Denna text är kopierad från ett word-dokument och nerklippt för att passa 10 000 tecken. Cyklade i somras Malmö - Istanbul genom östeuropa, en trevlig tur! Detta är sagan om min utrustning, kanske kan stilla en och annan nervös cykelköpare! Mer om resan kommer när jag bearbetat det med mig själv...
Jag hade stort huvudbry när jag skulle köpa cykel och utrustning i våras. Att fråga på internet, bland annat på Utsidans forum och bikeforums.net, gav en del nyttiga råd men inga konkreta förslag. Man skulle köpa mycket, dyrt och satsa allt på den bästa kvalitén, annars skulle man få problem.
Jag valde en annan väg och fick mycket goda erfarenheter som jag kommer att använda när jag uppgraderar min utrustning inför nästa tur. Nu känns det mer som att jag kan utgå från min egen kunskap och vet var jag själv behöver och var man ska satsa sina slantar. Denna kunskap vill jag nu försöka förmedla till andra som planerar sin första långfärdstur, men kom ihåg att den bästa vägen till den perfekta långfärdscykeln är att ge sig ut och cykla!
Har du pengar, köp en cykel och cykla!
Har du inga pengar, köp billiga komponenter och börja cykla! Det är säkerligen många som cyklar på billiga cyklar och komponenter, men de man hör berätta om sina äventyr är ofta de med ett större prylintresse och större budget. Räkna med lite mer justeringar och ha alltid en reservplan för vad du ska göra om en viss del av cykeln havererar. När jag köpte mina väskor på Biltema undersökte jag möjligheten att fästa dem med spännremmar om fästena skulle gå sönder, något som visade sig vara nödvändigt.
Lyssna till mina råd, men ta dem absolut inte för några sanningar. Jag har bara cyklat 3000 km, en rookie i sammanhanget....
Utrustning
Jag köpte en komplett cykel som jag kompletterade med lite extra saker. Använde en del campingsaker jag hade sedan tidigare och köpte en del nytt.
Cykel och tillbehör
En ”MarinMuriwoods 2008” från Cykelnetto. I princip original, bytte ingenting innan jag åkte. En mer ingående beskrivning finns på cykelnettos produktbeskrivning (http://www.cykelnetto.se/shop/show_product.asp?artnr=BC-1814). I princip är det Deore-komponenter. Här kommer jag att redovisa för de få förändringar/tillägg jag gjorde.
Styre – Använde det styre som satt på cykeln när jag fick den. Ett brett MTB-styre, inte alls särskilt bra för långfärdscykling. Jag flyttade in greppen och reglagen så att styret blev ”smalare”, vilket resulterade i att det stack ut små stumpar på sidorna. Såg rätt roligt ut, men det fungerade.
Bar-ends - ”Titec Large-bend” (http://www.cyclecomponents.se/cgi-b...&extra=&Ref=&funk=visa_artikel&artnr=TITEC006).
Bakpakethållare – Aluminium för 149:- hos min lokala cykelhandlare. Såg stabil ut.
Frampakethållare – Bor Yueh lowrider från Cykelnetto (säljs som ”shimano lowrider” av någon outgrundlig anledning).
Stänkskärmar – I plast, 129:- hos min lokala cykelhandlare. Bakskärmen ”flärpade” mot pakethållaren vid dåligt väglag, ungefär som en seismograf! Åtgärdades med ett gummiband.
Stöd – AIM Centrumonterat. Billigt, värdelöst.
Slangar – En lagad spectra-slang bak och den som följde med cykeln fram. Fråga mig inte varför jag bytte slang bak till en som varit punkterad och lagad. Tro det eller ej, men jag hade inte en enda punktering på hela vägen, trots billiga däck, slangar och lagningar.
Väskor – Biltema. Va? Ja! Biltema! De höll 100% vattentätt, lämnade alltid packningen på cykeln över natten och ingenting var någonsin blött. Efter tre dagar gick den ena bakväskan sönder, men det åtgärdades med spännremmar och efter det fungerade de oklanderligt. Kändes inte pålitliga för fem öre, men bevisligen höll de hela vägen. Har för mig att fyra väskor gick på ungefär 900 kr.
Styrväska – Carradice från Cykelnetto. Utmärkt funktion, perfekt för systemkameran men rätt kass kvalité. Kartfodralet gick sönder redan i Abbekås, första dagens cykling. Ett av spännena gick sönder ett par veckor senare. Så fort jag kom hem fick jag en ny av Billy, men jag kommer nog aldrig kunna lita på att den håller.
Cykeldator – Sigma BC1606
Pedaler – Startade med de som följde med. Efter 1700 km började en av dem klicka och jag bytte till ett par i aluminium för 80 kr.
Lås – Ett 29:90 kr kabellås från Biltema och ett 249:- kortare kabellås från min lokala cykelhandlare.
Vattenflaskhållare – En ”vanlig” från Biltema och en för 1,5L PET från Cykelcity. Jag skulle haft två av de senaste!
Camping
Kök – Primus omnifuel. Betydligt mer robust än sin föregångare, hade inga problem med det och det känns som om det kan hålla väldigt länge. Rekommenderas!
Grytor – Trangia. De som följer med deras billigaste spritkök. Tefflonet på stekpannan har sett bättre dagar och skapar tefflonsot när det ligger och skaver mot kanten av grytorna, men i övrigt fungerade de bra. Viktigt att inte bli av med handtaget till grytorna!
Tält – ”Vaude Taurus II” från Outdoorstore.se som jag hade sedan tidigare. Självstagande, luftigt och håller vatten bra. Väldigt prisvärt!
Sovsäck – Min flickväns McKinley från Intersport. Säkert ganska billig. På fodralet anges +2C som lägsta komforttemperatur, men jag vet av tidigare erfarenhet att redan vid +8C så är komforten MYCKET låg. Kyla var dock aldrig ett problem på denna tur.
Liggunderlag – Thermarest.
Övrigt
Ficklampa – En liten maglite, haft den länge.
Kamera – Konica Minolta Dynax 5D
Reservdelar – En slang, ett par gamla ekrar jag hittade och några nya vajrar. Behövde aldrig använda något av det.
Verktyg - En herrans massa skruvar och muttrar är nog alltid bra att ha. Jag slängde ihop en plastpåse med ett gäng verktyg, behövde sällan använda mer än insexnycklar och stjärnskruv för att justera och spänna lite här och där så jag kommer knappt ihåg vad jag hade mer (och påsen har jag lagt i garaget, får se om jag orkar ta fram den och sortera någon dag).
Reflexväst – Från Biltema.
Kniv – Klassisk Victorinox. Har haft den i tolv år.
Kompass
Problem
Jag hade generellt väldigt få problem på turen. Lite kan det bero på tur, lite kan det bero på att jag var eller varannan morgon gick igenom cykeln ganska noggrant. Rengjorde och smorde kedja och växlar varannan eller var tredje dag. Kontrollerade alla skruvar och allt annat i princip varje gång jag bodde på hostel, ungefär var femte eller sjätte dag. Kunde inget om cyklar innan jag åkte, men man lär sig snabbt och nu tycker jag att jag bemästrar det rätt bra.
Höger pedal – Började klicka efter 1700 km. Trodde att det kom från vevlagret och uppsökte cykelhandlare i Rumänien. Han berättade att det var pedalen och jag köpte ett par nya för 80 kr, de dyraste han hade.
Carradice styrväska – Kartfodralet gick sönder i Abbekås, efter 7 mil! Ett av spännena gick sönder några veckor senare. Klickfix-fästet satt bra hela tiden, men när jag skulle lossa på det drog jag sönder en av skruvarna. Dåligt med tanke på priset.
Stödet – Borde lagt mer än 80 kr, det jag hade var värdelöst. Lossnade titt som tätt och cykeln ramlade lite då och då.
Höger bakväska – Fästena gick sönder efter tre dagar. Hade storhandlat och lastat lite för mycket vikt tror jag. Jag lagade den med spännremmar och sen satt den mycket bra. Den andra bakväskan var på väg att gå sönder, plasten i fästena hade böjts lite och börjat spricka, men den höll hela vägen. Biltemas cykelväskor var otroligt prisvärda men jag hade inte litat på dem för en tur i mer glesbefolkade trakter.
Cykeldator – Råkade köpa en trådlös (beställde fel) som strulade ett par gånger. Började dock alltid fungera igen efter lite justering. Inga egentliga problem, men naturligtvis hade jag föredragit en med sladd eftersom den nog är mer pålitlig och dessutom billigare. Kadensmätaren som följde med fungerade dåligt och ramlade av efter en dryg vecka.
Bromsvajrarna – Töjdes ut och fick justeras. Bytte dock aldrig bromsbeläggen, de såg ut att ha fin mönstring kvar.
Mina händer – Ringfingret på högerhanden domnade bort längst upp. Har fortfarande nedsatt känsel men den är på väg tillbaka. Handlederna gjorde stundtals ont.
Tips och råd
-Skaffa en ryggsäck att ha på pakethållaren! I denna kan du packa sovsäck, liggunderlag och annat du behöver inne i tältet. Efter det att tältet är rest kastar du bara in denna väska så har du allt du behöver.
-Kontrollera hjulriktining ofta, särskilt när du cyklat på dåliga vägar. Vad man ska göra om hjulet är skevt har jag dock ingen aning om, kan vara bra att ta reda på!
-Använd hjälm! Fungerar som skydd mot solen och svalkar skönt när den bli svettig. Blir du påkörd dör du antagligen ändå, men den skyddar kanske om du ramlar i en nedförsbacke (vad vet jag...).
-Självstagande tält är nog ett måste. Mitt var inte dyrt och jag är mycket nöjd.
-Prioritera att lägga pengar på saker som inte finns hos alla cykelhandlare istället för rymdversioner av exempelvis växlar och kablar som finns att köpa överallt. Jag la i princip inte mycket pengar på någonting alls, men jag hade prioriterat pakethållare och väskor som man inte ser i lokala butiker. Ett par riktigt bra hjul hade stillat ens oro på dåliga vägar, men hade kanske resulterat i att man cyklade mer vågat!
-Min första tanke var att använda mitt Trangia spritkök. Jag är väldigt glad att jag köpte ett ordentligt multifuelkök istället. Effekten är bättre och det är mindre klydd!
-Skaffa ett par shorts du tycker är bekväma! Cykelbyxor är skönt men håller inte i längden, blir en sanitär olägenhet om du inte har många! Billigare med vanliga kalsonger och nästan lika skönt. Bättre att bli härdad!
-Vattenflaskhållare för 1,5-2L PET är ovärderlig. Köp!
Jag hade stort huvudbry när jag skulle köpa cykel och utrustning i våras. Att fråga på internet, bland annat på Utsidans forum och bikeforums.net, gav en del nyttiga råd men inga konkreta förslag. Man skulle köpa mycket, dyrt och satsa allt på den bästa kvalitén, annars skulle man få problem.
Jag valde en annan väg och fick mycket goda erfarenheter som jag kommer att använda när jag uppgraderar min utrustning inför nästa tur. Nu känns det mer som att jag kan utgå från min egen kunskap och vet var jag själv behöver och var man ska satsa sina slantar. Denna kunskap vill jag nu försöka förmedla till andra som planerar sin första långfärdstur, men kom ihåg att den bästa vägen till den perfekta långfärdscykeln är att ge sig ut och cykla!
Har du pengar, köp en cykel och cykla!
Har du inga pengar, köp billiga komponenter och börja cykla! Det är säkerligen många som cyklar på billiga cyklar och komponenter, men de man hör berätta om sina äventyr är ofta de med ett större prylintresse och större budget. Räkna med lite mer justeringar och ha alltid en reservplan för vad du ska göra om en viss del av cykeln havererar. När jag köpte mina väskor på Biltema undersökte jag möjligheten att fästa dem med spännremmar om fästena skulle gå sönder, något som visade sig vara nödvändigt.
Lyssna till mina råd, men ta dem absolut inte för några sanningar. Jag har bara cyklat 3000 km, en rookie i sammanhanget....
Utrustning
Jag köpte en komplett cykel som jag kompletterade med lite extra saker. Använde en del campingsaker jag hade sedan tidigare och köpte en del nytt.
Cykel och tillbehör
En ”MarinMuriwoods 2008” från Cykelnetto. I princip original, bytte ingenting innan jag åkte. En mer ingående beskrivning finns på cykelnettos produktbeskrivning (http://www.cykelnetto.se/shop/show_product.asp?artnr=BC-1814). I princip är det Deore-komponenter. Här kommer jag att redovisa för de få förändringar/tillägg jag gjorde.
Styre – Använde det styre som satt på cykeln när jag fick den. Ett brett MTB-styre, inte alls särskilt bra för långfärdscykling. Jag flyttade in greppen och reglagen så att styret blev ”smalare”, vilket resulterade i att det stack ut små stumpar på sidorna. Såg rätt roligt ut, men det fungerade.
Bar-ends - ”Titec Large-bend” (http://www.cyclecomponents.se/cgi-b...&extra=&Ref=&funk=visa_artikel&artnr=TITEC006).
Bakpakethållare – Aluminium för 149:- hos min lokala cykelhandlare. Såg stabil ut.
Frampakethållare – Bor Yueh lowrider från Cykelnetto (säljs som ”shimano lowrider” av någon outgrundlig anledning).
Stänkskärmar – I plast, 129:- hos min lokala cykelhandlare. Bakskärmen ”flärpade” mot pakethållaren vid dåligt väglag, ungefär som en seismograf! Åtgärdades med ett gummiband.
Stöd – AIM Centrumonterat. Billigt, värdelöst.
Slangar – En lagad spectra-slang bak och den som följde med cykeln fram. Fråga mig inte varför jag bytte slang bak till en som varit punkterad och lagad. Tro det eller ej, men jag hade inte en enda punktering på hela vägen, trots billiga däck, slangar och lagningar.
Väskor – Biltema. Va? Ja! Biltema! De höll 100% vattentätt, lämnade alltid packningen på cykeln över natten och ingenting var någonsin blött. Efter tre dagar gick den ena bakväskan sönder, men det åtgärdades med spännremmar och efter det fungerade de oklanderligt. Kändes inte pålitliga för fem öre, men bevisligen höll de hela vägen. Har för mig att fyra väskor gick på ungefär 900 kr.
Styrväska – Carradice från Cykelnetto. Utmärkt funktion, perfekt för systemkameran men rätt kass kvalité. Kartfodralet gick sönder redan i Abbekås, första dagens cykling. Ett av spännena gick sönder ett par veckor senare. Så fort jag kom hem fick jag en ny av Billy, men jag kommer nog aldrig kunna lita på att den håller.
Cykeldator – Sigma BC1606
Pedaler – Startade med de som följde med. Efter 1700 km började en av dem klicka och jag bytte till ett par i aluminium för 80 kr.
Lås – Ett 29:90 kr kabellås från Biltema och ett 249:- kortare kabellås från min lokala cykelhandlare.
Vattenflaskhållare – En ”vanlig” från Biltema och en för 1,5L PET från Cykelcity. Jag skulle haft två av de senaste!
Camping
Kök – Primus omnifuel. Betydligt mer robust än sin föregångare, hade inga problem med det och det känns som om det kan hålla väldigt länge. Rekommenderas!
Grytor – Trangia. De som följer med deras billigaste spritkök. Tefflonet på stekpannan har sett bättre dagar och skapar tefflonsot när det ligger och skaver mot kanten av grytorna, men i övrigt fungerade de bra. Viktigt att inte bli av med handtaget till grytorna!
Tält – ”Vaude Taurus II” från Outdoorstore.se som jag hade sedan tidigare. Självstagande, luftigt och håller vatten bra. Väldigt prisvärt!
Sovsäck – Min flickväns McKinley från Intersport. Säkert ganska billig. På fodralet anges +2C som lägsta komforttemperatur, men jag vet av tidigare erfarenhet att redan vid +8C så är komforten MYCKET låg. Kyla var dock aldrig ett problem på denna tur.
Liggunderlag – Thermarest.
Övrigt
Ficklampa – En liten maglite, haft den länge.
Kamera – Konica Minolta Dynax 5D
Reservdelar – En slang, ett par gamla ekrar jag hittade och några nya vajrar. Behövde aldrig använda något av det.
Verktyg - En herrans massa skruvar och muttrar är nog alltid bra att ha. Jag slängde ihop en plastpåse med ett gäng verktyg, behövde sällan använda mer än insexnycklar och stjärnskruv för att justera och spänna lite här och där så jag kommer knappt ihåg vad jag hade mer (och påsen har jag lagt i garaget, får se om jag orkar ta fram den och sortera någon dag).
Reflexväst – Från Biltema.
Kniv – Klassisk Victorinox. Har haft den i tolv år.
Kompass
Problem
Jag hade generellt väldigt få problem på turen. Lite kan det bero på tur, lite kan det bero på att jag var eller varannan morgon gick igenom cykeln ganska noggrant. Rengjorde och smorde kedja och växlar varannan eller var tredje dag. Kontrollerade alla skruvar och allt annat i princip varje gång jag bodde på hostel, ungefär var femte eller sjätte dag. Kunde inget om cyklar innan jag åkte, men man lär sig snabbt och nu tycker jag att jag bemästrar det rätt bra.
Höger pedal – Började klicka efter 1700 km. Trodde att det kom från vevlagret och uppsökte cykelhandlare i Rumänien. Han berättade att det var pedalen och jag köpte ett par nya för 80 kr, de dyraste han hade.
Carradice styrväska – Kartfodralet gick sönder i Abbekås, efter 7 mil! Ett av spännena gick sönder några veckor senare. Klickfix-fästet satt bra hela tiden, men när jag skulle lossa på det drog jag sönder en av skruvarna. Dåligt med tanke på priset.
Stödet – Borde lagt mer än 80 kr, det jag hade var värdelöst. Lossnade titt som tätt och cykeln ramlade lite då och då.
Höger bakväska – Fästena gick sönder efter tre dagar. Hade storhandlat och lastat lite för mycket vikt tror jag. Jag lagade den med spännremmar och sen satt den mycket bra. Den andra bakväskan var på väg att gå sönder, plasten i fästena hade böjts lite och börjat spricka, men den höll hela vägen. Biltemas cykelväskor var otroligt prisvärda men jag hade inte litat på dem för en tur i mer glesbefolkade trakter.
Cykeldator – Råkade köpa en trådlös (beställde fel) som strulade ett par gånger. Började dock alltid fungera igen efter lite justering. Inga egentliga problem, men naturligtvis hade jag föredragit en med sladd eftersom den nog är mer pålitlig och dessutom billigare. Kadensmätaren som följde med fungerade dåligt och ramlade av efter en dryg vecka.
Bromsvajrarna – Töjdes ut och fick justeras. Bytte dock aldrig bromsbeläggen, de såg ut att ha fin mönstring kvar.
Mina händer – Ringfingret på högerhanden domnade bort längst upp. Har fortfarande nedsatt känsel men den är på väg tillbaka. Handlederna gjorde stundtals ont.
Tips och råd
-Skaffa en ryggsäck att ha på pakethållaren! I denna kan du packa sovsäck, liggunderlag och annat du behöver inne i tältet. Efter det att tältet är rest kastar du bara in denna väska så har du allt du behöver.
-Kontrollera hjulriktining ofta, särskilt när du cyklat på dåliga vägar. Vad man ska göra om hjulet är skevt har jag dock ingen aning om, kan vara bra att ta reda på!
-Använd hjälm! Fungerar som skydd mot solen och svalkar skönt när den bli svettig. Blir du påkörd dör du antagligen ändå, men den skyddar kanske om du ramlar i en nedförsbacke (vad vet jag...).
-Självstagande tält är nog ett måste. Mitt var inte dyrt och jag är mycket nöjd.
-Prioritera att lägga pengar på saker som inte finns hos alla cykelhandlare istället för rymdversioner av exempelvis växlar och kablar som finns att köpa överallt. Jag la i princip inte mycket pengar på någonting alls, men jag hade prioriterat pakethållare och väskor som man inte ser i lokala butiker. Ett par riktigt bra hjul hade stillat ens oro på dåliga vägar, men hade kanske resulterat i att man cyklade mer vågat!
-Min första tanke var att använda mitt Trangia spritkök. Jag är väldigt glad att jag köpte ett ordentligt multifuelkök istället. Effekten är bättre och det är mindre klydd!
-Skaffa ett par shorts du tycker är bekväma! Cykelbyxor är skönt men håller inte i längden, blir en sanitär olägenhet om du inte har många! Billigare med vanliga kalsonger och nästan lika skönt. Bättre att bli härdad!
-Vattenflaskhållare för 1,5-2L PET är ovärderlig. Köp!