Skilland längdglidvalla och alpinvalla mm?

Hej!
Har funderat lite över valla nu när vinterns första snö landat i Blekinge - blir troligeni nte skidåkning hemmavid men det väckte ändå lite tankar inför den vallning som avslutar säsongen inför förvaringen av skidor under snöfria långuppehållet.

Är det någon skillnad på alpinvalla och glidvalla för längdåkning? Båda har ju för avsikt att ge bra glid och blocken ser ju hyfsat lika ut för ögat men är det några stora skillnader som man märker av som åkare?

Och apropå andra skillnader på vallor, en burkvallas tempangivelse - är det där den ger bra glid eller bra fäste? T ex brukar ju blå burkvalla ha en tempangivelse kring några minusgrader (~2 till -5). Är då blå valla optimerad för att sättas i trampet och ge fäste vid -3 eller ska den sitta i glidzonerna för att glida optimalt?

Sem får jag väl erkänna att jag är lat och kör med röda klisterremsor för fäste men det är ju ändå intressant vilken valla som ger mig bra glid i olika temperaturer.

Och när ju jag nu vallar både längd- och utförsskiodrna sista gången på våren inför sommareuppehållet - kan jag kära samma valla på både längd- och utförssidorna som "skyddsvalla" under sommaren?

Tacksam för era tip soch synpunkter.

/Patrik
 
Skismøring

Hvis det går bra å lese norsk, så finner du det meste på denne linken http://www.xxl.no/xxl_templates/magasinArtikkel.aspx?id=33335
Den har link videre til mer avansert skismøring nivå 2 og 3 (helproff).

Kort svar på noen av dine spørsmål:
Jeg tror ikke en vanlig skigåer vil merke forskjell på om glideren er for alpinbruk eller langrennsbruk. Husk glider i glidesonen (foran og bak) skismøring (burkvalla på svensk) på midten i festesonen. Festesonen er fra hælen og ca 65 cm fremover.

På boksene ser du to temperaturanvisninger. Den ene er merket med en taggete stjerne, den andre med en rundere stjerne. Taggete stjerne betyr nysne, rund betyr gammel sne f.eks fokksne eller skispor, skoterspor ol.

Hvis det er -4 og nysne, så velger du smøring for denne temperatur. Du skal da få brukbar feste og brukbar glid. All skismøring skal i festesonen og BARE der!

Det som gjør det litt mer vanskelig, er at man går ofte både på spor og i nysne. Dessuten blir det ofte litt varmere utpå dagen. Det er derfor lurt å leggge ett lag til den temperaturen man har på morgenen, og ett litt "varmere" lag for situasjonen senere på dagen.

De fleste som ikke er proffe løpere, er oftest ikke så sterke i armene at de klarer å utnytte gliden særlig godt. Det kan derfor være lurt av den grunn også å legge en varmere smøring. Men ikke legg på mer enn ett trinn varmere. Ha heller med en boks enda varmere med deg i reserve hvis det glipper for mye på slutten av dagen. De fleste synes at bakglatte ski er det nest verste de vet. Kun Bjørndalen og Kalla og de der orker å gå på helt glatte ski.

Det verste er klabber. Det får man bl.a. hvis man bruker klister og det kommer tørr nysne oppå skaren. Eneste løsning er å skrape vekk klisteret og smøre med det som passer.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg