Sadelhöjd och kadens

Jag har just köpt en fin cykel!
En Thorn Club Tour dvs en Audax/touring klassisk engelsk stålram med lång hjulbas skärmar pakethållare mm. Shimano STI Flightdeck 24 växlar 28 36 46
fram 13-14-15-17-19-21-23-26 bak. 32 mm däck men man kan välja alla möjliga
grovlekar.
Se http://www.sjscycles.com/ Köpte till Shimanodator och Lookpedaler samt skor på ECI 14/5. Därefter 15
mil cykling.

Har någon en uppfattning om kadens. Var bör den ligga? Skall sadelhöjden justeras när man praktiserar rundtramp med SPD eller liknande pedaler?

Lästips för motions och touringcyklister?

Tacksam för tips.
 
http://www.sheldonbrown.com/glossary4.html

Länken i rubriken som jag hittade via ett annat inlägg här i Cykling forat var en bra början till svar på kadens och sadelhöjd. Mera lästips vore högst välkomna.

Thure
 
Kadensen

Tävlingscyklister på landsväg ligger på generellt på minst 90 kadens (och lätt högre). I början är det svårt att trampa runt på denna kadens men man vänjer sig.

Jag vet inte om detta är applicerbart på touring men det borde det vara. Cyklade lite med Bernt Johansson och han låg på minst detta.

/david
 
Kadens och sadlar

kandensen bör, som nämnt snedan, ligga på runt nittio idealt sett. Men det är ju en avvägning beroende lite på hur seriös man är i sitt cyklande. Normalt så tar det ett tag att vänja sig vid att cykla emd hög kadens, och med en inte så perfekt teknik kan det kännas lite svajigt att spinna på. Men det kommer! Sadelhöjden har inte med kandens att göra, utan emd dina kroppsmått. Dessutom bör du också tänka på hur långt fram/bak sadelsn sitter. Ett quick n dirty test för sadelhöjd är att placera fötterna, gärna hälarna, på pedalerna och trampa bakåt. Det ska man kunna göra utan att vicka på höfterna. Konsekvensen av en för låg salde är att det blir jobbigare att trampa då en större del av varvet blir med böjt ben. Konsekvenserna av en för hög är förslitningsskador, så om du är osäker bör du ha lite marginal nedåt. En tumregel för fram/bak position är att man ska kunna dra en lodlinje från knäts framsida till pedalaxeln om man har pedalerna i horisontellt läge.

PS. Kolla även in Sheldonbrowns andra sidor, han är en guru inom cykelvärlden (bl.a. hjulbygge och mycket annat)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Sam Borombon Kadens - "50 States Marathon Tour" Långcykling 0

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg