Jag äter helst färsk suovas och brukde alltid ta med mig en rejäl bit som jag äter under de första fyra-fem dagarna av en fjälltur.
För de längre turerna så brukar jag göra lapskojs på torrkött/potatismos då hållbarheten på suovas i ryggsäck ligger runt 5 dagar upp till en vecka vakuumförpackad.
Kom dock på detta recept för två år sedan och jag tycker att det är nästan lika bra som den färska varianten, dessutom slipper man bära med sig en massa onödig vätska. Lämnar dessutom torrköttet fritt till att utnyttjas som snacks, pålägg, i kaffet m.m.
Ta fram en bit fryst suovas(det har väl alla i frysen), skava tunna bitar innan det blivit helt upptinat(som renskav i tjocklek)
Värm upp en teflon/titaniumpanna och stek upp suovasen snabbt på relativt hög värme. Torka sedan i ugn/tork som vanligt.
När ni sedan skall äta suovasen så brukar jag blötlägga den i ca 4 timmar i LITE vatten. Det gör inget om den inte blir helt uppblött.
Koka upp vatten med en kalvbuljongtärning i. Lägg i lite finhackad stekt torkad lök och torkade trattisar. Gör potatismos av hopkoket och tillsätt suovasen och en klick smör. Rör runt och låt stå under lock ca 5 minuter(eller så länge ni pallar med att vänta) Smaklig spis.
I och med att köttet är saltat och rökt och i sig själv magert(om man skär bort synligt fett innan) så är det mycket lång hållbarhet på den torkade varianten.
För de längre turerna så brukar jag göra lapskojs på torrkött/potatismos då hållbarheten på suovas i ryggsäck ligger runt 5 dagar upp till en vecka vakuumförpackad.
Kom dock på detta recept för två år sedan och jag tycker att det är nästan lika bra som den färska varianten, dessutom slipper man bära med sig en massa onödig vätska. Lämnar dessutom torrköttet fritt till att utnyttjas som snacks, pålägg, i kaffet m.m.
Ta fram en bit fryst suovas(det har väl alla i frysen), skava tunna bitar innan det blivit helt upptinat(som renskav i tjocklek)
Värm upp en teflon/titaniumpanna och stek upp suovasen snabbt på relativt hög värme. Torka sedan i ugn/tork som vanligt.
När ni sedan skall äta suovasen så brukar jag blötlägga den i ca 4 timmar i LITE vatten. Det gör inget om den inte blir helt uppblött.
Koka upp vatten med en kalvbuljongtärning i. Lägg i lite finhackad stekt torkad lök och torkade trattisar. Gör potatismos av hopkoket och tillsätt suovasen och en klick smör. Rör runt och låt stå under lock ca 5 minuter(eller så länge ni pallar med att vänta) Smaklig spis.
I och med att köttet är saltat och rökt och i sig själv magert(om man skär bort synligt fett innan) så är det mycket lång hållbarhet på den torkade varianten.