Rökkåta

Är själv intresserad av ritningar till en rökkåta. Hoppas du har fått nått svar och kan dela med dig ;-)
 
Det kanske kunde underlätta om ni kunde förklara lite mera. Skall ni bara ha den att röka kött ? Eller skall den även användas som en traditionell kåta, att sova i?
 
rökkåta

Hade tänkt mig en sånn liten rökkåta timmrad som man kan röka fisk och kött i. Vet ej riktigt måtten men nånstans runt 1,5 till 2 meter varje sida fyrkantig sedan timmrad upp från marken ca70 centimeter och sedan vinklad in mot mitten från alla sidor.
 
kall eller varmrök?

Hade du tänkt kall eller varmröka?

Varmrökning är lättast i ett stålfat 125 liter. Skär av toppen. Gör några hack i kanten så att upphängnings stänger får plats. En träskiva över håller på röken. Palla upp på ett par stenar så du kan elda under. I tunnan har du rökspån och enris. Salta och häng in det som skall rökas. Kolla rökens temp med stektermometer 80-95 grader.

Kallrökning kräver lite mera. Normalt har man en rökgång mellan en eldstad där man pyreldar med ved, spån och enris. Rökgången är nergrävd och svagt lutande uppåt. På vägen svalnar den till runt 50 grader. Proteinerna i köttet kommer inte att koagulera (är fortfarande rått). Rökgången mynnar ut i en liten kåta av timmer eller duk vari kött/fisk hänger.

Jag misstänker att det är det senare du funderar på? Hur du bygger kåtan spelar ingen större roll, bara den är förhållandevis tät.

Lycka till
Anders
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg