Ryggsäck för längre turer

Har tänkt skaffa ny rygga för längre mtbturer med övernattningar behöver nog en 30 liters ungefär funderar på Fjällrävens Campus Tech 30 nån som har testat den eller har förslag på nån annan rygga?

Och nej har inte funderat på cykelväskar eller cykelvagn då hade jag frågat om det.
nu är det rygga som gäller men vilken?
 
Jag svarar som vanligt DaKine... :) Inte de lättaste säckarna, men mångsidiga, prisvärda och bra kvailitet. Jag har två, den ena dubblerar vid skidåkning/skridskoåkning och den lilla (20l) skidåkning/cykling.

Det finns en hel uppsjö bra säckar, men det är DaKine jag har egen erfarenhet av.
 
Jag har klättermusen gugner 40l. Fungerar utmärkt, men är dyr.

30l låter lite för övernattning, jag antar att det inte är frågan om tältning.... ;o)
 
:) nja tält blir det nog inte möjligen knäppetält ska prova ut pakning runt omkring skogarna hemma innan vi drar iväg på en flera dagars trampning det är mest ryggsäcks köpet som ger mig funderingar än

_RR_ var som för det mesta inspirerande
 
Ang packning för stigcykling

Ta en titt på de säckar man använder till multisport/bergsmaraton! De har oftast lagom storlek (20-35l) och kan justeras så att de sitter lite längre ner på ryggen för bra balans och har bra avbärarbälte/bröstrem så de inte hoppar runt. Snart sagt alla tillverkare har en modell så det är svårt att rekommendera en som passar din plånbok och behov. Det finns en gräns hur mycket ryggen pallar och för min del är en 20-30l rygga lagom. Om jag bantar min utrustningen till ett minimum räcker min gamla Mac Amp säck precis .

Har gjort ett trettiotal långturer med minst två övernattningar och föredrar jag att spänna fast lätta men skrymmande utrustning, tex kläder, sovsäck, tält, på cykeln. Får då plats med en extra vätskeblåsa och mat för flera dagar i ryggsäcken. Det är dock extra viktigt att rensa bort allt som inte är nödvändigt för det finns en gräns för hur mycket man kan hänga på sig och cykeln utan att den blir för svår att hantera vid stökiga sektioner. Men detta är väldigt individuellt och beror mycket på kondition, kroppsstorlek, ambition, terräng osv. Men en ca 10l/3kg vattentät packsäck fastspänd på styret och en lite större under sadeln alt. pakethållare påverkar inte cykelns egenskaper nämnvärt. Det gäller dock att balansera både hur mycket man har på kroppen vs cykeln och hur man fördelar vikten över fram resp. bakhjulen.

De har börjat bli ganska populärt med oassisterade långlopp i staterna, tex Tour Divide Race, Great Divide Race, Iditarod, och en ny typ av väskor som spänns fast med remmar dominerar bland deltagarna.
3726676558_378e71a1db.jpg


Funkar även på väg och kan vara ett bra alternativ då traditionella väskor ofta begränsar vägvalet
4245474921_3a8bf5ab95.jpg


Har själv kört sönder flera vanliga cykel och styrväskor och inte ens Ortliebs fästen klarar riktig stigcykling i längden. Så nu funderar jag på att beställa från någon av dessa tillverkarna:
http://www.epicdesignsalaska.com/
http://s157.photobucket.com/albums/t57/eaparsons/
http://carouseldesignworks.com/
http://www.flickr.com/photos/51584834@N00/
Om fler är intresserade kan jag tänka mig ett gruppköp!
Mer indfo:
http://www.carsstink.org/peterson/
http://kentsbike.blogspot.com/2009/06/tour-divide-2009.html
http://www.flickr.com/photos/jmeiser/sets/72157621547068640/
http://tourdivide.org/blogs
http://thegreatdivideproject.blogspot.com/
http://www.mtbr.com/searchresultscr...siteurl=www.mtbr.com%2Fgdr%2Findex.shtml#1246

normal_Img_0041.jpg
 
Jag kör med en Deuter Trans Alpine 30 för övernattningturer i teknisk terräng. Den är inte direkt ultralätt, men sannolikt en av de allra bästa ryggsäckarna för detta ändamål och gjord just för övernattningsturer på mtb. Mycket större än 30 liter är onödigt, eftersom cyklingen blir lidande med mera vikt och packning.

För lättare terräng behövs ingen ryggsäck. Ramsäck, sadelväska och styrstångsväska räcker och det är ju en hel del bekvämare att cykla utan en tung ryggsäck på ryggen. På bilden nedan är min packning för en kort övernattningstur för en vecka sedan.

IMG_4472.JPG
 
Framväxeln ser lite konstig ut då jag placerade den för att ta en 44-tands klinga. Tyvärr fick jag inte upp en av klingbultarna för att montera en stor klinga istället för bashringen, något jag får fixa senare.

Ramväskorna är faktiskt egenhändigt sydda och fungerar alldeles utmärkt. Väskan inne i framtriangeln är ganska rymlig och den lilla väskan ovanpå toppröret rymmer en kamera och några müslistänger. Kameran går att ta fram, använda och sätta tillbaka medan man cyklar.
 
Ja få saker är så irriterande som frysta klingbultar! Kollade din blogg och väskorna ser riktigt fina ut. Några tips på vad man bör tänka på när man syr själv? Hur breda kortsidor vågar man sig på utan att man slår i med ben/fötter?
 
...Några tips på vad man bör tänka på när man syr själv? Hur breda kortsidor vågar man sig på utan att man slår i med ben/fötter?

Tja, som alltid lönar det sig att tänka efter före. Jag gjorde kortsidorna 6 cm breda mellan sömmarna och det verkar vara en rätt bra bredd. När väskan är riktigt fullproppad med saker som tar upp all tillgänglig plats, t.ex en dunjacka, börjar benen nästan ta i väskan, så mycket över det kan man inte gå. Det skulle också t.ex gå att göra den bredare längre fram där benen inte kan ta i, men det blir kanske svårare att sy. En annan sak som inverkar är ramstorleken. En XXL Fargo har en stor ramtriangel och därför sydde jag in en löstagbar mellanbotten (ovanför det nedre blixtlåset) som sitter fast med kardborre för att hålla ihop väskan och hindra den från att "svälla ut". En mindre ramtriangel behöver kanske inte ett sådant system.

Tråden på bikepacking.net innehåller en del nyttig information.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg