Fallskärmstyg
Jag kom för några veckor sedan över ett antal uttjänta fallskärmar. Jag har ännu inte börjat klippa sönder/ sprätta upp fallskärmarna. Dock är det väldigt mycket sömmar i en fallskärm, då de är sydda som celler. Vissa äldre fallskärmar som är runda har större ytor av tyg utan sömmar.
Jag har pratat en del med dom som importerar och säljer fallskärmar. Tyget är behandlat för att vara vindtätt, men ej för att vara vattentätt. Tyget är helt vindtätt när det är nytt. Tyg från reservfallskärmar är av annan sort än tyget från huvudfallskärmar. Alla dessa uppgifter gäller civila fallskärmar, om militära fallskärmar vet jag inte mycket, men det bör väl FJS90/91 veta
.
Läste lite på Svenska Fallskärmsförbundets web-sida
http://www.sff.se där jag kopierat följande:
____________________
Fallskärmsmateriel som har varit i kontakt med salt eller bräckt vatten mer än 48 timmar, eller som inte sköljts ordentligt i sötvatten inom 24 timmar efter bärgning, skall kasseras.
Solens UV-strålning bryter ned nylon. Det är därför viktigt att begränsa tiden för bestrålningen så långt det är möjligt. D.v.s låt inte materielen ligga i solen.
Normal rengöring bör inskränkas till att borsta bort lera från sele/hölje, och till att skaka ur jord och sand ur kalotten. Tvättning av fallskärmsmateriel bör ej förekomma i onödan. Fett och olja bortages med t. ex. kemiskt ren bensin.
_________________________
Visserligen ställs andra krav på kläder än på fallskärmar vad gäller hållfasthet, men jag tror att fallskärmstyg är för vindtätt för att vara behagligt (kondens) till kläder.
Jag har ännu inte bestämt mig vad jag ska göra av mina uttjänta fallskärmar.
Jag kan tänka mig byta fallskärmstyg mot mönster på något roligt/ användbart som vindsäck, skridskosegel (”kite”) eller kajaksegel modell det som finns beskrivet i Karin Mentzings kajakbok. Liknande kajaksegel säljs av
http://www.kajaktiv.se även om jag inte hittar det just nu.
/ Per Brune