Olika kök

Fundering??

Jag har funderat på att köpa ett lättare kök och kollat på tre olika men undrar vilket som är bäst eller om det är någon skillnad?

De kök jag funderat på är:

MSR - PocketRocket

Primus - Express

Optimus Crux Lite

Även vilket gas märke som är lättast att få tag på??
 
Fundering??


Även vilket gas märke som är lättast att få tag på??

Primus power gas finns nästan överallt där det säljs campingprylar och även hos bensinmackar som OKQ8

Billigaste gasen av i stort sett samma kvalitet som primus power gas köper man på biltema, finns dock inte i 100 gramsbehållare.

Isobutanbaserade bränslen[1] som den röda flaskan MSR isopro syns mest i produktreklamen men är IRL väldigt svår att hitta i affärerna, en liknande produkt med samma mix är jetboil jetpower och som jag köpte senast hos Addnature - tyvärr inte större storlek än 100 gramsbehållare.

Av bränsletyperna som till en början fungerar till betydligt kallare temperatur än primus power gas och biltemas 17-613 och 17-614 och även jetboil jetpower är sk. torch-gas - i det här fallet biltema 17-602 (om det är samma gasblandning som det var tidigare) - men har nackdelen att det är en hög och smal behållare som gör att det fungerar till kök med (tillräckligt lång) slang men ytterst tveksamt till toppmonterad kök om man inte gräver ned tuben i sand/snö som gör det stadigt

Om man flyger till resmålet så är man starkt begränsad till vad som finns i affärerna där man anländer eftersom man inte får ta med gasen i flyget, vilket i slutändan innebär oftast att man bara har att välja på primus power gas för dyra pengar...


[1]
MSR isopro och Jetboil Jetpower har en gasblandning av 20% propan och 80% Isobutan, vilket gör att man får ut mer av flaskinnehållet och kanske tom. tömmer den helt vid användning i måttlig kyla (ned till -5 - -6 minusgrader) än vid användning av primus power gas och biltema 17-613/14 som kanske sluta ge gas helt när 1/3-del innehåll fortfarande är kvar i tuben vid användning i -1 - -5 grader väder

Varför:

Normal campingasol som biltema 17-613 och 17-614 samt Primus Power Gas består av en blandning av ca 25% propan, 25% Isobutan och 50% N-butan. - förhållande kan variera något mellan märkerna men ligger i nämda området.

Vid användning av köket i kyla så är det propanet som kokar av först, då den har lägst kokpunkt, därefter isobutanet och sist N-butanet. Det innebär att när ovanstående flaskorna är förbrukade till ca 2/3-del så är det i stort sett bara N-butan kvar - och den är förbaskat svår att få ur flaskan i gasform om man är runt 0 grader kallt och kallare då N-butanet vid atmosfärstryck kokar vid ca -1 grad och man måste upp till +5 grader C tubtemperatur innan trycket är så högt att det ger, fortfarande klen men användbar låga (här satt till 0.25 Bar övertryck som minimum för användbarhet)


Användbarhet i kyla (tubtemperatur) med 0.25 Bar övertryck vid havsnivå blir då följande:

Biltema 17-613/14,Primus Power Gas:
-13.8 grader C för ny tub +5 grader C för nästan tom tub (kvarvarande slatten ren N-butan)

MSR isopro, Jetboil Jetpower:
-16.7 grader C för ny tub -6.1 grader C för nästan tom tub (kvarvarande slatten ren isobutan)

Biltema 17-602 (smal, hög tub):
-27.1 grader C för ny tub +5 grader C för nästan tom tub (kvarvarande slatten ren N-butan)

detta är vad NIST säger för gasblandningarna ifråga.

I verkligheten är Isobutanet i jetboil jetpower inte så ren som de säger utan har fortfarande en märkbar andel N-butan kvar i sig när jag gjorde en avkokningsprov med termometer - det sista försvann inte förrän vid -1 grad ungefär - hade det varit ren isobutan så borde allt ha varit borta redan vid -10 grader...

Skillnaden mellan biltema 17-613/14, Primus powergas och biltema 17-602 (torchgas) att även om alla slutar sina liv med +5 grader beroende att det är ren N-butan i slatten som är kvar, så kommer det vara betydligt mindre slatt gas kvar (i kyla) med 17-602 (smala gastuben) just för att den har mycket högre propaninnehåll från start.
 
Jag kan rekommendera Crux lite, litet och lätt samt att det sprider värmen bra även på större kastruller. Som sagts tidigare är det bara att gå in på en sportaffär ock kolla vilket du tycker bäst om.
 

Liknande trådar