Om det punkteras och tejpas kort inför en tur så spelar det ingen större roll eftersom innehållet kommer att konsumeras inom ett antal dagar (för torrvaror alltså)
Det är helt annan sak om det skall förvaras typ 1-2 år framöver och då bör man inte punktera förrän kort inför konsumtion.
När det gäller fetter och oljor, ju mer omättade och fleromättade fettsyror de har, ju fortare härsknar det och man måste tillsätta stabiliseringsämnen som BHA och BHT mfl. ämnen för att varan inte skall bli rent ohälsosam att äta efter 1-2 års lagring (ja, förutom att det smakar illa) medans med fetter med hög andel mättade fettsyror som i palmolja, ister mm. så kan man klara sig undan det med den tänkta lagringstiden utan eller betydligt mindre med tillsatser.
Man kanske inte kan ha alla hälsoambitioner som man annars har utan får pruta på det en smula under begränsad tid som man är på tur. Dessutom äter man mycket mer än annars (om man är kontorsmänniska ) vilket gör att man kan hanterar fetter av lägre näringsmässig kvalitet och ändå får tillräckligt med dom essentiella fetterna just för att mängderna som konsumeras är så mycket större - och energi måste man få i sig ändå (och behovet väl mer än dubblad gentemot kontorsjobbet) och för detta duger de större mängderna mättade fettsyrorna i den lägre kvalitetsfetterna som intas till för att elda i kroppen pannor.
---
Man kan ha åsikter om oljepalmsodling - men vad ger ni istället till samma länder om man röstar med plånboken och köper annan vara som kräver mer resurser i sin framställning?? (majs har bara 0.3% olja sig, fundera på hur mycket majs det går åt för en liter färdig majsolja gentemot oljepalm med kanske uppåt 50% olja i sina frukter), det är många miljoner människor som är direkt och indirekt beroende av oljepalmens odling och förädling.
Sedan har man ett 'bekymmer' till, oljepalmerna producerar ca 5 ggr mer olja per hektar och år än någon annan oljeproducerande gröda som raps, rybs, oliver etc. Ur livsmedelsförsörjning på lands och global nivå när det gäller energi i mat så är denna höga produktionstakt väldigt svår att ignorera om man har en stor befolkning att föda...
Att vara kinkig i mat och kunna välja mellan otal mer eller mindre hälsosamma alternativ, bli vegan, vegetarian etc. är ett I-lands valmöjligheter som de fattiga i stora befolkningsgrupper inte är i åtnjutande av utan man får nöja sig med vad som går att få tag på och går att odla där man är... ...eller svälta...