Nytt glas i klockan?

Jag har en Suunto X-lander. Snygg klocka som jag fått i julklapp. Trots försiktighet har jag lyckats repa glaset (glas-glas). Att byta glas på Suunto kostar typ 700:-, då får man nytt glas-glas. Är det någon som har erfarenhet av nåt ställe där man kan få glaset bytt lite billigare? Eller där man kan få safir-glas som håller för lite användning.
 
Björn, varför inte kolla först om det kanske går att polera bort reporna?

Mitt råd (liksom i tidigare diskussioner i ämnet) är att vänta med sådana här arbeten och låta utföra dem utomlands. Det är löjligt billigt i sådana länder som Tjeckien, Polen eller Ungern men också Tyskland och Baltländerna är billigare.

Jag var i Prag för något år sedan och bytte glas på min Citizen Quartz, samt satte in ett nytt batteri. Det kostade 180 tj. kronor, dvs ca 60 sv kronor.

Vid ett annat tillfälle så fick jag glaset polerat och batteriet utbytt på en Casioklocka för 60 tjeckiska. Det är bara 20:- kronor!

Allt beror förståss på om du reser en del ;)

~Paul~
 
dePaul; sa:
Allt beror förståss på om du reser en del ;)

Aldeles för mycket, men tyvärr bara till Norge, inte precis det billiga hantverkets land. De få gånger jag far till sydliga länder brukar vara på semester och då brukar jag inte ha tid att springa i affärer. Men att lämna in för polering visste jag inte att det gick? Kanske går att fixa billigt även här hemma? Brukar det bli bra? Kristallglas vore ju det bästa, det brukar hålla ett tag även för mig.
 
Vandrare; sa:
1. bara till Norge, inte precis det billiga hantverkets land.

2. Men att lämna in för polering visste jag inte att det gick? Kanske går att fixa billigt även här hemma?

3. Brukar det bli bra?

4. Kristallglas vore ju det bästa, det brukar hålla ett tag även för mig.
1. Nej, strunta i Norge.

2. Senast jag frågade så skulle min Casio gå på ca 150 kronor. Det tyckte jag var för mycket med tanke på att ett helt nytt glas kostar ca 250.

3. Det beror på hur pass djupa reporna är. Det blir dock alltid avsevärt bättre än innan!

4. Safir är mig vetteligen det hårdaste materialet i sambad med klockglas. Egentligen är det inte safir i vanlig mening. Det är en ganska komplicerad metod när man skall framställa det.

Man låter en syntetisk enkristall av aluminiumoxid växa på en liten safir. Safirglaset i våra klockor är således syntetiskt och inte äkta. Dock handlar det inte om glas i ordets egentliga mening eftersom glas är en amorf (ej kristallin struktur).

Observera också att urmakarna inte gärna polerar plastglas. Risken för misstag är större.

~Paul~
 
Plastglas kan man som regel polera själv med. Med Autosol, viss försiktighet och lite envishet erhålles gott resultat. Försiktigheten gäller nog framförallt boetten om den också är av plast.
 
Autosol är annars väldigt användbart överhuvudtaget. Jag undviker att använda det på mina vitrinknivar men på användarna är den kanon.

Mina fiskedrag blir som nya med Autosol. Om man vill vara lite försiktigare så kan man använda Displex. Den är egentligen framtagen för polering av mobiltelefonernas displayer men funkar också på klockornas plastglas.

~Paul~
 
dePaul; sa:
4. Safir är mig vetteligen det hårdaste materialet i sambad med klockglas. Egentligen är det inte safir i vanlig mening. Det är en ganska komplicerad metod när man skall framställa det.

Jo, jag vet vad safir är. Jobbar på geologisktcentrum i Uppsala, kanske är därför jag säger kristallglas när jag menar "glas" av en kristall, vilket egentligen är fel eftersom glas är amoft och inte kristallint... Ja ja.

150:- för att polera låter som hittat, iallfall om man har Suunto som tydligen har BMW- snarare än Volvo-priser på reservdelar. Det får nog bli det. Reporna är inte så djupa så det ska nog gå. Tack för tipset.

Förövrigt går som sagt Autosol bra till mycket. Jag polerade en gång upp mjukplast med autosol, men när jag skrev om det här på utsidan fick jag höra att det inte gick att polera sånt, så jag måste ha sett i syne ;). Har man inte Autosol så funkar torrt bakpulver till polering.
 
Vandrare; sa:
1. Reporna är inte så djupa så det ska nog gå. Tack för tipset.

2. men när jag skrev om det här på utsidan fick jag höra att det inte gick att polera sånt

3. Har man inte Autosol så funkar torrt bakpulver till polering.
1. Det var ju tur. Ett aber kan vara om boetten är " i vägen". Det hände mig med en annan klocka. Gick inte komma åt glaset riktigt.

2. Det var konstigt. Jag har samma erfarenheter som du med Autosol.

3. Tack för tipset :)

~Paul~
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg