Problem med glidvallning!

Jag har problem när jag ska glidvalla mina skidor. Det låsnar stora bitar med valla när jag drar av det från skidan, alltså enda ner till belaget.

Jag har provat med olika temperaturer på strykjärnet men det har inte blivit någon skillnad. Jag har också haft skidorna ståend och svaln olika länge innan jag har skrapat bort överflödig valla, men utan resultat.

Jag har varit ute när jag har vallat (ca 0 gradigt), kan det spela någon roll?
 
Gör så här!

1. Rengör belaget med en Fibertex-duk. Dra några gånger fram och tillbaka i åkriktningen.
2. Värm på glidvallaklossen och låt vallan droppa ner på belaget.
3. Värm in vallan jämntjockt över hela belaget. Inte för varmt (så att det rycker) utan bara lite kallare. Rör strykjärnet i åkriktningen när du värmer in vallan.
4. Låt svalna. Länge! Skidorna ska vara riktigt kalla.
5. Sickla av vallan (i åkriktningen).
6. Borsta efter med en nylonborste (i åkriktningen).

Det brukar inte vara några problem att valla (längd-)skidor utomhus. Det kan ju oxå vara så att strykjärnet är för klent, kanske? Telisar är ju betydligt större än längdskidor, mer värme går åt för att värma skidan. Pröva inomhus, och pröva högre strykjärnstemp/ kraftigare strykjärn/långsammare förflyttning av strykjärnet över skidan (så att vallan verkligen hinner smälta in).

/Håkan
 
Har sett att det finns "pappersark" med valla som man "stryker" på och inte sölar ner och som stryker på vallan i ett jämt lager över skidan.
Kommer inte ihåg vad vallan heter, men verkar vara ett smidigt alternativ till att smälta vax.

/John.
 
Att det sprätter loss sjok är inget farligt i och för sig. Använder man relativt hård glider och försöker sickla loss den när den är kall sprätter det lätt iväg. Om du tar in skidan i värmen och sicklar den där i stället kommer vallan antagligen lossna mer mjukt och fint. Men det är inte nån fara att du får loss den i sjok!

Man kan använda ditt sprätta-loss-glider-trick till att bli av med mikrohår från belaget (som brukar bildas om man slipar belaget med slipppapper etc). För bästa glid ska mikrohåren bort. Den valla som sprätter loss ska ta med sig mikrohåren är det tänkt.

Vill du få bästa möjliga glid på dina skidor se till att fixa en bra struktur på belagsytan, värm in rätt glidvalla före varje åk (och glider för att skydda belaget efter varje åk), sickla bort överflödig valla och borsta ur överflödig valla ur strukturen med t.ex. en nagelborste innan du börjar åka. Det ska inte ligga någon valla kvar ovanpå plasten, inte ens nere i strukturen, när du åker. Det är vallan i porerna som ger bra glid.

När du värmer in valla bör skidorna inte vara iskalla (ta in i rumsvärme i god tid), värm sen med lagom varmt vallajärn åtminstone ett par minuter, då håller vallningen längre, vallan hinner in djupare ner i porerna. I sämsta fall, med kalla skidor och bara kort tid över med vallajärnet, lägger sig bara vallan ovanpå och knappt någonting går ner i porerna. Låt sen skidorna svalna i rumstemperatur i lugn och ro och låt överflödig valla sitta kvar under förvaring / transport för att skydda belaget. Före åkning skickla och borsta bort överflödig valla. Självklart kan man värma in valla även i kalla skidor men vill man vara rädd om skidorna undviker man för snabba och stora temperaturväxlingar.

För några år sen satte jag ihop en skidvårdshandbok för en vinterfjällkurs, ev. hittar du något matnyttigt där om du känner för att fördjupa dig, se
http://hem.passagen.se/connyj/skidvard.pdf

Det finns förstås många bra ställen att surfa till apropå vallning, en start kan vara http://www.swixsport.com/
men en bra start är att hålla belaget fräscht genom att värma in glider ofta och ta bort överflödig valla innan man börjar åka.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Ma_Fredde Problem med T2 Telemark 3
Rike Problem med längd på nya lagg Telemark 3
norppa Problem med T:2or och chili bindning Telemark 8
gereonsson Problem med innersulorna Telemark 3
mk axel problem Telemark 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg