Radius No 119 Stormlampa på Ö&B

I morgon (18 Augusti) så säljs ett mob-parti fotogenlampor inklusive glödnät och reflektor på Ö&B i Uppsala. Dom är av märker Radius (svenskt) 119. Dom ger 300cp (Candle Power) ljus. Dom är gjorda i förkromad mässing och har en kokplatta på toppen. Mitt funkar utmärkt. Det kostade 350 kr.
 
Glaset till Radius 119

Var rädd om glaset till Radius 119. Köpte för ca 5 år sedan ett piratglas. Det kostade då 315:- och passformen var långtifrån den bästa. Det är dock betydligt kraftigare än orginalglaset som är omfångsrikt och skört. Orginalglasen har jag inte sett i handeln på många år, ej ens hos Fogas. Är det någon som har gladare besked om glas till denna lykta? /Lars
 
Högre ljusstyrka!?

Min lampa fungerar bra men är aningen ljussvag. Den lyser kanske som en 40-watts lampa som bäst och den borde väl lysa starkare om man jämför med en petromax av liknande modell så lyser den med ca 400 watt. Jag avänder T-Gul som bränsle och 250 eller 300 CP strumpa. Lite frågor:

1) Hur får jag den att lysa starkare?
2) Fungerar den att tas med i fält eller måste man byta strumpa hela tiden då?
3) Var får man tag i nytillverkade strumpor till den (Fogas??)
 
Radius 119 är nu slut

Hej,
Jag var där igår (onsdag 6/9) och då var dom redan slut på ÖB i Uppsala.
Det verkar som det finns ett stort intresse för dessa lampor och tog då fort slut.

Jag önskar gärna bli informerad när någon ser glödstrumpslampor på ÖB igen.

Per
 
Optimus-kopior på Jula

Det säljs kopior av Optimuslampor i förnicklad plåt på Julavaruhusen ( http://www.jula.se )runt om i sverige och dom säljer även glödstrumpor till dessa som passar Radius 119, för 9 kr/styck. Jag vet inte funktionen på lamporna men glödstrumperna borde det inte vara något fel på.
 
Glas till Radius 119

Roligt att se flera människor som använder dessa lampor. Undertecknad har några stycken lampor, bl a Radius 119. Det är sant att det är svårt att få fatt i glas till dessa, men jag och några andra "likasinnade" kommer att låta tillverka nya glas till Radius 119 och till en annan lampa som heter Primus 1020. Priset hamnar på 150 kr (självkostnadspris), ev någon tia billigare. Jag bor i Stockholm men är i Småland ofta, ute i skogen, så det finns möjlighet för folk mellan Oskarshamn och Stockholm att höra av sig. Leverans under oktober. Glasen tillverkas av en riktig lamptillverkare, den etsade text som återfinns på originalglaset uteblir dock. Du som vill ha ett glas kan svara på detta inlägg. Kom ihåg att "beställningen" är bindande.Har dessutom reservglas till Optimus 930, kupolformat, vill ha 50:- för ett dylikt.
 
Bättre lyse ur din Radius

Kontrollera att packningarna till lampan är hela, att lågspridaren (keramiska prylen där glödstrumpan sitter)är ordentligt fastskruvad, kanske ett munstycksbyte är på plats. Har du bruksanvisning till lampan, svara med adress så postar/faxar jag en kopia till dig. Jag har numera gått över till LAW (Low Aromatic White spirit)som bränsle. Luktar inte, rent och billigt. Köpte 20 liter för 280 :-. Annars är Statoil blå lämpligt bränsle, T-Gul bara i nödfall.
 
Underhåll + Paddling

Tack för erbjudandet, men jag har kvar bruksanvisningen - nu gäller det att använda den också :) Jag skall köpa Statoil blå och se om jag kan öka ljusstyrkan med dess hjälp.

Kan man ha med sig en sån här lampa ut när man paddlar kajak eller börjar den att läcka när man lägger den ned? Överlever glödstrumpan lite hårdare hantering?
 
Transport av glödstrumpslampor

Hej,

Jag brukar ha med mig en lampa ut men just transporten kan vara lite knepig.
Skulle undvika att lägga lyktan ned för den är inte helt tät som tex ett fotogenkök.
Glödstrumpan är känslig för vibrationer och går mycket lätt sönder av ovarsam hantering. Måste alltid ha med några extra. Har en speciell transport låda för lykta som är bra och tar upp lite stötar och skyddar mot skador.

Strumporna har jag börjat köpa på Jula. Tyvärr är deras storlekar inte riktigt vad jag vill ha. Dom säljer 150cp och 500cp strumpor. 150cp strumpa fungerar till en Optimus 200 lykta. Till min Radius 119 som vill ha en 300cp strumpa gör jag om 500 strumpan så den blir något mindre genom att trä om snöret något längre ned, något pilligt men fungerar bra.

Per
 
LAW-bränsle

Jag köpte min 20 litersdunk av Bo Fredriksson, Sund Marknadsföring i Kalmar, telefonnumret har jag på jobbet, sitter hemma just nu. Det är en OKQ8 produkt, vet inte om de har den på mackarna. Annars kan du få en liter av mig för att pröva. Bor i Tyresö, jobbar i Upplands-Väsby.Vad gäller glödstrumpor så är det bra kvalitet på sådana hos Klas Ohlson, 10:-/st.
 
Liknande trådar

Liknande trådar