• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Seismiska vågor

I en artikel på DN om Herculeskraschen på Kebnekaise i mars så står:

"Tidpunkten har fastställts exakt eftersom kraschen gav ett seismologiskt utslag som registrerades i Uppsala. Fyra besättningsmän och en passagerare omkom."

Vet någon mer om hur det i praktiken gått till? Kunde själva vibrationerna registreras i Uppsala (det verkar så) eller har man sensorer uppe i Kebnekaisefjällen? Hur snabbt rör sig de seismiska vågorna? Hur små vibrationer kan man detektera (dvs hur långt bort kan plan krascha)?

(Länk: http://www.dn.se/nyheter/sverige/haveriutredning-klar-tidigast-i-host)
 
Seismiska stationer finns utspridda över hela Sverige (60 st), så det är troligen inte i Uppsala som man fysiskt detekterat kraschen även om datorn står där.

Om vi inte har en seismolog på forumet är det väl enklast att kontakta http://snsn.geofys.uu.se/ direkt för att få veta svaren på frågorna. :)
 
kanske i Tarfala?

Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet har ju en forskningsstation i Tarfala och det skulle inte förvåna mig om det finns en seismograf där i krokarna och då är vi ju inte långt från olycksplatsen.
http://www.ink.su.se/tarfala-forskningsstation

Googlade lite och fick antydningar till att det stämmer men orkade inte igenom träffarna så noga att jag kan säga att jag är säker.

/Patrik
 
Finns en

karta över de 60 stationerna som man når via Sarvis länk. Nån verkar ligga nära Kiruna.

Thure