Radius no:20

Fick nyligen tag i ett gammalt fotogenkök av typ Radius no:20. Tyvärr saknas intruktion. Är det någon som kan hjälpa mig med detta?
 
Se till att ha köket trycklöst, dvs öppna pysventilen. Häll T-röd i förvärmningskoppen och tänd på, låt det brinna ut. Stäng pysventilen och pumpa upp lite tryck, tänd uppe på köket. Blir det stora gula eldkastarlågor så är köket inte tillräckligt uppvärmt, släpp då ut trycket igen och förvärm en stund till med T-röd.

Leif...
 
Re: Fråga Brune

thureb; sa:
Per Brune har ett Radius 20 och ett 21. Han har bilder på dem på http://www.spiritburner.com/collectors_per_brune.htm

En inscannad instruktion för Radius 21 finns på hemsidan enligt tidigare inlägg och Radius 20 och 21 ser mycket lika ut på Per Brunes bilder. Per når du via hans Utsidanprofil http://www.utsidan.se/motesplats/visa.htm?ID=3169

Per kan säkert ge mer tips.

Thure

Jag har mina kök som ”prydnad” och har bara provat ett fåtal av dem. Till Radius 21 har jag en instruktion, och Daniel Repond hade redan kontaktat mig ”privat” innan han skrev här på Utsidan, men det vet ju bara han och jag.

Kanske kan någon på förgasarföreningen http://groups.yahoo.com/group/forgasarforeningen som Thure tipsade om på http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=21338 hjälpa till.

Per Brune
 
Allmänna råd fotogenkök.

När man kör ett gammalt kök som stått i många år så är det ofta svårt att få upp tillräckligt tryck beroende på att pumplädret är torrt. Smörj detta med fett t ex vaselin. Om det är läckage i någon packning kan detta eventuellt åtgärdas men det är stor risk att man drar sönder brännardetaljer eller helabrännaren om man tar i för hårt med en tång. Utbytesbrännare kan man köpa på t ex Hjertmanns och Fogas i Huddinge. Fogas har betydlit större sortiment på reservdelar men också oftast något högre priser.

http://www.fogas.se/
http://www.hjertmans.se/

Generellt så är det lättare att komma överens med kök med reglerratt och inbyggd rensnål än kök typ Svea och Radius 20.

Men det är rätt tillfredställande när man lyckas och jag tycker absolut att man skall försöka använda sitt kök. Dessa kök är som framgår av hemsidan ovan en milstolpe i friluftsteknikutvecklingen. Nansen hade vid skidkorsningen av Grönland bara ett spritkök vilket fungerade men tog oerhört långt tid och sexmannagruppen var ständigt intorkade under hela skidturen.

Läs gärna Nansens böcker På skidor över Grönland, Eskimåliv, och Fram de är mycket intressanta och välskrivna.

Thure
 
Radius no: 20

Tack för Ditt svar!
Har Du ett bra råd till hur man bäst och säkrast rengör tanken? Vilken typ av kemikalie?
 
Re: Radius no: 20

Stoppa i några muttrar (räkna dom först!) och häll i vatten och diskmedel, skaka sedan frenetiskt. Upprepa processen vid behov, töm ur allt och torka med hårtork.

Ovanstående tips är hämtat från http://www.geocities.co.jp/Outdoors-River/8607/restoring.html och avser rengöring av stormlyktor men det fungerar även på stormkök, miljövänligt och bra.

Kjell


Ärtnäs; sa:
Tack för Ditt svar!
Har Du ett bra råd till hur man bäst och säkrast rengör tanken? Vilken typ av kemikalie?
 

Liknande trådar