Skidtur i panik

Skidtur slutade i panik
(Publicerad 2006-03-24)
Två skidåkare räddades på torsdagen från ett isflak ute på Kvarken. Männen kommer från Esbo och planerade att korsa Kvarken på skidor. De hade utrustat sig med flytdräkt för att simma en del av sträckan, men på torsdag kväll tog orken slut.
Sjöbevakare Janne Björklund hade tidigare av en slump träffat på männen och avrått dem från att genomföra sin resa. Han berättade att 30 fartyg dagligen passerar Valsörarna och farleden hinner aldrig ens frysa till.

- Jag gav dem våra kontaktuppgifter och bad dem hålla kontakt. Vi följde dem med kikare under hela torsdagen, berättar Björklund.

Männen startade redan på onsdagen och övernattade i tält ute på isen. På torsdag kväll vid 20-tiden hade de tagit sig över öppet vatten men hamnade på ett isflak och ringde i panik sjöbevakningen. Vid 22-tiden kunde en räddningshelikopter från Sundsvall plocka upp männen oskadda.

Kopierat från Hufvudstadsbladet. Skidade själv över Kvarken 1966. Då fanns inga rännor och tycker att ovanämnda försök var rätt tassigt.
Koivu
 

Liknande trådar