Paddlarens utvecklingssteg

Har funderat på om det finns tydliga, erfarenhetsbaserade utvecklingssteg för genomsnittliga paddlaren. Många turer, kurser, mm kategoriserar utövarna och deras förkunskaper/ingångsvärden i allt från nybörjare till erfarna oceanpaddlare.

Jag kan själv konstatera att det händer många olika saker från de inledande, vickiga, osäkra paddeltagen och framåt. Upptäckten att kajaken kan manövreras på olika sätt, att den inte välter särskilt lätt, om den välter så kan man stötta lågt och högt, kanske tom rolla, om det inte lyckas, lämna kajaken, osv. Samma sak med vågor och vind.

Det kanske finns äldre trådar om det här - gärna tips i så fall. Jag vill helt enkelt ha litet bättre grepp på vilka möjligheter och begränsningar som finns, kanske beskrivet som "utvecklingssteg" hos den typiska paddlaren liksom möjligheter/begränsningar på (havs-) kajaken/utrustningen. Allt beroende på om jag är på en spegelblank skyddad vik eller i yttre skärgården under tuffa förhållanden. Syftet är att kunna planera turen utifrån andras erfarenheter och att ha ytterligare referensramar när man väl är ute. Så även att hitta rätt kurser och hjälp för den egna utvecklingen på böljan den föränderliga.

Många tack :)
 
Senast ändrad:
Fint, bra kategoriseringar. Bra att veta när jag skall anmäla mig till en kurs ;) Innan dess, alltså det där med möjligheter och begränsningar hos paddlaren och utrustningen, går det att läsa in sig på en del av grunderna och resonemangen? Här på forumet eller någon annanstans. Jag syftar på sådant som att kunna läsa av sjön, vågor, strömmar, vindar, vad kajaken klarar och vad man bör se upp med att ge sig in på, osv. Tack för svar.
 
Jo, det finns en hel del bra handböcker. Själv har jag införskaffat och använt "Långfärdskajak" av Karin Mentzing och "The Complete Book of Sea Kayaking" av Derek Hutchinson. Mentzing skriver enkelt men samtidigt väldigt kunnigt. Trots att den har några år på nacken är den förvånande aktuell. Hutchinsons bok är ju en klassiker, något mer daterad, men även mer utförlig när det gäller strömmar, vindar och stora, stora vågor - dvs. sånt det finns mer av runt Storbritannien.

Det finns en uppsjö av böcker, vissa allmänt hållna, andra specialiserade på nånting: surfing, långfärd, turer, utrustning. Sök på bibliotek eller liknande, så ser du vad som finns att välja bland. Jag kan verkligen rekommendera böcker som ett komplement till praktiska övningar/kurser! (Sällskap på paddelturerna är ett annat mycket bra komplement.)

Sist men inte minst: Det sägs ofta här på forumet, men Björn Thomassons hemsida innehåller massor av bra och gratis information. Användbart för alla, men i synnerhet för den som är intresserad av att paddla roderlöst och eventuellt grönländskt. Läs, läs, läs!
 
Bra tips av Kajakmicke. Själv drar jag mitt strå till stacken genom att rekommendera -The complete sea kayaker´s handbook- av Shelley Johnsson. Tyvärr finns det ingen riktigt komplett "kajakbilbel" på svenska, men man får ju träna sina engelskakunskaper istället ;)
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg