Originalrecept från Paul Kanes dagbok när han tillbringade tre år i nordvästra Kanada mellan 1845 och 1848:
The thin slices of dried meat are pounded between two stones until the fibres separate; about 50 lbs. of this are put into a bag of buffalo skin, with about 40 lbs. of melted fat, and mixed together while hot, and sewed up, forming a hard and compact mass; hence its name from the Cree language, pimmi signifying meat, and kon fat.
Enl. boken "First crossing. Alexander McKenzie, his expedition across North America, and the opening of the continent" av Derek Hayes som jag läser nu (och som rekommenderas om man är intresserad av kartografi och tidiga upptäcktsfärder) introducerades pemmikan av Peter Pond 1779 efter att han hade sett indianer i Athabasca-regionen tillreda och äta det.
Personligen är det dock inget som får det att vattnas i min mun...
Mats
The thin slices of dried meat are pounded between two stones until the fibres separate; about 50 lbs. of this are put into a bag of buffalo skin, with about 40 lbs. of melted fat, and mixed together while hot, and sewed up, forming a hard and compact mass; hence its name from the Cree language, pimmi signifying meat, and kon fat.
Enl. boken "First crossing. Alexander McKenzie, his expedition across North America, and the opening of the continent" av Derek Hayes som jag läser nu (och som rekommenderas om man är intresserad av kartografi och tidiga upptäcktsfärder) introducerades pemmikan av Peter Pond 1779 efter att han hade sett indianer i Athabasca-regionen tillreda och äta det.
Personligen är det dock inget som får det att vattnas i min mun...
Mats