Nybörjare i Chamonix

Har varit nere i Chamonix flera år i rad för skidåkningens skull... men nu tänkte jag ta med mig klättergrejerna i augusti och dra ner igen.

Så nu behöver jag lite tips! Har surfat en heldel på alla möjliga sidor men tänkte att lite hjälp från "Utsidarna" alltid är bra att ha!

- vilken FÖRARE ska jag köpa?
- var köper ni era förare - på nätet , butik hemma eller nere på plats?
- TIPS på LEDER? jag har nyligen gått en fortsättningskurs utomhus och börjat leda så smått... läsikgt men kul med adrenalinkickarna :)
- förstått att det är blandad klättring... snö och friktion... vad rekommenderas? (lätta och fina turer)

- hur och var BOR jag bäst och billigast? (Vi är två tjejer som åker... vill INTE tälta)

- vad bör man TÄNKA på och TRÄNA på innan man åker ner?
- vill absolut inte ta med mig för mycket eftersom Ryan Air är kinkiga med övervikten. någon som har en beprövad UTRUSTNINGSLISTA?

- är det någon av er som har erfarenhet av de SVENSKA guiderna som är där nere? Tänkte att det kan vara kul att göra något lite över vår egentliga nivå... Mont Blanc Specialisten eller Mountain Event? Någon som Ni rekommenderar, någon särskild guide...?

Åker i slutet av juli...
/Karin
 
Skulle "INTE tälta" på något vis hänga samman med att ni är tjejer, jag förstår inte alls?
Bra frågor annars, jag undrar också. Även om jag helst skulle tälta =)
 
Svar till klättertösa... vi tältar gärna!!! Så det har inget med att vi är två tjejer...

Men denna gång känner vi för att kosta på oss ett bättre boende. Tältnätter har vi många... väldigt många.
 
- vilken FÖRARE ska jag köpa?

Man kommer rätt långt på Piolas förare om man vill klättra rena klippturer. Kolla på Cordees hemsida (http://www.cordee.co.uk/mountains-alps-montblanc.php) vad som finns på engelska.

- var köper ni era förare - på nätet , butik hemma eller nere på plats?

Det kan nog vara en bra idé att köpa förarna innan resan för att kunna bilda sig en uppfattning om vilka turer som lockar. Väl på plats får man dock snällt anpassa sig efter vädret (som i och för sig brukar vara bra senare på säsongen. Har själv bra erfarenheter av september: stabilt väder och inte så mycket folk som i augusti).

- TIPS på LEDER? jag har nyligen gått en fortsättningskurs utomhus och börjat leda så smått... läsikgt men kul med adrenalinkickarna :)

Har du precis börjat leda vore det väl dumt att ta sig vatten över huvudet. Varför inte börja med den tur som väldigt många svenskar startat sin Chamonix-karriär med, L'Index. Kort anmarsch, 6 replängder. Inget märkvärdigt, men en fin utsikt.
Ytterligare förslag är Petite Crochues östvägg. Fyra replängder och en lång kamtur som avslutning:
IMG_2595.jpg

En annan helt okej tur, 13-14 replängder med ett 5-krux på sista replängden är Chapelle de la Glière:
IMG_2465.jpg

Alla de här turerna ligger i Aiguilles Rouges, dvs på andra sidan dalen från själva Mont Blanc-massivet. Fördelen med det är att man slipper glaciärer och kan i princip göra turerna med gympadojor för nedstigningen.
På själva Mont Blanc-sidan är klippan av bättre kvalitet (riktig grå granit, som massivet är känt för). Men höjden är högre och därmed oftast längre anmarscher och nedstigningar, inte sällan på glaciär. Några bra och inte så svåra klippturer är dock:
Arête du Table du Roc på Aiguille du Tour
SW Buttress på Petits Charmoz
SSE Ridge på Aiguille de l'M
Papillions Ridge på Aiguille de Peigne
Pyramide du Tacul

- förstått att det är blandad klättring... snö och friktion... vad rekommenderas? (lätta och fina turer)

Vill ni göra några lätta mixade turer är Arête des Cosmiques på Aiguille du Midi och normalvägen på Petite Verte lättillgängliga från kabinbanorna, dvs man åker upp, gör turen och kommer ner igen samma dag.

- hur och var BOR jag bäst och billigast? (Vi är två tjejer som åker... vill INTE tälta)

Har nästan alltid tältat, så här är inte jag till stor hjälp. Finns dock en del vandrarhemslika boenden - minns inga namn just nu.

- vad bör man TÄNKA på och TRÄNA på innan man åker ner?

Träna på att göra standplats snabbt! Där finns mycket tid att spara. Skaffa mileage, klättra många meter, många replängder. Gärna flerreplängdsturer, så många som möjligt. Sikta på att kunna hålla en tid av cirka en halvtimme per replängd för hela replaget.
Fundera också på om ni ska köra med dubbelrep eller enkelrep. Ska ni köra enkelrep bör ni för vissa turer ha ett 7 mm rep av samma längd som klätterrepet för att kunna göra fullängdsfirningar. Lär er hur man gör då!

- är det någon av er som har erfarenhet av de SVENSKA guiderna som är där nere? Tänkte att det kan vara kul att göra något lite över vår egentliga nivå... Mont Blanc Specialisten eller Mountain Event? Någon som Ni rekommenderar, någon särskild guide...?

Har själv aldrig gått med guide, men känner en del trevliga sådana. Kolla med Andreas Bengtsson (www.mountainguide.se) och Mikke Eriksson (www.mountainevent.se)

Lycka till!
 
En litet tips om man önskar fly Chamonix för trevlig klättring i alpin miljö är att ta en buss till andra sidan av berget. Ta en titt på området kring hyttan Dalmazzi. Skrivet även på engelska med trevliga överblickar av leder, etc kring hyttan. Den saknar dock lederna som finns innan man traskar upp till hyttan, men går att hitta som en trevlig pdf fil på nätet.

Planera lugnt!
 
Jag passar på att kapa tråden lite..
På lördag åker jag och flickvännen ner till Chamonix för att gå alpin fortsättningskurs med UCPA. Efter att kursen är genomförd har vi 5 dagar till övers. Vi hade gärna gjort Mont Blanc men känner inte riktigt att tiden räcker till (vi kommer ju vara på hög höjd en del, kanske kan skippa aklimatiseringsdagen?). Vi klippklättrar även en del men har inte trad-klättrat svårare än 5or.
Har ni några förslag på vad ska vi hitta på i Chamonix? Toppturer är kankse lite intressantare är klippklättring just nu.
 
Det finns ju tusentals förslag på vad man kan hitta på och egentligen är det ju synd att ni väljer Chamonix.......

En klassiskt berg med flertal varianter upp kan vara Aig. Chardonnet (men ni kommer nog inte vara ensamma på den):

Så här såg det ut för någon vecka sedan (ej tagit av mig):

chardonnet01.jpg


UCPA:a lugnt!
 
Christian: Vi har inget som binder oss till Chamonix efter att kursen är avklarad. Flyget hem går från Geneve.
Kan du inte berätta mer om Aig.Chardonnet? Vart ligger det? Var hittar jag bra information om de olika turerna och så? Svårighet? Hur mycket tid bör vi avsätta?
 
Kan du inte berätta mer om Aig.Chardonnet? Vart ligger det? Var hittar jag bra information om de olika turerna och så? Svårighet? Hur mycket tid bör vi avsätta?

Det ligger just kring Chamonix området ;)

Använd Goggle eller så ta en titt på Tobias sida (han har klättrat flera klassiker på berget):

http://www.tobiasgranath.com/group.asp?catID=672

Svårigheter i bergen är något relativt till din egen erfarenhet och är väl väldigt svårt att diskutera i samband med att vi sitter på ett internet forum? Tidsmässigt så handlar det om en eller två dagar beroende på hur bra flåset är?

Även svårt att förstå ert resonemang att man inte skulle kunna hinna med Mt. Blanc inom loppet av fem dagar (om man även på köpet är aklimatiserad)? Det handlar ju om en eller max två dagar i anspråk om man vill ta sig upp? Om man nu inte tänkt göra någon extremt bestigningsmässigt eller är en nybörjare som aldrig satt sin fot på ett berg?

Lycka till!
 
Eftersom människor inte träffas längre utan kommunikation hellre sker via forum än ansikte till ansikte är det smidigt att bolla frågor här ;)

Ska definitivt kolla in Tobias sida. Verkar finnas många fina bilder att kika på också.

Det är när jag tittat på olika guidade turer som jag läst ut att de tar 5 dagar på sig.
Likaså när jag läste Csaba's inlägg i denna tråden
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=49525
fick jag känslan att det var ett flerdagarsprojekt.

Erfarenhet är något vi försöker skaffa oss, därför vi börjar med att gå kursen med UCPA. Men vi har båda klippklättrat tidigare, jag har hikat lite med snowboard, och tjejen har bestigit 6000meters-berg i Sydamerika (med guide).
 
Som ett bollplank så kan kan jag återigen rekommendera Dalmazzi hyttan som jag skrivit tidigare i tråden om. En längre promenad upp till hyttan (erfarenhet av att bära packning) med ett varierande utbud av klätterlinjer (mer inriktat mot klippa), både helbultade och trad varianter (i alla olika svårighetsgrader), långa och kortare turer (600 m till 20 m), med eller utan glaciär anmarsch, etc....

Parete dei Titani:

Ligger nedaför hyttan och erbjuder både trad och bultade linjer upp till 10-12 replängder och kan vara intressant om man vill få lite erfarenhet av att klättra i bergen (inte så seriöst område om något skulle gå galet (svårt att beskriva vad jag menar här!))

dal01.jpg


Mont Rouges du Triolet 2:

Det ligger ovanför hyttan och kräver lite mer om man ser till anmarschen men där finns både den klassiska Profumo Proibito (bultad femma klättring med en replängd kring F6a) och syns i bilden, en intressant linje för att få erfarenhet. Kring väggen så finns det självklart svårare varianter och även tradinslag (ex spricklinjen Cristallina upp till F6b/6b+).

dal05.jpg


Lite klättring:

dal02.jpg


Fundera lugnt!
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Tankspridd Nybörjare klättring Klättring allmänt 2
sepr Vilken typ av repbroms för nybörjare? Klättring allmänt 12
Hobbabobbabooh Nybörjare i klätterhall Klättring allmänt 1
bananmannen Nybörjare gör bort sig. Klättring allmänt 3
GreenHorn Osäker Nybörjare Klättring allmänt 12
Åkepappan Sportklättring ett nödvändigt ont för nybörjare? Klättring allmänt 17
Johan_84 Nybörjare Klättring allmänt 4
Shama Utrustning nybörjare Klättring allmänt 8
Tekku Tips till nybörjare? Klättring allmänt 7
SmakfullFilé Nybörjare i Bohuslän. Klättring allmänt 4
Henrik.H Nybörjare utrustning Klättring allmänt 26
Hanna S. Nybörjare inom klättring Klättring allmänt 3
A.Westberg Bra trad-klippa för nybörjare (södra Svealand -> norra Götaland) Klättring allmänt 41
Millow Utrustning för en nybörjare på led Klättring allmänt 48
Putte74 Firning/Nybörjare Klättring allmänt 8
Iggle Nybörjare: Hur vanligt är det med träningsvärk i fingrarna? Klättring allmänt 12
davcel Tips på klättring i fjällen för nybörjare Klättring allmänt 5
bestintheclass Nybörjare Klättring allmänt 23
Ebd Tips på klättersemester för nybörjare? Klättring allmänt 4
58429 Klätterutrustning för en nybörjare (inom- och utomhus) Klättring allmänt 5
Ripzaw Är nybörjare, har en skofråga. Klättring allmänt 4
swejaan Nybörjare, klättra, Geocaching Klättring allmänt 1
Kalle Sigurd Toprepstur i Göteborg med nybörjare Klättring allmänt 3
realout Nybörjare söker klätterkompis i Gbg. Klättring allmänt 1
melkons Snabb hjälp till nybörjare! Klättring allmänt 9
felnich Satsa på klättring - nybörjare öht Klättring allmänt 5
Trident21 Nybörjare med frågor. Klättring allmänt 4
Trident21 Vad ska man göra som nybörjare/intresserad? Klättring allmänt 7
ceckar Har någon tips på klätterkurs för nybörjare Klättring allmänt 5
Linda-lo Klätterkurs för nybörjare, tips? Klättring allmänt 3
Freddie nybörjare!?? Klättring allmänt 1
Lite nybörjare Klättring allmänt 5
stelow Klätterkurser för nybörjare i södra europa? Klättring allmänt 3
gerra Nybörjare Klättring allmänt 3
osfp mont blanc skor? Klättring allmänt 3
mo9jan Tälta i bergen kring Chamonix? Klättring allmänt 5
hanna_l Bil till Chamonix 12/6 Klättring allmänt 0
magwo Klippor runt Chamonix, i mars? Klättring allmänt 0
trcgol2 Boende sökes i Chamonix v.24 Klättring allmänt 0
climbingfreaks Chamonix i augisti för första gången, och det ska klättras!! Klättring allmänt 3
bellasoda Klätterkompisar i Chamonix Klättring allmänt 0
PerPerPer Snabb omsulning i Chamonix, var? Klättring allmänt 0
Trenneborg Bo i Chamonix juli 2006! Klättring allmänt 0
Tuvesson Chamonix i början av maj, vad hittar man på ? Klättring allmänt 0
Avslzyx Långa klippturer i Chamonix: Hur bor vi bäst? Klättring allmänt 0
Fettot Tips på jobb/boende i Chamonix Klättring allmänt 0
Ix Plugga franska i Chamonix?!? Klättring allmänt 5
mrwest Klättring i Chamonix? Klättring allmänt 1
Ebony Boende finns i Chamonix! Klättring allmänt 0
detomazo Chamonix Klättring allmänt 2

Liknande trådar