än värre med två nationer med olika traditioner samt varierande benämningar på kurserna. Det Mårten Johansson var inne på i sitt inlägg angående Cattrax kurser är ett inte ovanligt, men lite olyckligt, missförstånd. Jag ska försöka mig på att rota i härvan.
Både Kanada och USA har lavinorganisationer, CAA (www.avalanche.ca) och AAA (www.americanavalancheassociation.org), i vilka man kan bli medlem efter inval utgående från kvalifikationer. Båda två har också utarbetat normer för hur lavinkurser i respektive land bör se ut.
Kanada och USA
I Kanada finns två kurser för tur-/offpiståkare, Basic och Advanced Recreational Avalanche Course (RAC) samt två för yrkesfolk, CAATS level 1 och 2.
I USA finns inga rena yrkeskurser utan i stort enbart kurser för tur-/offpiståkare som då tyvärr olyckligt heter just level 1 och 2 (samma namn som CAA:s yrkeskurser alltså). Dessutom erbjuds det ”trimmade” level 1 och 2 med ett pro-tillägg samt ibland en level 3 (ej AAA-norm) med varierande innehåll.
Nu till vem som håller kurserna. Alla kanadensiska kurser för tur-/offpiståkare hålls, precis som i USA, av kommersiella aktörer som tjänar pengar på dem. I Kanada efter CAA:s normer och i USA efter AAA:s normer. Däremot genomför CAA sina yrkeskurser helt i egen regi. AAA gör inget liknande i USA, som ju saknar kurser för yrkesfolk.
Sverige
Att välj kurs i Sverige börjar alltså likna förhållandena i Nordamerika. Cattrax (www.cattrax.se) erbjuder kurser enligt AAA:s normer. Alltså kurser för tur-/offpiståkare liknande amerikansk level 1-3 om jag förstår deras hemsida rätt. Abisko (www.abisko.nu) erbjuder också kurser för tur-/offpiståkare men enligt CAA:s normer liknande RAC.
Dessutom håller flera av de svenska bergsguiderna (www.sbo.nu) lavinkurser. I utbildningen till bergsguide ingår en variant av CAATS level 1 (www.euro-avalanche.com) så jag gissar att det de erbjuder sina kunder liknar en CAA RAC.
I Sverige kan man inte diskutera lavinkurser utan att nämna SLAO. SLAO:s steg 2 är en kurs för liftpersonal och främst inriktad på räddning inom skidområden med recco och sonder med mera. Alltså oftast ingenting för oss som är ute på tur eller åker offpist.
Hur väljer man då?
Viktigt är att arrangören kan visa upp en kursplan med strukturerat innehåll och tidsplanering. Det finns alltför många i Sverige som håller lavinkurser med tvivelaktigt innehåll. Instruktörerna måste dessutom vara mycket väl utbildade och kontinuerligt jobba i lavinterräng.
För att få hålla en kanadensisk RAC måste man ha gått yrkeskursen CAATS level 1 (vilket enligt Mårten J Abiskos personal har). USA har inte samma hårda krav, men om instruktörerna själva har gått kurser hos American Avalanche Institute anses det räcka (Cattrax skriver på hemsidan att deras guider har AAI level 3-nivå).
Själv har jag provat på både Kanada och USA och tycker kanske att den kanadensiska skolan drar det längsta strået med en jämnare nivå på utbildning, standarder och kursledare. Sedan återstår det ju att se vad deras lärjungar i Sverige kan prestera. Be om kursplan och referenser samt fråga runt innan valet. Lycka till!
Stefan
[Ändrat av mrm 2003-02-22 kl 12:48]