Pemmikan anno 1845

Originalrecept från Paul Kanes dagbok när han tillbringade tre år i nordvästra Kanada mellan 1845 och 1848:

The thin slices of dried meat are pounded between two stones until the fibres separate; about 50 lbs. of this are put into a bag of buffalo skin, with about 40 lbs. of melted fat, and mixed together while hot, and sewed up, forming a hard and compact mass; hence its name from the Cree language, pimmi signifying meat, and kon fat.

Enl. boken "First crossing. Alexander McKenzie, his expedition across North America, and the opening of the continent" av Derek Hayes som jag läser nu (och som rekommenderas om man är intresserad av kartografi och tidiga upptäcktsfärder) introducerades pemmikan av Peter Pond 1779 efter att han hade sett indianer i Athabasca-regionen tillreda och äta det.

Personligen är det dock inget som får det att vattnas i min mun... ;)

Mats
 
Kompletterar tråden med några länkar som kan vara av intresse:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/437888?programid=407

Pemmikan, torkat buffelkött och fett, var maten som lät polarfararna upptäcka världens isvidder, som lät Stanley hitta Livingstone och som förändrade världshistorien. Det hävdar Kjell Lundin som skrivit boken om den mytomspunna pemmikanen. Tobias Svanelid provsmakar den historiska maten.


https://www.youtube.com/watch?v=ywBwUiq5v4o
https://www.youtube.com/watch?v=JZi5thqBjQA

https://www.youtube.com/watch?v=LSqx1zokl-0
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
skallagrimson Göra Pemmikan Friluftsmat 33
peter1959 Pemmikan Friluftsmat 11
skinny Pemmikan Friluftsmat 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg