• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Nybörjartips

Många trådar handlar om en person som inte har någon erfarenhet av (fjäll)vandring men som har önskan att testa detta. De brukar fråga om utrustning och om lite grundläggande tips osv. Det är viktigt att alla dessa nyfikna, potentiella friluftskamrater, får ett bra bra svar här på forumet. Eftersom det redan finns mycket skrivet om detta, så brukar man länka till olika trådar. Problemet är att dessa kan vara svåröverskådliga, speciellt för en som inte har kunskapen att sålla ut vad som är viktigt.

Min tanke/förslag är helt enkelt att vi hjälps åt att skriva ihop ett kompendium med tips och råd till den som är nyfiken på att (fjäll)vandra. Det handlar om grundläggande utrustning, dvs. så basic som möjligt, samt lite allmänna råd. Det bör alltså inte bli för mycket information, då det kan ha en avskräckande/förlamande inverkan.

Fördelen med en överskådlig sammanställning är att man kan länka till kompendiet varje gång frågan dyker upp. Sedan kan man alltid lägga till några av sina egna käpphästar om de inte redan finns med i häftet.

Har ni lust att bidra med era erfarenheter?

Själv har jag börjat på en utrustningslista i denna tråd.

Några andra tips kan väl handla om hur man packar, lämplig vikt, vad man bör tänka på före, under och efter vandringen, lämplig hastighet osv. Fyll på med sådant ni tycker absolut måste ingå i ett häfte för nybörjare.

Mvh /Joel
 
Senast ändrad:
Klibbiga trådar?

På en del andra forum finns det ju "klibbiga trådar" med vanligaste "basic-diskussionsämnena" /fakta som ligger överst? Inte så dumt! Eller en sektion med rubrik typ "Läsvärt".