Räddning i verkligheten

Har du varit med om en situation där du tvingats tillämpa (eller önskat du hade kunnat tillämpa) avancerade räddningstekniker? Typ omlokalisering standplats, traversräddning, 1/3-hiss, firning med skadad, osv.

Eller har du hört talas om en incident där liknande tekniker kommit till användning?

Är det som vi lär ut på räddningskurser för långt från verkligheten?

John
 
Japp!
Ute och klättrade is. Använde gamla reverso när polaren tar ett mindre fall!
Byggde en gaspedal men det hade fasnat så hårt och försökte ta upp han på 3.1 hiss men den släpper inte. Avlastar med prusik och backupp och omlockar stand. tar ner han på en hms.
Han satt och skrek en stund och fattade inte vad jag gjorde. Har i dag en annan guide platta =)
Inte så allvarligt men teknikerna var klockrena, så jo mycket bra att gå räddnings kurs om man inte kan sånt.

P
 
Får jag komma med ett inlägg från verkligheten, även om det bara var övning?

Vi var ett gäng som tänkte fräscha upp de alltför teoretiska räddningskunskaperna inför en glaciärpassage.
"Ok, anta att jag föll här..." sa jag och klev ned i en mindre spricka så att jag hängde i repet med huvudet någon meter under kanten.

En febril aktivitet med rep, block, yxor, isskruvar, prusikar och karbiner vidtog och till slut kom jag upp. Vad som slog mig var att ingen hade tänkt på att kommunicera med mig!
Var jag skadad? (ok det visste dom att jag inte var nu men...)
Vad höll dom på med där uppe?
Är dom övriga i replaget ok?
 
petzl reverso "ettan" inte nya modellen som man kan lossa med karbinen.
Även jag skrek till polaren om allt var ok men han hörde inte mig.
allt jag hörde var ett brak när is tappen gick av och han skrek släpp ner mig, släpp ner mig!!
jäkligt stressande, visste inte om han var skadad eller inte.......

P
 
Kommunikation är utan tvekan en stor bit av räddning. Ofta kan man ju klättra ut ur en galciärspricka om man får lite repstöd!

Annars är väl glaciär det enda stället där räddningen alltid är uppåt. Annars är det ju neråt man vill och hissar och grejer är ganska överflödiga. Eller?
 
Om man är närmre toppen än botten så kanske det är mer lönt att hissa upp någon? Eller om man har firat någon över ett överhäng och inte repet räcker ner till marken... Rätta mig gärna om jag har fel för jag undrar.
 
Kommunikation är utan tvekan en stor bit av räddning. Ofta kan man ju klättra ut ur en galciärspricka om man får lite repstöd!

Hehe. Jag blev godkänd men fick kritik för att jag inte hade kommunicerat med offret när jag tog min klippklätterinstruktörsexamen för många år sedan. Men hur lätt är det att spela teater när instruktören och offret (som var gamla militärpolare) under hela övningen står och pratar om vilka porrfilmer de sett och vilka som var bäst :)
 
Om man är närmre toppen än botten så kanske det är mer lönt att hissa upp någon? Eller om man har firat någon över ett överhäng och inte repet räcker ner till marken... Rätta mig gärna om jag har fel för jag undrar.

Gammal tråd, men du fick ju inget svar... Ja visst kan det finnas skäl att hissa ibland, men det känns lite teoretiskt, därav min ursprungsfråga om någon faktiskt gjort det skarpt. För det första är det fruktansvärt svårt att hissa en fullvuxen människa, och tar enormt mycket tid, även om man är utbildad. Är det ytterligare klättring till toppen så måste man repsola för att ens komma i läge för vidare hissning. Och när man sedan står på toppen, vad gör man då? Att fira ner en person med gravitationen som hjälp är nog i många lägen enklare än att bära ner på baksidan av berget (om det nu finns en sådan väg). Men det beror förstås i slutändan på hur skadat offret är, hur många som kan hjälpa till, terrängen, osv. Ibland kan det ju räcka med att hissa eller fira till närmsta avsats där man kan ge första hjälpen och vänta på helikoptern...

I fallet med överhänget är det förstås bra att kunna hissa, och kunskapen som sådan är naturligtvis alltid bra att ha. Jag menar bara att man nog bör träna väldigt mycket på firning med skadad i olika sorters terräng, för det känns betydligt mer sannolikt att man hamnar i en firningssituation. Det är min gissning i alla fall!
 
Utan att kunna ett smack i skrivande stund (ska gå kurs nästa år), så känns det spontant även för mig som att nedfirning av skadad klättrare i alla situationer borde vara bättre, och skulle gärna höra ett exempel när hissning är bättre. Kanske om det gäller andreman, han hänger vid ett överhäng två meter från toppen, med 50 m ner till första avsats? Känns som extremfall, och nåt som sällan är tillämpbart på klipporna i Sverige. Enlighten me, ty jag hava dålig fantasi
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg