Hur är det nu igen med kostnad för fjällräddning? I vissa fall får man väl betala - typ när räddningspersonalen anser att det inte var en nöd-/akutsituation - men i fall som ovan är det väl vi skattebetalare som står för notan, oavsett nationalitet på de undsatta?
Fjällräddning omfattas och regleras i
"Lag om skydd mot olyckor". I den står tydligt att man har en skyldighet att larma om räddning i det fall att det kan "förväntas" vara fara för liv eller hälsa.
I klartext betyder det att man "hellre åker en gång extra än en gång för lite". Från samhällets (och myndigheternas) sida vill man inte "avskräcka med avgifter", och tar inte betalt för annat än uppenbara falsklarm. Verksamheten är skattefinansierad och är - förhållandevis - tämligen billig, med några miljoner (10? typ?) budgeterat om året, så...
DÄREMOT är det så att fjällräddningen inte är "ett taxibolag" och att DU - som enskild - inte kan välja vilka metoder du blir räddad på. Du kan t.ex. inte "beställa en helikopter". Fjällräddare på platsen _kan_ göra bedömningen att du kan förflytta dig för egen maskin, till t.ex. en plats som man kan komma åt med andra fordon (bil, skoter, fyrhjuling etc.) än just helikopter.
Dessa regler gäller generellt, oavsett nationalitet på den nödställda.
DÄREMOT kan det finnas t.ex. villkor i en utländsk medborgares t.ex. försäkring, där exempelvis vård efter olyckstillfället blir aktuell att betalas av försäkringsbolaget.
Men hela lagen - och alla regleringar - av just fjällräddning handlar om att den nödställde ska få all den hjälp den behöver för att klara sig ur en situation som kan vara "tänkbar fara för liv eller hälsa" - och utan att själv behöva stå för kostnaden för vad en sådan insats innebär.
Men för att vara tydlig: All fjällräddning är skattefinansierad. Och den är förhållandevis "billig". Och vi vill inte ha en situation där en nödställd låter bli att larma, i rädsla för "vad det kan komma att kosta".