POLENTA

Jag har en fundering som jag inte riktigt kan släppa!

När man tränar mycket så har man ju alltid sagt det att man skall äta mycket pasta och ris för att få i sig kolhydrater. Jag gör det själv, problemet är bara att varför är det pasta och ris som gäller??

Jag kollade hemma igår i en kokbok och tittade efter kolhydrat innehåll i olika livsmedel, jag hittade ett antal som innehåller mycket mer är pasta. Vissa livsmedel innehåller uppp till tre gånger så mycket, det borde väl vara bättre att äta dem??

Varför gör ingen det eller varför hör man inte om det??

Som exempel så hittade jag siffrorna på fäljande livsmedel, jag kommer inte riktigt ihåg värden men har för mig att det var ungefär som nedan!

100 gram kokt pasta ~25 gram kolhydrater
100 gram kokt ris ~25 gram kolhydrater
100 gram havregryn ~65 gram kolhydrater
100 gram majsmjöl(Polenta) ~75 gram kolhydrater

Kolla in Polentan, det är 3 gånger så mycket som pasta

Är det så att kroppen inte kan ta upp dem eller var beror dte på att alla äter pasta och ris istället.

Martin
 
Äpplen och päron

Varför jämför du torra och våta produkter?
Menar du att du som alternativ till kokt pasta tänker dig att äta torrt majsmjöl?

Tala istället om vad majsgröten har för kolhydrathalt eller jämför med okokt pasta så får vi se var din jämförelse hamnar. Ganska lika skulle jag tro...

(Antingen så var detta en rejäl groda eller ett skämt från din sida)
 
Olika kolhydrater

Anledningen att man skall äta past och ris är inte bara att de innehåller mycket kolhydrater utan att de innehåller mycket långsamma kolhydrater vilket är det man vill åt. Om det gick lika bra med snabba kolhydrater så skulle man lika gärna kunna ät potatis eller massor med ljust bröd. Man vill ha de långsamma för att de ger den energin som annvänds vid längre inte så hårt arbete (cykling) medans de snabba bara är bra att ha vid kort, hårt, explosivt arbete typ friidrottsgrenen 100 meter.
 
Källor?

Varifrån har du fått din information om långsamma och snabba kolhydrater?

Jag har fattat detta på ett helt annat sätt nämligen...
 
Paulun, ja

Han förklarar ju detta med GI bl a. Många bra artiklar där...

Att snabba kolhydrater skulle vara bra för sprintrar var en nyhet. De springer väl på glykogenet som finns i musklerna och inte på högt blodsocker (eller lågt efter det att de "snabba kolhydraterna" har skjutit upp insulinnivån).
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg