Bakgrund:
Jag försöker öka min syreupptagningsförmåga inför planerad toppbestigning i början av juni, i intervallet 5 500-6 500 m ö h. Vis av senaste (misslyckade) försöket att nå höjder på 6 000 m försöker jag maximera mina chanser utan att ta till Diamoxliknande preparat.
Min pulsoximeter visade följande syremättnad/vilopuls vid det tillfället (sovhöjd):
900 m 99%/55
2800 m 94%/78
3500 m 91%/83
3900 m ?
3900 m 80-85%/? (sjönk rejält den dagen efter en avstickare till 4600m)
Nådde 2 dagar senare ca 5 600 m innan benen sa ifrån.
En blodtest strax efter den turen visade på förstorade (omogna?) röda blodkroppar och jag blev rekommenderad mer kött i kosten (p g a järninnehållet?), samt vitamin B9/B12.
Spånar lite om syreupptagning:
Träning - konditionsträning borde öka syreupptagningsförmågan? (=ökar antalet röda blodkroppar eller förbättras lungkapaciteten?)
Långdistans eller korta snabba pass mest effektivt?
Kan för mycket muskler leda till "för hög" syreförbrukning?
Nu är jag inget muskelberg men har skapliga vad- och lårmuskler... Maratonlöpare brukar inte se ut som Arnold heller. :^)
Mat som ökar/minskar antalet röda blodkroppar?
Det verkar allmänt rekommenderas järn + vitamin C, vitamin B9 (Folsyra), B12 och A, samt minska alkoholkonsumtion och möjligen undvika kaffe?
Jag har läst mig till att röda blodkroppar bildas på ca 7 dagar och sover man på höjder mellan 3 000 - 4 000 m borde det hinna nybildas anpassat till den sovhöjden på en vecka? Förutom andra fördelar som att vätska fördelar sig i kroppen efter höjden. Syremättnad och vilopuls borde förbättras.
Jag försöker öka min syreupptagningsförmåga inför planerad toppbestigning i början av juni, i intervallet 5 500-6 500 m ö h. Vis av senaste (misslyckade) försöket att nå höjder på 6 000 m försöker jag maximera mina chanser utan att ta till Diamoxliknande preparat.
Min pulsoximeter visade följande syremättnad/vilopuls vid det tillfället (sovhöjd):
900 m 99%/55
2800 m 94%/78
3500 m 91%/83
3900 m ?
3900 m 80-85%/? (sjönk rejält den dagen efter en avstickare till 4600m)
Nådde 2 dagar senare ca 5 600 m innan benen sa ifrån.
En blodtest strax efter den turen visade på förstorade (omogna?) röda blodkroppar och jag blev rekommenderad mer kött i kosten (p g a järninnehållet?), samt vitamin B9/B12.
Spånar lite om syreupptagning:
Träning - konditionsträning borde öka syreupptagningsförmågan? (=ökar antalet röda blodkroppar eller förbättras lungkapaciteten?)
Långdistans eller korta snabba pass mest effektivt?
Kan för mycket muskler leda till "för hög" syreförbrukning?
Nu är jag inget muskelberg men har skapliga vad- och lårmuskler... Maratonlöpare brukar inte se ut som Arnold heller. :^)
Mat som ökar/minskar antalet röda blodkroppar?
Det verkar allmänt rekommenderas järn + vitamin C, vitamin B9 (Folsyra), B12 och A, samt minska alkoholkonsumtion och möjligen undvika kaffe?
Jag har läst mig till att röda blodkroppar bildas på ca 7 dagar och sover man på höjder mellan 3 000 - 4 000 m borde det hinna nybildas anpassat till den sovhöjden på en vecka? Förutom andra fördelar som att vätska fördelar sig i kroppen efter höjden. Syremättnad och vilopuls borde förbättras.